GoPro tatil görüntülerimi yedeklemeden önce yanlışlıkla SD kartımdan sildim ve videoları kurtarmanın bir yolu olmasını gerçekten umuyorum. Bu klipler gezimden önemli anılar ve karta henüz yeni hiçbir şey kaydetmedim. Silinen GoPro videolarını güvenli bir şekilde kurtarmanın en iyi yolu nedir?
Evet, bu can yakar. Bir keresinde bir sürüşten sonra bir SD kart bunu bana yaptı ve neredeyse yaptığım ilk hata kamerayı kullanmaya devam etmekti.
Kartı şimdi kullanmayı bırakın. Yeni klip yok, biçimlendirme yok, onarım geçişi yok, bilgisayarınızdan gelen tarayıp düzelt istemi yok. GoPro görüntüleri silindiğinde, veriler çoğu zaman bir süre daha kartta kalır. Sorun basit, yeni yazmalar eski blokları tüketir ve şansınız hızla düşer.
Kurtarma yazılımından önce hızlı kontroller
- Bir GoPro aboneliği için ödeme yapıyorsanız, oturum açın ve buluttaki Medya Kitaplığı ile Çöp Kutusu klasörünü kontrol edin.
- Kartı bir kez daha kameraya takın ve GoPro’nun kendi dosya onarımını sunup sunmadığına bakın.
- LRV dosyaları için karta göz atın. Bunlar düşük çözünürlüklü önizleme kopyalarıdır. İdeal değiller, ama insanların tamamen kaybolduğunu sandığı bir klibi kurtardıklarını gördüm.
Dosyalar kart görünümünden kaybolduysa, ben Disk Drill kullanımına geçerdim. Daha önce kamera medyasında kullandım ve denediğim bazı yaygın kurtarma uygulamalarından daha iyi sonuç verdi. GoPro ile ilgili şeylerde dikkat etmeye değer kısmı Gelişmiş Kamera Kurtarma modudur:
Bunun neden önemli olduğu şu. GoPro görüntüleri genellikle parçalar halinde depolanır, bazen bunların sayısı çok fazla olur. Tek bir klip kartın her yerine dağılmış olabilir. Birçok kurtarma aracı veri parçalarını bulur, sonra videoyu yeniden birleştirme zamanı geldiğinde başarısız olur. Elinizde bir dosya adı, bir küçük resim ve açılmayan ya da ilk dakikanın yarısını oynatıp duran bir klip kalır. Bunun tam olarak böyle bir karmaşa olduğunu gördüm.
Disk Drill’in kamera modu bu belirli soruna yöneliktir. Aksiyon kameraları, araç içi kameralar, dronlar ve benzer cihazlardan gelen parçalanmış görüntüleri yeniden oluşturmaya çalışır. Ayrıca MP4 ve LRV dahil olmak üzere GoPro formatlarını da destekler.
Önemli olan küçük şeyler
- Bir kart okuyucu kullanın. Mümkünse GoPro cihazını doğrudan bağlamayın.
- Kurtarılan dosyaları başka bir yere kaydedin, asla aynı SD karta geri yazmayın.
- Kart hata veriyorsa, bağlantısı kesiliyorsa veya kararsız çalışıyorsa, önce bire bir disk imajı alın ve orijinal kartı değil, bu imajı tarayın.
Görüntüler kaybolduktan sonra çok fazla kayıt yapmadıysanız, şansınız hâlâ fena değil. Mükemmel değil ama yine de fena değil. Yine de çok beklemezdim.
SD kartı kullanmayı bırakın. @mikeappsreviewer bu kısmı doğru söylemiş. Silmeden sonra yeni klipler çektiyseniz, kurtarma ihtimali çok hızlı kötüleşir.
