SD kartımdaki tüm fotoğrafları sildim — geri alabilir miyim?

Alan açmaya çalışırken SD kartımdaki tüm fotoğrafları yanlışlıkla sildim ve bunların bazıları başka hiçbir yere yedeklemediğim aile fotoğraflarıydı. SD karttan fotoğraf kurtarmanın mümkün olup olmadığını ve kalıcı olarak kaybolmadan önce silinen fotoğrafları kurtarmak için hemen hangi adımları atmam gerektiğini anlamama yardımcı olacak bilgiye ihtiyacım var.

Bununla bir kereden fazla karşılaştım ve asıl mesele hız. Bir SD karttan fotoğrafları sildiyseniz ve hemen kullanmayı bıraktıysanız, şansınız genelde fena değildir.

Silmeden sonra olan şey insanların düşündüğü kadar dramatik değildir. Çoğu kamera ve bilgisayar görüntü verilerini o anda silmez. Dosya tablosu girdisini kaldırırlar, bu yüzden kart boş görünür ama fotoğraf verileri hâlâ orada durur. Karta yeni fotoğraflar veya videolar geldikçe eski verilerin üzerine yazılmaya başlanır. Bu yüzden ilk hareket durmaktır. Artık fotoğraf yok. Video yok. Üzerine tek bir şey bile kopyalamayın.

Bunu kendi kartımda yapıyor olsaydım, Disk Drill ile başlardım. Bunu kamera kartlarında, drone görüntülerinde, bir Switch microSD kartında ve bozulmuş gibi görünen ama aslında bozulmamış bir araç kamerası kartında kullandım. Denediğim çoğu kurtarma aracından daha kolay ve SD ortamlarını ücretsiz seçeneklerin çoğundan daha iyi yönetiyor.

Benim için öne çıkan şey, basit silmenin ötesindeki durumları nasıl ele aldığıydı. Kart RAW olduysa, okunamaz görünüyorsa, bozulduysa veya yanlışlıkla biçimlendirdiyseniz, hâlâ bir şansı vardır. Ayrıca yaygın görüntü türlerini de okur: JPG, PNG, CR2, NEF, ARW, DNG ve ayrıca Canon, Nikon, Sony, Fujifilm ve diğerlerinden gelen başka RAW formatları.

Birçok aracın dağıldığı yer video tarafıdır. GoPro'lardan, dronelardan ve aynasız kameralardan gelen SD kartlar klipleri sık sık parçalar hâlinde depolar. Ucuz kurtarma uygulamalarının dosyanın yarısını ya da önizlemesi olmayan bir klibi geri getirdiğini gördüm. Disk Drill bu konuda benim için daha iyi iş çıkardı. Kusursuz değil, ama yine de daha iyi.

Ben olsam bunu şöyle yapardım.

1. SD kartı hemen çıkarın.
  2. Bir kart okuyucu kullanın ve bilgisayarınıza takın. Mümkün olduğunda kamera üzerinden bağlamaktan kaçınırım.
  3. Disk Drill'i kurun ve açın.
  4. Sürücü listesinden SD kartı seçin.
  5. Kayıp verileri ara seçeneğine tıklayın ve Evrensel Taramayı çalıştırın.
  6. Taramasının bitmesini bekleyin. Bu kısmı aceleye getirmeyin.
  7. Bulunan öğeleri incele seçeneğini açın ve Resimler kategorisini kontrol edin.
  8. Kurtarmadan önce dosyaları önizleyin. Bir fotoğraf temiz şekilde önizleniyorsa, bunu genelde iyi bir işaret sayarım.
  9. Kurtarılan dosyaları başka bir yere kaydedin, asla aynı SD karta geri kaydetmeyin.

Kart boş görünse veya sizden biçimlendirmenizi istese bile, fotoğrafların gittiğini varsaymazdım. RAW olarak görünen ve yine de görüntülerin çoğunu çıkaran kartlarım oldu. Bazen dosya sistemi zarar görürken fotoğraf verileri yerinde kalır.

Zor yoldan öğrendiğim bir şey var: Kart bağlantıyı kesmeye başlıyorsa, uygulamayı donduruyorsa veya kararsız davranıyorsa, önce bir imaj yedeği oluşturun ve o kopya üzerinden çalışın. Bire bir alınmış bir imaj kartın tam bir klonunu verir; bu da orijinali tekrar tekrar zorlamaktan daha güvenlidir. Disk Drill bu seçeneği içerir.

