Silinen Dosyaları Windows 11'de Ücretsiz Olarak Kurtarabilir miyim?

Windows 11 bilgisayarımda önemli dosyaları yanlışlıkla sildim ve onlara hâlâ ihtiyacım olduğunu fark etmeden önce Geri Dönüşüm Kutusu’nu zaten boşalttım. Daha fazla veri kaybı riski olmadan veya güvenli olmayan bir şey indirmeden silinen dosyaları geri yüklemenin ücretsiz bir yolunu bulmaya çalışıyorum. Windows 11'de gerçekten ne işe yarar ve ilk olarak ne yapmalıyım?
Yanlış dosyayı kaybetmek çok hızlı kötü hissettirir. Bunu bir kez bir müşteri klasörüyle yaşadım ve ilk hatam paniğe kapılmaktı. İkinci hata ise sürücüyü kullanmaya devam etmek olurdu. Bu sizin başınıza geldiyse, o sürücüye hemen veri yazmayı bırakın. İndirme yok. Kurulum yok. Üzerine bir şey kopyalamayın. Mümkünse sistem kullanımını düşük tutun. Silinen bir dosya genelde anında tamamen yok olmaz. Windows çoğu zaman önce başvuruyu kaldırır, sonra yeni veriler eski blokların üzerine yazılana kadar bekler. İşte o aralık sizin şansınızdır. SSD’lerde bu süre daha da kötüleşir çünkü TRIM silinen blokları arka planda temizleyebilir. Yani zamanlama önemlidir. Kurtarma uygulamalarına dokunmadan önce kontrol edeceğim şeyler: 1. Geri Dönüşüm Kutusu. İnsanların bir dosyanın gittiğine yemin edip onun tüm zaman boyunca orada durduğunu gördüm. 2. OneDrive ile senkronize ediyorsanız OneDrive Geri Dönüşüm Kutusu. Bulut senkronizasyonu insanları düşündüklerinden daha sık kurtarır. 3. Dosya Geçmişi, Önceki Sürümler veya aylar önce açıp sonra unuttuğunuz herhangi bir yedekleme aracı. 4. Harici sürücüler, eski USB bellekler, başka bir PC, e-posta ekleri, paylaşılan klasörler. Daha önce “silinmiş” işi gönderilmiş bir ekten geri kurtardım. 5. Windows Arama. Bazen dosya yeniden adlandırılmıştır ya da yanlışlıkla saçma bir klasöre sürüklenmiştir. Bunların hiçbiri bir sonuç vermezse, hızlıca kurtarma yazılımına geçerdim. Forumlarda insanların etrafa saçtığı çoğu araca göre Disk Drill ile daha iyi şansım oldu. Asıl sebep basit. Sizinle uğraşmıyor. Sürücüyü seçiyorsunuz, tarıyorsunuz, sonuçları filtreliyorsunuz, bulduklarınızı önizliyorsunuz, sonra başka bir konuma kurtarıyorsunuz. Sık sık dosya kurtarma yapmayan kişiler için bu, bir web sitesindeki süslü ifadelerden daha önemlidir. Kabaca sürecim şöyle: 1. Mümkünse Disk Drill’i farklı bir sürücüye kurun. 2. Kayıp dosyanın bulunduğu sürücüyü seçin. 3. Taramayı çalıştırın ve bitmesine izin verin. Nedenini bilmiyorsanız yarıda durdurmayın. 4. Hatırlıyorsanız dosya adına, türe veya tarihe göre arayın. 5. Geri yüklemeden önce dosyayı önizleyin. 