Ek olarak şunu da söyleyeyim, kurtarma yazılımı dosya adlarını veya önizlemeleri bulursa bunlara güvenmeyin. GoPro videoları sık sık bozuk dizinlerle geri gelir. Bir klip taramada düzgün görünebilir, sonra 2:13’te hata verebilir ya da sesi kaybolabilir. Bu yüzden kurtarma yaptıktan sonra her dosyayı test edin.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
- Sizinkinde bir anahtar varsa, adaptörle kartı kilitleyin.
- Bilgisayarınız kartı sorunsuz okuyorsa önce SD kartın bir imajını alın.
- Kartı değil, imajı tarayın.
- Kurtarılanları bilgisayarınıza veya harici bir sürücüye kaydedin.
Kartı onarım için tekrar GoPro’ya takma konusunda biraz farklı düşünüyorum. Görüntüler önemliyse, kameranın herhangi bir şey yazmasına hiç izin vermem. Kameralar veritabanı dosyalarıyla garip şeyler yapabiliyor.
Disk Drill burada hâlâ sağlam bir seçenek çünkü SD kartlardan silinen videoları iyi işler ve GoPro MP4 kurtarma daha yaygın kullanım senaryolarından biridir. Kart exFAT ise, silinen girdiler üzerine yazılana kadar genelde kurtarılabilir kalır. Kart biçimlendirildiyse, ihtimaller bunun hızlı biçimlendirme olup olmadığına ya da sonrasında çekime devam edip etmediğinize bağlıdır.
Ayrıca bölünmüş dosyaları da kontrol edin. GoPro uzun çekimleri sık sık bölümler halinde kaydeder, bu yüzden bir kayıp video aslında 3 ila 10 ayrı MP4 olabilir.
Adım adım bir rehber için, zaman kaybetmeden kamera kartı kurtarmayı anlamamda bu yardımcı olmuştu:
kamera SD kartından silinen videoları kurtarmak için bu kolay rehberi izleyin
Kart sürekli bağlantıyı kesiyorsa, bağlanmayı durduruyorsa veya okuma hataları veriyorsa, onunla uğraşmayı bırakın ve önce klonlayın. Bu kısım insanların düşündüğünden daha önemlidir. Bunu zor yoldan öğrendim.
“GoPro’ya geri takıp onarmayı denesin” fikri konusunda @mikeappsreviewer kadar rahat olmazdım. Eğer bunlar hayatta bir kez yaşanacak tatil klipleriyse, karta delilmiş bir kanıt gibi davranır ve kamerayı ondan uzak tutardım. Kameralar, hiç istemediğiniz anda minicik bakım dosyaları yazmaya bayılır.
Bence burada yeterince vurgulanmamış olan şey, kayıp görüntülerinizin bir yere otomatik olarak dışa aktarılıp aktarılmadığını kontrol etmek. Windows’ta Videolar, Resimler, İndirilenler ve düzenleme uygulamanızın içe aktarma önbelleğine bakın. Mac’te Fotoğraflar, Image Capture içe aktarmaları, Final Cut kütüphaneleri, iMovie kütüphaneleri ve Filmler klasörünü kontrol edin. Birçok kişi SD kopyasının tek kopya olduğunu sanıyor, sonra yolculuğun yarısını geçici bir içe aktarma klasöründe buluyor. Kulağa saçma geliyor ama bu sürekli oluyor.
Ayrıca, GoPro’nuz bölümlenmiş kayıtlar oluşturduysa, sadece tek bir dosya adı aramayın. Yakın zaman damgalarına sahip ilgili segmentleri arayın. Bazen kurtarma işlemi klip 2 ve klip 3’ü bulur ama klip 1’i bulmaz, bu yüzden insanlar her şeyin mahvolduğunu sanır.