Ücretsiz katman durumu yoklamak için yeterlidir. Her iki platformda da tarama ve önizleme alırsınız. Windows'ta 100 MB'a kadar ücretsiz kurtarmaya izin verir. Mac'te ücretsiz kullanım daha çok önizleme odaklıdır, bu yüzden büyük bir kurtarma gerekiyorsa ücretli sınıra hızlıca çarpmanız muhtemeldir.

Başka seçenekler istiyorsanız, araç çantasında tutacağım seçenekler şunlar olurdu.

1. PhotoRec. Ücretsiz, çirkin, etkili. Dosya adlarını umursamadığım zaman kullandım. Çoğu zaman dosyaları kurtarır, ama klasör yapısını ve adları kaybedersiniz; bu da sonradan temizliği karmaşaya çevirir.
  2. DiskGenius. Kartta bölüm sorunları veya dosya sistemi hasarı varsa daha uygun. Ekran düzeni daha teknik, kurcalanacak daha fazla ayar var.
  3. DiskDigger. Kart bir Android telefondaysa ve yakınınızda PC yoksa bakmaya değer. Masaüstü araçlardan daha az yetenekli. Derin taramalar genelde root ister.

Son bir not ve bu önemli. Kartta fiziksel hasar varsa, rastgele kayboluyorsa veya bilgisayar onu hiç algılamıyorsa, yazılım pek bir şey yapamaz. İnsanların kart daha da kötüleşene kadar tekrar tekrar denediğini gördüm. O noktada, ücretini ödemek can yaksa bile, veri kurtarma laboratuvarı daha güvenli seçenektir.

Evet, SD karttan fotoğraf kurtarma, karta yeterince hızlı şekilde kullanmayı bıraktıysanız mümkündür. Silinen dosyalar genellikle yeni veriler üzerlerine yazılana kadar kartta kalır. Bu yüzden ilk yapmanız gereken şey basit. SD kartı şimdi kullanmayı bırakın. Daha fazla fotoğraf çekmeyin. Üzerine dosya taşımayın. Formatlamayın.

Bir konuda @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, hız çok önemlidir. Biraz farklı düşündüğüm nokta ise şu. Eğer fotoğraflar gerçekten çok önemliyse, önce SD kartın tam bir imajını oluştururdum. Bir kopya üzerinde çalışmak, kart kararsızsa ya da yorgun ve stresliyken yanlış bir şeye tıklarsanız riski azaltır.

Benim sıralamam şöyle olurdu:

1. Eğer SD kartta yazma koruma anahtarı varsa kilitleyin.
  2. Kartı kameraya değil, bir kart okuyucuya takın.
  3. Bilgisayarınızda kartın bir disk imajını oluşturun.
  4. Taramayı orijinal kartta değil, imaj üzerinde yapın.
  5. Dosyaları bilgisayarınıza veya harici bir diske kurtarın.

Yazılım olarak, Disk Drill SD karttan fotoğraf kurtarma için sağlam bir tercihtir çünkü görüntüleri iyi önizler, RAW fotoğraf formatlarını destekler ve silinmiş veya formatlanmış kartlarla çok fazla kurulum gerektirmeden çalışır. Kart bir telefondan veya kameradan geldiyse ve şimdi boş, RAW ya da bozuk görünüyorsa, yine de iyi bir kurtarma şansı vardır. Önizleme önemlidir. Eğer fotoğraf önizlemede temiz görünüyorsa, kurtarma ihtimali daha yüksektir.

Görsel bir rehber istiyorsanız, bu SD kart fotoğraf kurtarma rehberi takip etmesi kolaydır.

Bir şey daha. Eğer kart tıklama sesi çıkarıyorsa, bağlantısı kesiliyorsa veya hiç algılanmıyorsa, daha fazla kendin yap denemesini atlayın. İşte laboratuvarların parasını kazandığı yer burasıdır.

Evet, belki. Ama cevap “silindi = gitti”den çok “silindi = ödünç alınmış zamanda” gibi.

Çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @ombrasilente ile aynı fikirdeyim, ama her şeyi kameranın ya da telefonun içinden sildiyseniz ve sonra kartla kurcalamaya devam ettiyseniz biraz daha az iyimserim. Sadece birkaç yeni dosya bile en çok önem verdiğiniz fotoğrafların tam üstüne yazabilir. O yüzden büyük kural hâlâ şu: kullanmayı bırakın, tamamen.

