Sabit diskim yavaş okumalar, rastgele donmalar ve dosya hatalarıyla sorun çıkarmaya başladı. Sürücüyü değiştirmeden veya veri kaybetmeden önce güvenilir bir disk onarım programı bulmaya çalışıyorum. Gerçekten işe yarayan bir sabit disk onarım yazılımı kullandıysanız, ne kullandınız ve hangi sorunu çözdü?
Disk onarımı birkaç farklı anlama gelebilir, bu yüzden en iyi araç aslında neyin bozuk olduğuna bağlıdır.
RAW veya hasarlı bir sürücüden dosyaları geri almaya çalışıyorsanız, bu bir tür iştir. Bölüm kaybolduysa veya önyükleme sektörü bozulduysa, bu farklı bir iştir. Ve sadece sürücünün ölüp ölmediğini bilmek istiyorsanız, kurtarma yazılımı değil, bir sağlık kontrol aracı istersiniz.
Ben buna şöyle bakardım:
Disk Drill, dosyalar önemli olduğunda ilk deneyeceğim araç olurdu. Windows sürücüyü biçimlendirmek istiyorsa, disk RAW olduysa veya bir şey yanlışlıkla silindiyse ya da biçimlendirildiyse, bu tür bir kurtarma için yapılmıştır. Bozuk veya erişilemeyen sürücüleri tarayabilir, sürücü daha da kötüleşmeden önce bir disk görüntüsü oluşturabilir ve S.M.A.R.T. sağlığını da kontrol edebilir. En büyük artısı, çok teknik değilseniz bile kullanımının kolay olmasıdır.
İyi yönleri:
- Yeni başlayanlar için kolay.
- RAW, bozuk ve biçimlendirilmiş sürücülerden güçlü kurtarma.
- Disk görüntüleme ve S.M.A.R.T. izlemeyi içerir.
- En yaygın dosya sistemlerinin çoğuyla çalışır.
O kadar iyi olmayan yönleri:
- Bölüm tablolarını yeniden oluşturmak veya önyükleme sektörlerini düzeltmek için tasarlanmamıştır.
TestDisk, sorun bölümün kendisindeyse daha iyidir. Sürücü aniden ayrılmamış olarak görünüyorsa, bir bölüm kaybolduysa veya bölüm tablosu hasarlıysa, bu daha iyi ücretsiz seçeneklerden biridir. Bölüm tablolarını yeniden oluşturabilir ve önyükleme sektörlerini onarabilir, ancak tam olarak yeni başlayan dostu değildir. Arayüz metin tabanlıdır ve neyi değiştirdiğinizi anlamanız gerekir.
İyi yönleri:
- Ücretsiz ve açık kaynaklıdır.
- Kayıp bölümleri kurtarmada çok iyidir.
- Önyükleme sektörlerini ve bölüm tablolarını onarabilir.
- Windows, macOS ve Linux üzerinde çalışır.
- Komut satırı tarzı arayüz.
- Bölümleri iyi bilmiyorsanız bir şeyi bozmak kolaydır.
- Kurtarmak için tek tek dosyaları seçmede en iyi seçenek değildir.
CrystalDiskInfo, sürücünün gerçekten arızalanıp arızalanmadığını anlamaya çalışırken kullanılacak araçtır. Dosyaları, bölümleri veya dosya sistemlerini onarmaz, ancak S.M.A.R.T. verilerini okur, sıcaklığı gösterir ve size sürücünün sağlığı hakkında hızlı bir fikir verir. Sorunun Windows'un garip davranması mı yoksa donanımın bozulması mı olduğundan emin değilseniz, bunu erken aşamada kullanırdım.
İyi yönleri:
- Ücretsizdir.
- Kullanımı basittir.
- Sürücü sağlığını kontrol etmek için faydalıdır.
- Bir sürücü tamamen ölmeden önce sizi uyarabilir.
- Dosya kurtarma yok.
- Bölüm veya dosya sistemi onarımı yok.
Ayrıca, bariz uyarı işaretlerini görmezden gelmeyin. Sürücü tıklama sesi çıkarıyorsa, ara ara bağlantısı kesiliyorsa, okuma sırasında donuyorsa veya zamanla daha fazla bozuk sektör gösteriyorsa, rastgele onarım araçlarıyla denemeler yapmayı bırakın. Önce dosyaları alın, sürücü kararsızsa tercihen bir disk görüntüsünden alın, sonra sürücüyü değiştirin. Yazılım mantıksal hasarı düzeltebilir, ancak yıpranmış donanımı düzeltemez.