Kart normal şekilde okunuyorsa, önce tam bir imajını alın, sonra onun üzerinde çalışın. Doğrudan bir yol istiyorsanız, Disk Drill hâlâ SD kartlardan silinmiş GoPro video kurtarma için daha iyi seçeneklerden biri, özellikle MP4’ler parçalanmışsa. Ama kurtarmadan sonra dosyaları önce VLC ile çalıştırın. VLC, diğer oynatıcıların açmayı reddettiği hasarlı GoPro MP4’lerini sık sık oynatır ve bu da paniğe kapılmadan önce videonun gerçekten orada olup olmadığını anlamanızı sağlar.
@sternenwanderer’ın söylediklerine ekleyeceğim bir şey daha: Kurtarılan kliplerin süresi görünmüyorsa veya bazı oynatıcılarda 0 bayt olarak görünüyorsa, sadece onarmayı değil, remux yapmayı deneyin. Bazen sorun tamamen bozuk bir kapsayıcıdan ibarettir.
Ayrıca, GoPro Hero 8 video kurtarma konusunda farklı bir bakış isterseniz burada yararlı bir başlık da buldum:
GoPro Hero 8 kayıp video kurtarma tartışması ve çözümler
Yani evet, silinmiş olması her zaman yok olduğu anlamına gelmez. Üzerine yazılmış olması ise genelde öyledir. Büyük fark.
@sternenwanderer, @voyageurdubois ve @mikeappsreviewer ile büyük kural konusunda çoğunlukla aynı fikirdeyim: o karta artık yazma yok. Biraz farklı düşündüğüm nokta beklentiler. Kurtarma işe yarasa bile, GoPro klipleri teknik olarak kurtarılmış olarak geri gelebilir ama zaman çizelgesi hataları, eksik bölümler veya bozuk meta veriler içerebilir; bu yüzden başarıyı dosya sayısına göre değil, baştan sona gerçek oynatmaya göre değerlendirin.
Henüz yeterince vurgulanmamış birkaç şey:
- Karttaki gizli klasörleri kontrol edin. GoPro bazen geride, neyin var olduğunu belirlemenize yardımcı olan yardımcı dosyalar, küçük resimler veya kısmi bölüm kalıntıları bırakır.
- macOS kullanıyorsanız, kartı Finder içinde çok fazla sürükleyip taşımaktan kaçının. Spotlight ve küçük resim oluşturma genelde zararsızdır ama yine de mümkün olduğunda salt okunur bağlamayı tercih ederim.
- Kayıp dosyalar çok kısa süre önce silindiyse, kurtarma kalitesi genelde yalnızca derin taramaya kıyasla özgün dosya sistemi yapısından daha iyi olur. Bu yüzden bir araç her ikisini de sunuyorsa, ikisini de çalıştırın.
Disk Drill burada makul bir seçimdir.
Artıları:
- SD kart taramalarında iyi
- Silinmiş MP4 dosyalarını ve parçalanmış kamera görüntülerini bulabilir
- Stresliyken ve fazla düşünmek istemediğinizde arayüzü kullanımı kolaydır
Eksileri:
- Önizleme, hasarlı GoPro dosyalarında yanıltıcı olabilir
- Derin taramalar genel adlarla çok sayıda dağınık sonuç döndürebilir
- Dosyaları gerçekten geri yüklemek istiyorsanız kurtarma ücretlidir
Yaygın tavsiyeye küçük bir itirazım var: orijinal kart üzerinde peş peşe çok sayıda farklı uygulamayı denemek için fazla zaman harcamazdım. Fazla kurcalama, hata için fazla fırsat. Disk Drill gibi ciddi bir araç seçin, mümkünse bir imajı tarayın, başka bir sürücüye kurtarın, sonra her klibi VLC veya başka toleranslı bir oynatıcıda doğrulayın. Bir dosya açılıyor ama düzgün şekilde ileri geri sarılamıyorsa, bozuk olduğunu varsaymadan önce remux yapın.
Silinen görüntülerin üzerine kayıt yaptıysanız, ihtimal ciddi şekilde düşer. Yapmadıysanız, hâlâ gerçek bir şansınız var.