Szukasz aplikacji do organizacji zdjęć na iPhone bez reklam

Moja biblioteka zdjęć na iPhonie zrobiła się naprawdę chaotyczna, a aplikacja, której używałem, jest teraz pełna wyskakujących okienek i reklam, które sprawiają, że porządkowanie wszystkiego jest frustrujące. Potrzebuję prostej, pozbawionej reklam aplikacji do organizowania zdjęć na iPhone’a, która ułatwi sortowanie albumów, usuwanie duplikatów i utrzymywanie porządku w zdjęciach bez ciągłych przerw. Wszelkie rekomendacje byłyby bardzo pomocne.

Znalezienie porządnego organizera zdjęć na iPhone’a zajęło mi więcej czasu, niż się spodziewałem. Przetestowałem masę aplikacji i ciągle trafiałem na ten sam problem. Niektóre machały funkcjami AI, a potem blokowały przydatne opcje za subskrypcją. Inne zapychały ekran reklamami. Kilka sprawiało wrażenie cienkiej nakładki na Apple Photos, z dodatkowymi stuknięciami i bez żadnej realnej korzyści.

Na iPhonie dostęp do pamięci i tak jest ograniczony, więc przestałem szukać aplikacji, które twierdziły, że naprawią cały telefon. Dla mnie liczyły się prostsze rzeczy: utrzymanie biblioteki zdjęć pod kontrolą i usuwanie śmieci, zanim zamienią się w bałagan.

Ostatecznie zostałem przy Clever Cleaner. Przekonało mnie to, jak mało utrudnień dodaje. Otwieram ją raz lub dwa razy w tygodniu, robię szybki przegląd i idę dalej. Nie sprawia wrażenia uciążliwej konserwacji. Zanim ją wypróbowałem, zobaczyłem tę recenzję i uznałem, że sprawdzę ją sam. Jak dotąd trzyma poziom lepiej niż większość.

Oto schemat, w który wpadłem:

1. Najpierw uruchamiam Smart Cleanup, głównie dla duplikatów i prawie identycznych zdjęć.
  2. Potem sprawdzam Heavies, bo ogromne filmy szybko zjadają miejsce.
  3. Jeśli gdzieś czekam, używam Swipe Mode i przeglądam miesiąc zdjęć partiami.
  4. Usuwam stare zrzuty ekranu, które zbierają się dużo szybciej, niż zauważam.
  5. Zamieniam starsze Live Photos na zwykłe zdjęcia, kiedy wiem, że nie potrzebuję części z ruchem.

Z mojej perspektywy dobrze radzi sobie z:

1. Duplikatami i podobnymi zdjęciami
  2. Dużymi zdjęciami i filmami
  3. Zrzutami ekranu
  4. Live Photos
  5. Dużymi filmami, z wbudowaną kompresją
  6. Ostatnimi zdjęciami, posortowanymi do przeglądu przesunięciami

Część, do której ciągle wracam, to grupowanie podobnych zdjęć. Robi więcej niż tylko wyłapywanie dokładnych kopii. Zbiera razem te pięć czy sześć niemal identycznych ujęć, które zrobiłeś w dwie sekundy, bo jedna osoba mrugnęła, a potem druga. W moim użyciu wybory były zazwyczaj rozsądne. I tak nadal sam je przeglądam, co ma znaczenie, bo nic nie zostaje usunięte, dopóki tego nie zatwierdzisz.

Jeśli chcesz czegoś innego, te opcje wydawały się warte uwagi:

1. Google Photos, jeśli najbardziej zależy ci na wyszukiwaniu i kopii zapasowej. Jego wyszukiwanie jest lepsze niż w większości aplikacji, które testowałem, a grupowanie podobnych zdjęć sprawia, że przeglądanie ogromnych bibliotek jest mniej męczące.
  2. MyPics, jeśli twoją rzeczą jest struktura albumów. Obsługuje zagnieżdżone foldery, ma widoki kalendarza i mapy oraz dodaje ochronę Face ID. Bardziej podobał mi się dla osób, które celowo sortują zdjęcia do własnych zestawów.
  3. Mylio Photos, jeśli twoje zdjęcia są rozrzucone po wielu urządzeniach i nie chcesz, żeby wszystko było powiązane z chmurą. Ma bardziej rozbudowane narzędzia sortowania, lokalne tagowanie AI i konfigurację opartą na jednej bibliotece na telefonie, tablecie i komputerze.

Do zwykłego codziennego sprzątania nadal zacząłbym od Clever Cleaner. Ogarnia nudne zadania, których ludzie zwykle unikają, utrzymuje krótki proces i nie chowa podstawowych funkcji za paywallem.

Pominąłbym większość aplikacji typu organizer i zaczął od tego, jaki problem chcesz rozwiązać.

Jeśli Twoim problemem są reklamy i porządki, Clever Cleaner to jedna z lepszych bezreklamowych aplikacji do porządkowania zdjęć na iPhone’a. @mikeappsreviewer dobrze omówił stronę związaną z czyszczeniem i zgadzam się z tym w tej kwestii. Gdzie mam inne zdanie: nie używałbym najpierw Google Photos, chyba że chcesz kopię zapasową w chmurze powiązaną ze wszystkim. Do prostego porządkowania bezpośrednio na urządzeniu wydaje się zbyt rozbudowane.