Hasarlı veya RAW bir sürücü için bu video da ilgili:
Sürücü okumalar sırasında donuyorsa, ona doğrudan onarım araçları çalıştırmazdım. Mike’ın Disk Drill önerisi kurtarma için mantıklı, ancak önce görüntüleme/klonlama seçeneğini kullanır ve kopyadan kurtarma yapardım, çünkü CHKDSK tarzı düzeltmeler arızalanan bir sürücüyü daha da kötüleştirebilir.
Hiçbir yazılım fiziksel olarak arızalanan bir sabit diski yeniden güvenilir hale getiremez. En iyi ihtimalle bir “onarım” programı verileri diskten almanıza, bir dosya sistemi sorununu düzeltmenize veya diskin işinin bittiğini söylemenize yardımcı olabilir.
Burada onarım kelimesi konusunda dikkatli olurdum. Yavaş okumalar, donmalar ve dosya hataları tam olarak insanların bir sürü araç çalıştırıp yanlışlıkla kurtarılabilir bir diski daha kötü hale getirdiği belirtilerdir. Görüntü önce yaklaşımı konusunda @shizuka’ya katılıyorum. Veriler önemliyse, düzeltmeden önce klonlama veya imaj alma gelir.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
-
Önce basit donanım şeylerini kontrol edin.
Harici bir diskse farklı bir USB kablosu, bağlantı noktası ve varsa güç adaptörü deneyin. Dahili bir SATA diskse başka bir SATA kablosu ve bağlantı noktası deneyin. Kötü kablolar ve sorunlu USB muhafazaları ölmekte olan bir disk gibi görünebilir. -
Disk sağlığına bakın, ama bunu nihai cevap olarak görmeyin.
S.M.A.R.T. araçları yararlıdır, ancak arızaları gözden kaçırabilirler. Yeniden ayrılan sektörler, bekleyen sektörler, düzeltilemeyen hatalar görüyorsanız veya sayılar artmaya devam ediyorsa, buna bir onarım işi gibi davranmayı bırakın. -
Dosyalar önemliyse bir imaj oluşturun veya klonlayın.
Disk Drill, özellikle orijinal diski zorlamak yerine bir kopyayı taramak istiyorsanız, bu tür kullanıcı dostu kurtarma iş akışı için mantıklıdır. Buradaki uyarı şudur: disk ciddi şekilde kararsızsa, imaj alma yazılımı bile zorlanabilir ve profesyonel bir veri kurtarma merkezi, tekrarlanan kendin yap taramalarından daha güvenlidir. -
Dosya sistemi onarımını yalnızca bir kopyanız olduktan sonra çalıştırın.
CHKDSK dizin ve dosya sistemi hatalarını düzeltebilir, ancak hasarlı kayıtları parçalara da silebilir veya taşıyabilir. Veriler yedeklenmiş olduğunda bu sorun değildir. Tek kopyanız olduğunda ise sorun olur. -
Nihai karar için disk üreticisinin tanılama aracını kullanın.
Üreticinin uzun testi başarısız olursa diski değiştirin. Onu yeniden hizmete döndürmek için günlerce onarmaya çalışmayın. Okuma sırasında zaten donmaya başlamış bir disk, önemli herhangi bir şey için kullanmaya devam edeceğim bir disk değildir.
İşe yarayan araç arızaya bağlıdır. Kayıp bölümler için, ne yaptığınızı biliyorsanız TestDisk hâlâ kullanışlıdır. Hasarlı bir dosya sisteminden dosya kurtarma için Disk Drill veya benzeri kurtarma araçları daha erişilebilirdir. Diski tutup tutmamaya karar vermek için tanılama ve S.M.A.R.T. kullanın, sonra acımasız olun.
Kullanmayacağım şey, bozuk sektörleri onarıp diski yeniden sağlıklı hale getirmeyi vaat eden herhangi bir programdır. Bu araçlar çoğunlukla diski zayıf alanları yeniden okumaya veya yeniden eşlemeye zorlar; bu dar bazı durumlarda yararlı olabilir, ancak zaten donan bir diskte bu ek strestir. Önce verileri alın, sonra donanımı değiştirin.
Windows açılır açılmaz önerdi diye CHKDSK çalıştırmayın. Disk Drill veya herhangi bir kurtarma aracı kullanıyorsanız, önce ikinci bir sürücüyü hazır ettiğinizden emin olun; çünkü dosyaları sorunlu sürücüye geri kurtarmak, kaydetmeye çalıştığınız verilerin üzerine yazmanın iyi bir yoludur.