Przypadkowo usunąłem z karty SD nagrania z wakacji z mojej kamery GoPro, zanim zdążyłem zrobić kopię zapasową, i naprawdę mam nadzieję, że istnieje sposób na odzyskanie tych filmów. Te klipy to ważne wspomnienia z mojej podróży i na karcie nie nagrałem jeszcze nic nowego. Jaki jest najlepszy sposób, aby bezpiecznie odzyskać usunięte filmy z GoPro?
Tak, to boli. Miałem kiedyś taką sytuację z kartą SD po przejażdżce i pierwszym błędem, który omal popełniłem, było dalsze używanie kamery.
Przestań teraz używać tej karty. Żadnych nowych nagrań, żadnego formatowania, żadnej próby naprawy, żadnego komunikatu skanowania i naprawy z komputera. Gdy nagrania z GoPro zostaną usunięte, dane często przez jakiś czas nadal pozostają na karcie. Problem jest prosty: nowe zapisy nadpisują stare bloki, a twoje szanse szybko maleją.
Szybkie kontrole przed użyciem oprogramowania do odzyskiwania
- Jeśli płacisz za subskrypcję GoPro, zaloguj się i sprawdź chmurową bibliotekę multimediów oraz folder Kosz.
- Włóż kartę z powrotem do kamery i sprawdź, czy GoPro oferuje własną naprawę plików.
- Przejrzyj kartę w poszukiwaniu plików LRV. To kopie podglądowe w niskiej rozdzielczości. Nie są idealne, ale widziałem, jak uratowały klip, który ludzie uznali za bezpowrotnie utracony.
Jeśli pliki zniknęły z widoku karty, przeszedłbym do Disk Drill. Używałem go już wcześniej do nośników z kamer i poradził sobie lepiej niż niektóre typowe aplikacje do odzyskiwania, które testowałem. Część, na którą warto zwrócić uwagę przy materiałach z GoPro, to tryb Advanced Camera Recovery:
Dlaczego to ma znaczenie. Nagrania z GoPro są często przechowywane we fragmentach, czasem w bardzo wielu. Jeden klip może być rozrzucony po całej karcie. Wiele narzędzi do odzyskiwania znajduje fragmenty danych, a potem zawodzi, gdy przychodzi czas na ponowne złożenie wideo. W efekcie dostajesz nazwę pliku, miniaturę i klip, którego nie da się otworzyć albo odtwarza połowę pierwszej minuty i się zatrzymuje. Widziałem dokładnie taki bałagan.
Tryb kamery w Disk Drill jest ukierunkowany na ten konkretny problem. Próbuje odbudować pofragmentowane nagrania z kamer sportowych, wideorejestratorów, dronów i podobnych urządzeń. Obsługuje też formaty GoPro, w tym MP4 i LRV.
Małe rzeczy, które mają znaczenie
- Użyj czytnika kart. Nie podłączaj samej kamery GoPro, jeśli możesz tego uniknąć.
- Zapisuj odzyskane pliki w innym miejscu, nigdy z powrotem na tej samej karcie SD.
- Jeśli karta zgłasza błędy, rozłącza się lub działa niestabilnie, najpierw wykonaj obraz bajt po bajcie i skanuj obraz, a nie oryginalną kartę.
Jeśli od zniknięcia nagrania nie nagrałeś zbyt wiele, twoje szanse nadal są całkiem dobre. Nie idealne, ale całkiem dobre. Nie zwlekałbym jednak zbyt długo.
Przestań używać karty SD. Tę część @mikeappsreviewer dobrze ujął. Jeśli nagrałeś nowe klipy po usunięciu, szanse na odzyskanie szybko maleją.
Jedna rzecz, którą bym dodał: nie ufaj nazwom plików ani podglądom, jeśli program do odzyskiwania je znajdzie. Filmy z GoPro często wracają z uszkodzonymi indeksami. Klip może wyglądać dobrze podczas skanowania, a potem zatrzymać się przy 2:13 albo stracić dźwięk. Dlatego po odzyskaniu przetestuj każdy plik.
Moja kolejność byłaby taka:
- Zablokuj kartę przy użyciu adaptera, jeśli Twój ma przełącznik.
- Najpierw utwórz obraz karty SD, jeśli komputer odczytuje ją bez problemu.
- Skanuj obraz, nie kartę.
- Odzyskuj na komputer lub dysk zewnętrzny.
Nieco nie zgadzam się z wkładaniem karty z powrotem do GoPro w celu naprawy. Jeśli materiał jest ważny, unikałbym pozwalania kamerze na jakikolwiek zapis. Kamery robią dziwne rzeczy z plikami bazy danych.
Disk Drill nadal jest tu solidnym wyborem, ponieważ dobrze radzi sobie z odzyskiwaniem usuniętych filmów z kart SD, a odzyskiwanie MP4 z GoPro to jeden z częstszych przypadków użycia. Jeśli karta jest w formacie exFAT, usunięte wpisy często pozostają możliwe do odzyskania, dopóki nie zostaną nadpisane. Jeśli została sformatowana, szanse zależą od tego, czy było to szybkie formatowanie, czy dalej nagrywałeś po tym.
Sprawdź też pliki podzielone. GoPro często zapisuje długie nagrania jako rozdziały, więc jedno brakujące wideo może być w rzeczywistości od 3 do 10 osobnych plików MP4.
Jeśli potrzebujesz instrukcji krok po kroku, to pomogło mi ogarnąć odzyskiwanie danych z karty aparatu bez marnowania czasu:
obejrzyj ten prosty poradnik odzyskiwania usuniętych filmów z karty SD aparatu
Jeśli karta ciągle się rozłącza, przestaje się montować albo wyrzuca błędy odczytu, przestań przy niej grzebać i najpierw wykonaj jej klon. To ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje. Nauczyłem się tego w bolesny sposób.