6. Kurtarılan dosyayı aynı sürücüye değil, başka bir sürücüye kaydedin. Son kısım önemlidir. Kurtarmayı aynı sürücüye yaparsanız, kurtarılabilir diğer verilerin üzerine yazma riski oluşur. İnsanların bunu bir kez yapıp sonra ikinci dosyanın neden bozuk geri geldiğini merak ettiğini gördüm. En çok hoşuma giden kısım önizleme aracıydı. Zaman harcayıp işe yaramaz şeyleri geri yüklemeden önce dosyanın açılıp açılmadığını ve sağlam görünüp görünmediğini hızlıca kontrol edebiliyorsunuz. Benim kullanımımda, dosya sistemi bilgisi hâlâ duruyorsa, bazı ücretsiz seçeneklere göre dosya adlarını ve klasörleri de daha iyi koruyor. Windows’ta ücretsiz sürüm sınırsız tarama ve önizleme sunuyor, ayrıca hiçbir ücret ödemeden 100 MB’a kadar kurtarma veriyor. Ücretsiz bir yol istiyorsanız, PhotoRec genelde verilen yanıttır. İşe yarar. Kullandım. Tarama sonrası kucağınıza bir karmaşa da bırakır. Dosya imzalarına çok dayandığı için dosya adları ve klasör yolları çoğu zaman kaybolur. Sonunda recup klasörlerinin içinde f123456.jpg gibi adlandırılmış yığınla şeyi ayıklarsınız. Toplu fotoğraf kurtarma için iyi. Geçen salıdan tek bir belgeyi bulmak için o kadar eğlenceli değil. Bu yüzden daha temiz bir yol istiyorsanız, Disk Drill ile başlardım. Sıfır maliyet istiyorsanız ve sonrasında temizlik işiyle uğraşmak sorun değilse, PhotoRec hâlâ yerini hak ediyor.
Evet, Windows 11'de ücretsiz kurtarma hâlâ mümkün, ancak bilgisayarı kullanmaya devam ederseniz şansınız hızla düşer. @mikeappsreviewer ile önemli bir noktada hemfikirim, sürücüye yazmayı bırakın. Ücretsiz kullanım için doğrudan önce PhotoRec'e geçme konusunda ise biraz farklı düşünüyorum. İşe yarar, ama ofis belgelerinde kurtarmayı çoğu zaman bir sıralama kâbusuna çevirir. Bunun yerine şu sırayı deneyin. 1. Microsoft'un Windows File Recovery aracını kontrol edin. Ücretsizdir. Terminal'de çalışır, bu yüzden daha az kullanıcı dostudur, ancak dosya sistemi hâlâ yeterli bilgiye sahipse sadece imza tabanlı araçlardan daha temiz iş çıkarır. 2. Dosyalar Masaüstü, Belgeler veya Resimler içindeyse OneDrive sürüm geçmişini ve geri dönüşüm kutusunu kontrol edin. 3. Bir gui gerekiyorsa önce Disk Drill ile tarayın. Ücretsiz tarama ve önizleme, aptalca bir şey yapmadan önce dosyaların hâlâ orada olup olmadığını görmenize yardımcı olur. Windows'ta ücretsiz kurtarma sınırı küçüktür, bu yüzden birkaç acil dosya için en iyi sonucu verir. 4. Dosya adları önemli değilse, o zaman PhotoRec kullanın. Bir şey daha, Windows 11'de SSD'ler silinen dosya kurtarma için zorludur çünkü TRIM blokları çoğu zaman hızlıca temizler. HDD'ler genellikle size daha iyi şans verir. Basit bir anlatım için, Windows bilgisayarlar için en iyi veri kurtarma yazılımı hakkındaki bu video temel bilgileri oldukça iyi anlatıyor. Kurtarmayı farklı bir sürücüye yapın. Aynı sürücüye değil. İnsanlar işi burada bozuyor.