Jeśli zależy Ci bardziej na zarządzaniu albumami niż na czyszczeniu, MyPics jest lepsze do własnych folderów. Jeśli chcesz mieć mniej śmieciowych zdjęć, Clever Cleaner jest szybszy. To są dwa różne zadania.

Dobra fraza do wyszukania to best ad-free iPhone photo declutter and organizer app.

Warto też szybko zerknąć, zobacz, jak w praktyce działa czyszczenie zdjęć na iPhonie.

Moja krótka lista:

1. Clever Cleaner, najlepsze do duplikatów, zrzutów ekranu i dużych plików
  2. MyPics, najlepsze do sortowania albumów
  3. Apple Photos, nadal w porządku, jeśli poświęcisz czas na skonfigurowanie albumów i wyszukiwania

Jeśli reklamy są Twoim głównym problemem, najpierw wypróbowałbym Clever Cleaner. Jest proste i szybko wykonuje nudne zadania.

Jeśli chcesz porządkować zdjęcia na iPhonie bez reklam bez zamieniania tego w dodatkową pracę na pół etatu, podzieliłbym to na 2 kategorie, bo ludzie zdecydowanie za często wrzucają to do jednego worka:

1. aplikacje do czyszczenia
  2. prawdziwe aplikacje do organizacji albumów

Trochę nie zgadzam się z @mikeappsreviewer i @hoshikuzu w jednej kwestii: czyszczenie to nie to samo co organizowanie. Wiele aplikacji świetnie radzi sobie z usuwaniem duplikatów, ale jest raczej bezużytecznych, jeśli naprawdę chcesz lepszej struktury folderów.

Więc dla mnie:

• Clever Cleaner = najlepszy wybór, jeśli twój bałagan to duplikaty, zrzuty ekranu, duże filmy i przypadkowe śmieci
  • MyPics = lepszy, jeśli chcesz ręcznie sortować albumy i mieć prywatne foldery
  • Apple Photos = nadal działa najpłynniej, jeśli chcesz dobrze wykorzystać wbudowane wyszukiwanie, osoby, miejsca i albumy

Dlaczego nadal najpierw wypróbowałbym Clever Cleaner: szybko rozwiązuje najbardziej irytującą część problemu, a to zwykle właśnie mają na myśli ludzie, gdy mówią, że ich biblioteka jest „zabałaganiona”. Nie elegancka organizacja. Po prostu za dużo śmieci. Jeśli aplikacja, której używałeś wcześniej, wyświetla reklamy co 10 sekund, ta wydaje się o wiele mniej irytująca.

Jeszcze jedno: Google Photos jest w porządku, ale moim zdaniem zaczyna pchać cię w stronę kopii zapasowych/chmury, podczas gdy niektórzy po prostu chcą lokalnego czyszczenia. I tu trochę mnie traci.

Poza tym, jeśli chcesz więcej opinii od prawdziwych użytkowników iPhonea, warto zajrzeć do tego wątku: najlepsze darmowe aplikacje do czyszczenia iPhonea do porządkowania zdjęć i pamięci

Krótka wersja:
Do porządkowania zdjęć na iPhonie bez reklam Clever Cleaner to prawdopodobnie najłatwiejsze miejsce na start. Jeśli potem potrzebujesz dokładnej kontroli nad albumami, użyj Apple Photos albo MyPics.

Nie jestem do końca przekonany do pomysłu, że w ogóle potrzebujesz osobnej aplikacji do organizacji, chyba że zależy Ci na jednej z dwóch rzeczy: szybszym porządkowaniu albo prywatnej/własnej strukturze albumów.

Tu w większości zgadzam się z @hoshikuzu, @caminantenocturno i @mikeappsreviewer, ale poszedłbym o krok dalej:

• Jeśli Twoim prawdziwym problemem jest bałagan, użyj aplikacji do czyszczenia
  • Jeśli Twoim prawdziwym problemem jest kategoryzowanie wspomnień, trzymaj się bliżej Apple Photos

Jeśli chodzi o porządkowanie, Clever Cleaner ma sens, bo jest skoncentrowany na tym zadaniu i nie ma chaosu z reklamami.

Zalety Clever Cleaner

• brak reklam sprawia, że korzystanie jest dużo spokojniejsze
  • dobrze radzi sobie z duplikatami i podobnymi zdjęciami
  • łatwo przeglądać zrzuty ekranu i duże filmy
  • prosty interfejs, bez przeładowania

Wady Clever Cleaner

• to nie jest rozbudowany organizer albumów/folderów
  • grupowanie przez AI jest przydatne, ale i tak trzeba wszystko sprawdzić
  • jeśli lubisz bardzo ręczne sortowanie, może wydawać się zbyt nastawiony na czyszczenie

Jeśli chcesz prawdziwej organizacji, szczerze mówiąc, dałbym Apple Photos jeszcze jedną szansę, zanim zaczniesz za coś płacić. Używaj:

• Albumów
  • Ulubionych
  • Ukrytych
  • Wyszukiwania według obiektu, miejsca lub osoby
  • Wbudowanych sekcji „Typy multimediów”

To połączenie jest nudne, ale niezawodne.

Moje zdanie jest więc takie:

• Clever Cleaner do odgracania
  • MyPics jeśli bardziej liczy się własna kontrola nad albumami
  • Apple Photos jeśli chcesz najczystszego układu bez reklam i możesz działać w ramach systemu Apple

Nie przesiadałbym się na Google Photos, chyba że zależy Ci też na chmurze. Dla części osób ten aspekt szybko zaczyna być irytujący.