Sürücüm daha önce NTFS olmasına rağmen Windows’ta aniden RAW olarak görünüyor ve artık dosyalarımın hiçbirini açamıyorum. Disk Yönetimi benden onu biçimlendirmemi istiyor, ancak önemli verileri kaybetmekten kaçınmaya çalışıyorum. Her şeyi silmeden bir RAW sürücüyü tekrar güvenli bir şekilde NTFS’ye dönüştürmenin bir yolu var mı?
Hemen NTFS’ye dönüştürme işine girişmezdim. Windows bir bölümü RAW olarak etiketlediğinde, benim gördüğüm kadarıyla durum basit: artık dosya sistemini anlayabildiği şekilde okuyamıyordur. Verileriniz çoğu zaman hâlâ oradadır. Sorun erişimdir, her zaman tamamen kayıp olması değil.
Bunu bir kez kötü bir çıkarma işleminden sonra harici bir diskte yaşamıştım. Başka bir seferde ise sorunlu bir USB kablosuydu. Ayrıca bir yazma işlemi yarıda kesildiğinde, dosya sistemi hasarında, bozuk sektörlerde, kötü amaçlı yazılım yüzünden ya da disk ömrünü doldurmaya başlarken de bunun olduğunu gördüm. Yani evet, önce biçimlendirmek insanların sonradan pişman olduğu hamledir.
Ben olsam şunu yapardım.
1. Adım: Diski Disk Yönetimi’nde kontrol edin
Disk Yönetimi’ni açın ve diskin doğru kapasiteyi gösterip göstermediğine bakın. Boyut normal görünüyorsa, RAW olarak görünse bile kurtarma ihtimali hâlâ oldukça yüksektir. Windows diski sürekli bağlantıdan düşürüyorsa, garip şekilde yanlış bir boyut gösteriyorsa ya da disk tıklama veya tuhaf sesler çıkarmaya başlıyorsa, orada durun. Ben kurcalamaya devam etmezdim. O noktada donanım arızası ihtimali güçlenir.
2. Adım: Önce dosyalarınızı Disk Drill ile alın
Disk Drill, bu tür bir karmaşa için daha kolay seçeneklerden biridir. Benim hoşuma giden tarafı, aynı tarama içinde birden fazla kurtarma yöntemini çalıştırması; böylece önce hangi modu denemeniz gerektiğini sürekli tahmin etmek zorunda kalmazsınız.
Ben bunu şöyle yapardım:
- Disk Drill’i başka bir diske kurun. RAW olan diske hiçbir şey kurmayın.
- Programı açın ve RAW bölümü seçin; gerekirse fiziksel diskin tamamını seçin.
- Kayıp verileri ara seçeneğine tıklayın ve bitmesini bekleyin. RAW taramaları sürüncemede kalma eğilimindedir, bazen fazlasıyla. Disk fiziksel olarak dağılmıyorsa yarıda durdurmayın.
- Sonuçları dosya türü filtreleriyle veya arama alanıyla inceleyin. Klasör görünümü varsa önce oraya bakın. Bazen eski klasör yapınızı geri alırsınız, bu da işleri kolaylaştırır.
- Önizleme ile sizin için önemli olan şeyleri kontrol edin; fotoğraflar, belgeler, videolar, her neyse, böylece dosyaların hâlâ açıldığını bilirsiniz.
- İstediğiniz dosyaları işaretleyin.
- Onları başka bir diske kurtarın. Hasarlı bölümün üzerine değil. Asla oraya değil.
Tarama sırasında diskin bağlantısı kopmaya başlarsa ya da okuma hızı dibe vurursa, ben durur ve önce bire bir disk imajı alırdım. Arızalanan bir diski tekrar tekrar okutmak, kötü bir günü daha da kötüleştirmenin yollarından biridir. Mümkünse imaj üzerinden çalışın.
3. Adım: Veriler güvendeyken ancak sonra diski onarın
Önemli dosyalarınız başka bir yerde olduğunda, o zaman diski düzeltin. Hangi çözümün mantıklı olduğu, en başta neyin bozulduğuna bağlıdır.
Genelde seçenekler şunlardır:
- Dosya sistemi mahvolmuşsa ve artık üzerinde kalan hiçbir şeye ihtiyacınız yoksa NTFS olarak biçimlendirin.
- Bölüm tablosu zarar gördüyse bölümü yeniden oluşturun veya geri yükleyin.