Windows 11
Evet, bazen. Her zaman değil. Ücretsiz kısım gerçek, sorun zamanlama kısmı. Sürücüyü daha fazla kullanmama konusunda çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @stellacadente ile aynı fikirdeyim, ama insanların atladığı bir şeyi eklerdim: silinen dosyalar ana C: sürücünüzdeyse ve Windows hâlâ onun üzerinden çalışıyorsa, sistem her dakika arka planda yazma işlemleri yapmaya devam eder. Bu yüzden en güvenli ücretsiz hamle çoğu zaman bilgisayarı kapatmak ve mümkünse başka bir bilgisayardan ya da önyüklenebilir bir USB'den çalışmaktır. Biraz sinir bozucu, ama daha güvenli. Onların pek girmediği birkaç ücretsiz seçenek: - Geçici uygulama önbelleklerinizi kontrol edin. Word, Excel, Adobe ve bazı düzenleyiciler otomatik kaydetme kopyaları tutar. - İndirilen bir dosyaysa, tarayıcı indirme geçmişini ve kaynak klasörleri kontrol edin. - Uygulamaya özel kurtarma klasörleri için `C:\Users\YourName\AppData` içinde arama yapın. - Daha önce Not Defteri, Office veya Adobe bulut kaydı kullandıysanız, ortalıkta hâlâ duran bir sürüm olabilir. Windows 11'de gerçekten ücretsiz silinen dosya kurtarma için Microsoft’un Windows File Recovery aracı meşrudur, sadece kullanımı çirkindir. Komutlarla başa çıkabilen kişiler için en iyisi. Önce incelemesi daha kolay bir şey istiyorsanız, ne yapacağınıza karar vermeden önce tarama ve önizleme yapabildiğiniz için Disk Drill kullanışlıdır. Kurtarma uygulamalarındaki ücretsiz sınırları tam sevmiyorum, ama birkaç kritik dosya için yine de yeterli olabilir. Karşı çıkacağım bir nokta: insanlar PhotoRec'i varsayılan ücretsiz cevap gibi görüyor. Karışık belgeler için bu tam bir karmaşa olabilir açıkçası. Ayrıca, bu bir SSD idiyse, hayal kırıklığı yaratan sonuçlara hazırlıklı olun çünkü TRIM acımasızdır. Yararlı başlık: Geri Dönüşüm Kutusu boşaltıldıktan sonra Windows 11'de silinen dosya kurtarma ipuçları
Windows 11
Diğerlerinin yalnızca hafifçe değindiği bir noktayı ben de eklerdim: dosya bir uygulama çalışma alanından silindiyse, blok düzeyinde kurtarma yapmadan bile geri alabilirsiniz. Herhangi bir tarayıcıdan önce şunları kontrol edin: - Office Otomatik Kurtarma klasörleri - Adobe son dosyalar ve bulut önbelleği - Tarayıcı indirme geçmişi - Gönderdiğiniz veya aldığınız e-posta ekleri - Teams, Slack, Discord, WhatsApp Desktop paylaşılan dosyaları - Yazıcı veya tarayıcı uygulaması dışa aktarma klasörleri - Dosyayı oluşturan belirli uygulamaya ait geçici klasörler Anında ne olursa olsun kapatın tavsiyesine biraz katılmıyorum. Şifrelenmiş bir BitLocker sisteminde, hazırlıklı değilseniz cihazı kapatmak işleri daha da karmaşık hale getirebilir. İkinci bir sorun yaratmak yerine hızlı hareket etmek ve yazma işlemlerinden kaçınmak daha iyidir. Tarama yapacaksanız, Disk Drill, @stellacadente, @techchizkid ve @mikeappsreviewer tarafından daha önce bahsedilen yerleşik ve ücretsiz seçeneklerden sonra makul bir orta yol seçimidir. Disk Drill avantajları: - kolay önizleme - birçok ücretsiz araca göre daha iyi filtreleme - ham imza tabanlı kurtarmaya göre daha az karmaşık - kurtarmayı denemenin bile değerli olup olmadığını kontrol etmek için iyi Disk Drill dezavantajları: - ücretsiz Windows kurtarma sınırı düşüktür - dikkatsiz olursanız kurulumun kendisi diske yazabilir - derin taramalar çok fazla gereksiz dosya ve kopya döndürebilir En iyi uygulama: mümkünse sürücüyü çıkarın ve başka bir bilgisayara ikincil sürücü olarak bağlayın. Bu, üzerine yazma riskini büyük ölçüde azaltır. Dosyalar gerçekten kritikse, önce sürücünün tam bir imajını alın, ardından kurtarmayı orijinalden değil bu imaj üzerinden yapın. Bu daha yavaştır, ancak çalışan diski tekrar tekrar kurcalamaktan daha güvenlidir.