Onların yeterince vurgulamadığını düşündüğüm bir şey ekleyeyim: bunun gerçekten silme mi yoksa dosya sistemi hasarının yarattığı sahte bir durum mu olduğunu kontrol edin. Bazen fotoğraflar hâlâ oradadır, ama kartın dizini bozulmuştur, bu yüzden boş görünür. Bu durumda kurtarma insanların beklediğinden daha iyi olabilir. Ayrıca kartı bir Android telefonda kullandıysanız, her şeyin kaybolduğunu varsaymadan önce DCIM, LOST.DIR veya uygulamaların oluşturduğu çöp klasörleri gibi gizli klasörlere bakın.

En az uğraş istiyorsanız Disk Drill kullanın. SD kart fotoğraf kurtarma için sağlamdır çünkü önizleme gerçekten işe yarar ve bu, insanların düşündüğünden daha önemlidir. Önizlenebilen JPG ve RAW dosyaları genelde dosya verisinin kurtarılabilecek kadar sağlam olduğu anlamına gelir. Ben ayrıca sonuçları önce klasör adına göre değil, dosya türüne ve tahmini kurtarma olasılığına göre sıralardım, çünkü klasör yapısı zaten çoğu zaman mahvolmuş olur.

“Önce her zaman imaj alın” tavsiyesine ufak bir itirazım var: kart sağlıklıysa ve tamamen okunabiliyorsa, normal silme vakalarının her biri için imaj almanın zorunlu olduğunu düşünmüyorum. Yapılması iyi olur, evet. Şart mı, hayır. Kart dengesizse, o zaman evet, yakınında hapşırmadan önce bile imajını alın.

Ayrıca kurtarılan dosyaları tekrar SD karta değil, bilgisayarınıza ya da başka bir sürücüye kaydedin. Kulağa bariz geliyor ama insanlar bunu yapıyor ve sonra neden kurtarmanın daha kötüleştiğini merak ediyor. Bunu yaşadım, o aptal hatayı bir kez ben de yaptım lol.

Eğer düzgün hiçbir şey önizlenmiyorsa, ardından PhotoRec gibi ikinci aşama bir araç deneyin. Günah kadar çirkin, ama bazen diğer uygulamaların kaçırdıklarını buluyor. Dağınık adlar, dağınık klasörler, yine de hiç yoktan iyidir.

Ve daha fazla gerçek dünya örneği istiyorsanız, şu konuya bakmaya değer: Reddit kullanıcılarından SD kart fotoğraf kurtarma yardımı.

Kart sürekli algılanmıyorsa, aşırı yavaşlıyorsa veya okuma hataları veriyorsa, durum daha kötüleşmeden önce kendiniz bir şeyler yapmayı bırakın. Yazılımın plandan çok umut olmaya başladığı çizgi tam da burasıdır.

@ombrasilente ve @cacadordeestrelas’ın bir noktasına itiraz edeceğim. Önce imaj almak akıllıcadır, ancak temel bir ev kurulumundaysanız ve kart mükemmel şekilde okunabiliyorsa her zaman en iyi ilk adım değildir. Ucuz bir okuyucuda uzun süren bir imaj alma işi zaman kaybettirebilir veya yarıda bile başarısız olabilir. Bazen önce salt okunur bir tarama yapmak daha hızlı bir gerçeklik kontrolüdür.

Benim bunun yerine yapacağım şey şu olurdu: Fotoğrafların normal şekilde silinip silinmediğini ya da kartın sadece indeksini mi kaybettiğini kontrol etmek. Windows’ta Özellikler’e ve kullanılan alana bakın. Kart “boş” görünüyor ama hâlâ kullanılmış alan gösteriyorsa, bu genellikle gerçek silme değil, dizin hasarı anlamına gelir. Bu durumda kurtarma olasılığı genellikle daha yüksektir.

Disk Drill burada iyi bir seçimdir çünkü hem silinmiş dosyaları hem de bozuk dosya sistemlerini çok fazla uğraştırmadan işler.

Artıları:

• JPG ve RAW için kolay önizleme
  • dosya türüne göre iyi filtreleme
  • biçimlendirilmiş veya bozulmuş SD kartlardan kurtarma yapabilir
  • PhotoRec’ten daha temiz arayüz

Eksileri:

• ücretsiz kurtarma sınırlıdır
  • derin taramalar çok sayıda gereksiz kopya döndürebilir
  • yalnızca bir kez ihtiyacınız varsa en ucuz seçenek değildir

Disk Drill bazı şeyleri kaçırırsa, PhotoRec yine de ikinci bir denemeye değer. Çirkin, ama inatçı. Ve evet, her şeyi karta geri değil, başka bir sürücüye kaydedin. @mikeappsreviewer her şeyden önce tek bir konuda haklıydı: karta şimdi ne kadar az dokunursanız, şansınız o kadar iyi olur.