- Windows bölümü görüp düzgün şekilde bağlamayı reddediyorsa bir sürücü harfi atayın.
- CHKDSK’yi yalnızca kurtarmadan sonra çalıştırın. Bu konuda ciddiyim. CHKDSK dosya sistemine değişiklik yazar. Bu bir onarım aracıdır, dosya kurtarma aracı değil; insanlar buna aceleyle girip kurtarılabilir şeyleri kaybedebiliyor, bunu gördüm.
- Bu durum bir Windows güncellemesinden sonra başladıysa veya disk bir bilgisayarda sorun çıkarıp diğerinde çıkarmıyorsa, depolama denetleyicisi sürücülerini ve USB sürücülerini güncelleyin ya da yeniden kurun.
- SMART hataları görünüyorsa, bozuk sektörler artmaya devam ediyorsa veya okuma hataları durmuyorsa diski değiştirin. O noktada yazılımın donanımı düzelteceğini ummayı bırakırdım.
Düzelmiş gibi göründükten sonra biraz test edin. Birkaç büyük dosya kopyalayın, güvenli şekilde çıkarın, yeniden bağlayın ve hâlâ düzgün davranıp davranmadığını kontrol edin. Biçimlendirmeden sonra tekrar RAW durumuna dönüyorsa, ben o diske güvenmez ve değiştirirdim. Daha önce böyle diskleri idare etmeye çalıştım. Sonu iyi olmadı.
Hayır, Windows RAW’ı veri kaybı olmadan NTFS’ye dönüştürmez. Disk Yönetimi’nde Biçimlendir’i kullanırsanız, dosya sistemi meta verilerini silersiniz ve kurtarmayı zorlaştırırsınız. Bu yüzden henüz biçimlendir’e basmayın.
Büyük bir noktada @mikeappsreviewer’a katılıyorum, önce kurtarın. Ancak onarım araçları konusunda biraz farklı düşünüyorum. Sürücü kararlıysa ve tıklama sesi çıkarmıyorsa, başka bir şey yapmadan önce bunun dosya sistemi hasarı mı yoksa bölüm hasarı mı olduğunu doğrulamaya çalışırdım.
Bunu sırayla yapın.
-
Sürücüyü başka bir USB bağlantı noktasında, kabloda veya bilgisayarda test edin.
Arızalı bir harici kutu veya kablo, insanların düşündüğünden daha sık RAW olarak görünmeye neden olur. Geçen yıl başıma böyle bir şey geldi, kabloyu değiştirdim, sürücü sorunsuz bağlandı. -
SMART durumunu CrystalDiskInfo veya benzeri bir araçla kontrol edin.
Durum kötüyse, diski klonlayana kadar taramalar için kullanmayı bırakın. -
Bölümün kendisi kaybolduysa veya yanlış görünüyorsa, TestDisk’i deneyin.
TestDisk, dosya dosya kurtarmadan çok kaybolmuş bir NTFS bölümünü geri yüklemek için daha iyidir. Yeni başlayanlar için pek uygun değildir, bu yüzden her ekranı iki kez okuyun. -
Dosyalarınıza hemen ihtiyacınız varsa, Disk Drill kullanın.
Önce biçimlendirme yapmadan RAW bir sürücüden dosya kurtarmak için sağlam bir seçenektir. Kurtarılan verileri farklı bir diske kaydedin. -
Dosyalarınız güvende olduktan sonra, NTFS olarak yeniden biçimlendirin.
Ayrıca, başlangıçta chkdsk kullanmayın. İnsanlar sanki her şeyi çözecekmiş gibi chkdsk /f yazmayı seviyor. RAW bir diskte çoğu zaman işe yarar hiçbir şey yapmaz ya da kurtarma için dokunulmadan kalmasını istediğiniz şeyleri değiştirir.
Bir adım adım rehber isterseniz, bu video önce biçimlendirme yapmadan RAW veya bozulmuş bir sürücüden verilerin nasıl geri yükleneceğini anlatıyor, bu RAW sürücü kurtarma rehberini izleyin.
Kısa sürüm. Windows, RAW’ı NTFS’ye dönüştürürken verilerinizi korumaz. Önce dosyaları çıkarın, sonra biçimlendirin.
Hayır. Windows size NTFS olarak Biçimlendir seçeneğini sunuyorsa, bu insanların umduğu türden güvenli bir “dönüştürme” değildir. Bu temelde Windows’un, “Bu dosya sistemini okuyamıyorum, yeni bir tane oluşturmamı ister misin?” demesidir. Verilerinizden nefret ediyorsanız harika tabii.