Byłbym trochę ostrożniejszy niż @mikeappsreviewer z pomysłem „włóż kartę z powrotem do GoPro i pozwól mu spróbować naprawy”. Jeśli to są nagrania z wakacji, których nie da się powtórzyć, traktowałbym kartę jak dowód i trzymał kamerę z dala od niej. Kamery uwielbiają zapisywać drobne pliki porządkowe dokładnie wtedy, kiedy najmniej tego chcesz.
To, co bym zrobił i czego chyba jeszcze za mało podkreślono, to sprawdzenie, czy brakujące nagranie nie zostało gdzieś automatycznie wyeksportowane. W Windows zajrzyj do folderów Wideo, Obrazy, Pobrane i do pamięci podręcznej importu aplikacji do edycji. Na Macu sprawdź Zdjęcia, importy z Przechwytywania obrazu, biblioteki Final Cut, biblioteki iMovie oraz folder Filmy. Wiele osób myśli, że kopia na SD była jedyną kopią, a potem znajduje połowę wyjazdu w tymczasowym folderze importu. Brzmi głupio, ale zdarza się to cały czas.
Poza tym, jeśli GoPro tworzyło nagrania podzielone na rozdziały, nie szukaj tylko jednej nazwy pliku. Szukaj powiązanych segmentów ze zbliżonymi znacznikami czasu. Czasem odzyskiwanie znajduje klip 2 i klip 3, ale nie klip 1, więc ludzie zakładają, że wszystko przepadło.
Jeśli karta odczytuje się normalnie, najpierw wykonaj jej pełny obraz, a dopiero potem na nim pracuj. Jeśli chcesz prostszej drogi, Disk Drill nadal jest jedną z lepszych opcji do odzyskiwania usuniętych filmów z GoPro z kart SD, zwłaszcza gdy pliki MP4 są pofragmentowane. Ale po odzyskaniu najpierw przepuść pliki przez VLC. VLC często odtworzy uszkodzone pliki MP4 z GoPro, których inne odtwarzacze nie chcą otworzyć, i to może ci powiedzieć, czy wideo faktycznie tam jest, zanim wpadniesz w panikę.
Jeszcze jedna rzecz, którą dodałbym do tego, co powiedział @sternenwanderer: jeśli odzyskane klipy nie mają długości albo w niektórych odtwarzaczach pokazują 0 bajtów, spróbuj je zremuksować, a nie tylko naprawiać. Uszkodzony kontener bywa czasem jedynym problemem.
Znalazłem też przydatny wątek tutaj, jeśli chcesz spojrzeć na odzyskiwanie wideo z GoPro Hero 8 z innej strony:
Dyskusja o odzyskiwaniu utraconych nagrań z GoPro Hero 8 i możliwe rozwiązania
Więc tak, usunięte nie zawsze znaczy utracone. Nadpisane zwykle tak. Duża różnica.
W większości zgadzam się z @sternenwanderer, @voyageurdubois i @mikeappsreviewer co do głównej zasady: żadnych dalszych zapisów na tę kartę. Różnię się trochę tylko w kwestii oczekiwań. Nawet jeśli odzyskiwanie zadziała, klipy GoPro mogą wrócić jako technicznie odzyskane, ale nadal mieć błędy na osi czasu, brakujące rozdziały albo uszkodzone metadane, więc sukces oceniaj po rzeczywistym odtwarzaniu od początku do końca, a nie po liczbie plików.
Kilka rzeczy, które wciąż nie są wystarczająco podkreślone:
- Sprawdź ukryte foldery na karcie. GoPro czasem zostawia pliki pomocnicze, miniatury albo pozostałości fragmentów rozdziałów, które pomagają ustalić, co tam było.
- Jeśli używasz macOS, unikaj zbyt częstego przeciągania karty w Finderze. Spotlight i generowanie miniaturek są zwykle nieszkodliwe, ale i tak wolę montować kartę w trybie tylko do odczytu, gdy to możliwe.
- Jeśli brakujące pliki zostały usunięte bardzo niedawno, jakość odzysku jest często lepsza z oryginalnej struktury systemu plików niż z samego głębokiego skanowania. Więc jeśli narzędzie oferuje obie opcje, uruchom obie.
Disk Drill to tutaj rozsądny wybór.
Zalety:
- Dobrze radzi sobie ze skanowaniem kart SD
- Potrafi znaleźć usunięte pliki MP4 i pofragmentowane nagrania z kamer
- Interfejs jest prosty, gdy jesteś zestresowany i nie chcesz wszystkiego zbyt mocno analizować
Wady:
- Podgląd może wprowadzać w błąd przy uszkodzonych plikach GoPro
- Głębokie skanowanie może zwrócić mnóstwo chaotycznych wyników z ogólnymi nazwami
- Odzyskiwanie jest płatne, jeśli faktycznie chcesz przywrócić pliki
Jedna mała niezgoda z typową radą: nie poświęcałbym zbyt dużo czasu na testowanie wielu różnych aplikacji jedna po drugiej na oryginalnej karcie. Zbyt dużo operowania, zbyt wiele okazji do pomyłek. Wybierz jedno solidne narzędzie, takie jak Disk Drill, przeskanuj obraz karty, jeśli to możliwe, odzyskaj pliki na inny dysk, a potem zweryfikuj każdy klip w VLC albo innym tolerancyjnym odtwarzaczu. Jeśli plik się otwiera, ale nie da się poprawnie przewijać, zremuksuj go, zanim uznasz go za martwy.
Jeśli nagrałeś coś na usuniętym materiale, szanse mocno spadają. Jeśli nie, nadal masz realną szansę.