Genelde @mikeappsreviewer ve @codecrafter’a katılıyorum, ama bir ek noktayı özellikle vurgulardım: herhangi bir onarım denemesi yapmadan önce, sürücünün Olay Görüntüleyicisi içinde Sistem günlüklerinde garip davranıp davranmadığını kontrol edin. Disk, ntfs veya denetleyici hatalarına bakın. Çok sayıda G/Ç hatası görürseniz, sorun yalnızca bozulmuş bir dosya sisteminden daha alt seviyede olabilir. Bu da işe yaramayacak “düzeltmelerle” zaman kaybetmenizi önleyebilir.
Ayrıca, alışıldık “sonrasında onarım araçlarını çalıştırın” yaklaşımına biraz katılmıyorum. Bu bir harici sürücü ise ve muhafaza kutusu kararsız çalışıyorsa, yeniden biçimlendirme sorunu çözmüş gibi görünebilir, sonra aynı RAW sorunu geri gelir. Bu yüzden diske yeniden güvenmeden önce muhafaza kutusunu/bağdaştırıcıyı da test ederdim.
Benim yapmayacağım şeyler:
- biçimlendirmeyin
- RAW’ın sihirli şekilde NTFS’e dönüşeceğini umarak convert komutlarını kullanmayın
- içine yeni dosyalar kopyalamayın
- bağlantı kopuyorsa 50 kez tekrar bağlamaya çalışmayın
Benim yapacağım şeyler:
- başka bir kablo, bağlantı noktası, muhafaza kutusu veya bilgisayar deneyin
- mümkünse SMART durumunu kontrol edin
- dosyalar önemliyse, önce Disk Drill gibi bir araçla kurtarın
- kurtarılanları başka bir yere kaydedin
- ancak ondan sonra sürücüyü silip yeniden oluşturun
Hasarlı diskleri düzeltmek için en iyi sabit disk kurtarma ve onarım yazılımları hakkında ek okuma isterseniz, bu araçları biraz karşılaştırmanıza yardımcı olabilir.
Kısa sürüm: Windows bu durumda RAW’ı veri kaybı olmadan NTFS’e dönüştüremez. Önce kurtarın, sonra onarın.
Hayır. Windows burada güvenli bir yerinde RAW’dan NTFS’ye dönüşüm yapmıyor. Format’a tıklarsanız, eskiyi onarmıyor, dosya sistemini yeniden oluşturuyorsunuz.
Genel olarak @codecrafter, @nachtschatten ve @mikeappsreviewer’a katılıyorum, ama ekleyeceğim bir nokta şu: sürücünün PowerShell Get-Disk / Get-Partition gibi bir araçta veya bir Linux live USB’de gerçekten doğru bölüm türünü gösterip göstermediğini kontrol edin. Bazen Windows buna sadece NTFS önyükleme sektörü veya bölüm girdisi hasarlı olduğu için RAW der, verilerin kendisi ise hâlâ büyük ölçüde sağlamdır.
Kaçınacağım birkaç şey:
- istenirse diski başlatmayın
- geri gelip gelmediğini görmek için hızlı biçimlendirme yapmayın
- yeniden bağlandığında Windows’un otomatik olarak tara ve düzelt yapmasına izin vermeyin
Benim yaklaşımım şu: önce bunun bir Windows okuma sorunu mu yoksa gerçek bir dosya sistemi bozulması mı olduğunu doğrulayın. Başka bir işletim sistemi dosyaları görebiliyorsa, hemen kopyalayın.
Windows hâlâ okuyamıyorsa, onarımdan önce kurtarma yapmak doğru adımdır. Disk Drill bunun için uygundur.
Disk Drill artıları
- kolay önizleme ve filtreleme
- RAW birimlerden dosya çekmek için iyi
- daha derin bölüm araçlarına kıyasla yeni başlayanlar için uygun
Disk Drill eksileri
- özellikle bölüm tablosu yeniden oluşturma gerekiyorsa en iyi seçenek değil
- büyük ve arızalı sürücülerde taramalar uzun sürer
- kurtarma kalitesi yine de diskin ne kadar hasarlı olduğuna bağlıdır
Yani: güvenli bir Windows dönüşümü yok, evet önce kurtarın, sonra veriler başka bir yerde olduktan sonra silip yalnızca NTFS olarak yeniden biçimlendirin.