Przypadkowo usunąłem ważne pliki na moim Macu i opróżniłem Kosz, zanim zorientowałem się, że nadal ich potrzebuję. Szukam najlepszego oprogramowania do odzyskiwania danych na Maca, które może bezpiecznie odzyskać usunięte pliki, nie pogarszając sytuacji. Jeśli ktoś ma rekomendacje lub wskazówki, co zrobić dalej, będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Aplikacje do odzyskiwania danych na macOS — co wybrałbym po przetestowaniu wielu
Przez ostatnie kilka lat przewinęło się u mnie sporo narzędzi do odzyskiwania danych na Macu. Po tym wszystkim i tak najczęściej polecam Disk Drill. Nie dlatego, że wygrywa w każdym pojedynczym aspekcie. Bo nie wygrywa. Wracam do niego, bo trafia w całkiem sensowny środek. Jakość odzyskiwania jest solidna, aplikacja nie utrudnia życia i dobrze współpracuje z nowszymi Macami.
Wiele programów do odzyskiwania danych na Macu wpada do jednej z dwóch kiepskich kategorii. Jedne są zbyt okrojone i brakuje im rzeczy, których naprawdę potrzebujesz. Drugie sprawiają wrażenie stworzonych dla osób, które lubią okna terminala i enigmatyczne menu. Disk Drill plasuje się gdzieś pomiędzy, dlatego ciągle do niego wracałem.
Dlaczego u mnie działał lepiej na Macu
Pierwsze, co się wyróżniało, to jak naturalnie czuł się na macOS. Nie wyglądał jak jakiś leniwy port. W moim użyciu obsługa APFS była przyzwoita, wsparcie dla Apple Silicon nie było chaotyczne, a zewnętrzne nośniki obsługiwał bez większych problemów. Używałem go na zewnętrznych SSD, pendrive’ach, kartach SD, a nawet woluminach Time Machine.
Najlepszy wynik uzyskałem na uszkodzonym dysku APFS. Inne aplikacje albo zwracały śmieci, albo całkiem się zawieszały. Disk Drill odzyskał wystarczająco dużo użytecznych plików, żeby miało to sens. Nie idealnie, nadal frustrująco, ale i tak znacznie lepiej, niż się spodziewałem.
Co mi się podobało
- Dobrze radził sobie z usuniętymi plikami i sformatowanymi dyskami.
- Podgląd plików wydawał się wiarygodny, co oszczędzało mi czas.
- Zawiera narzędzia do kopii zapasowych i obrazów dysku, przydatne, gdy dysk zaczyna zachowywać się dziwnie.
- Odzyskiwanie zdjęć i wideo było lepsze niż przeciętnie, łącznie z plikami RAW z aparatów.
- Układ interfejsu jest łatwiejszy w obsłudze niż w większości bardziej zaawansowanych aplikacji do odzyskiwania danych.
Inne narzędzia do odzyskiwania danych na Macu, których bym nie ignorował
To, która aplikacja jest najlepsza, zależy od tego, co stało się z twoim dyskiem. Nie traktowałbym tego jak tematu z jedną uniwersalną odpowiedzią.
PhotoRec
Darmowy, brzydki i zaskakująco skuteczny. Miałem z nim dobre wyniki na kartach SD i w systemach plików, które były w kiepskim stanie. Minusy są jednak konkretne. Często tracisz oryginalne nazwy i strukturę folderów, więc porządkowanie po odzyskiwaniu bywa uciążliwe.
iBoysoft Data Recovery
Ten wydawał się łatwiejszy dla początkujących. Wsparcie APFS wyglądało w moich testach w porządku, a przy typowych przypadkach utraty plików robił swoje. Nie podobał mi się model subskrypcyjny. To bardzo szybko zaczyna irytować.
Data Rescue
Starsze narzędzie, ale nadal użyteczne. Nie nazwałbym go dziś moim pierwszym wyborem, ale widziałem, jak całkiem nieźle radzi sobie z dyskami zewnętrznymi i prostszymi przypadkami odzyskiwania, kiedy nie potrzebujesz niczego wyszukanego.
Część, którą ludzie najczęściej psują
Jeśli twoje pliki zniknęły, przestań zapisywać cokolwiek na tym dysku. Natychmiast.
Ten błąd psuje więcej odzyskiwań niż sam wybór oprogramowania. Na SSD jest jeszcze gorzej przez TRIM. Na nowoczesnych Macach usunięte dane mogą zostać bezpowrotnie wymazane szybciej, niż ludziom się wydaje. Widziałem osoby, które dalej używały tego samego komputera przez kilka godzin, a potem dziwiły się, że odzyskiwanie zwróciło tylko resztki.
Zrób to, zanim pogorszysz sytuację
- Zainstaluj aplikację do odzyskiwania na innym dysku, jeśli masz taką możliwość.
- Zapisuj odzyskane pliki w innym miejscu, nigdy z powrotem na tym samym dysku.
- Jeśli dysk wygląda na niestabilny, najpierw go sklonuj albo utwórz jego obraz.
- Pomijaj losowe narzędzia naprawcze, dopóki nie odzyskasz tego, co najważniejsze.
Widziałem ludzi, którzy najpierw uruchamiali aplikacje naprawcze, potem skanowali pięć razy, w kółko restartowali komputer, a na końcu tracili to niewielkie okno szansy na odzyskanie danych, które mieli. Zła kolejność. Najpierw odzyskiwanie, sprzątanie później.
Moja krótka odpowiedź
Gdyby znajomy chciał jedną mało ryzykowną rekomendację dotyczącą odzyskiwania danych na Macu i nie miał ochoty na długi wykład, nadal powiedziałbym: Disk Drill.
Jeśli dobrze znasz narzędzia do odzyskiwania danych albo twój przypadek jest bardziej specyficzny, któreś z pozostałych może pasować lepiej. Dla większości osób jednak Disk Drill wydawał się najmniej irytującą drogą i z najmniejszą liczbą niespodzianek.
Jeśli opróżniłeś Kosz na Macu, uszeregowałbym opcje najpierw według ryzyka, a nie marketingu.
Disk Drill nadal jest najłatwiejszym wyborem dla większości osób. Zgadzam się z @mikeappsreviewer w tej części. Tam, gdzie się różnię, nie skanowałbym w kółko wewnętrznego SSD, jeśli Twój Mac używa APFS i TRIM, a większość nowszych Maców tak właśnie działa. Na wewnętrznych dyskach SSD usunięte pliki często znikają szybko. Jeśli pliki są bardzo ważne, najlepiej przestać używać Maca i odzyskiwać dane z innego komputera albo na zewnętrzny dysk.
Moja krótka lista:
-
Disk Drill
Najlepszy balans między jakością skanowania, podglądem i obsługą Maca.
Działa dobrze z APFS, dyskami zewnętrznymi, kartami SD i pendriveami.
Bezpieczniejszy dla zwykłych użytkowników, bo interfejs trudno zepsuć. -
R-Studio
Lepszy, jeśli wiesz, co robisz.
Mocniejszy przy uszkodzonych woluminach i ręcznej pracy odzyskiwania.
Interfejs nie jest przyjazny. Łatwo podjąć złą decyzję, jeśli się spieszysz. -
PhotoRec
Darmowy. Mocny w surowym odzyskiwaniu plików.
Słabo radzi sobie z nazwami plików i strukturą folderów.
Najlepszy do zdjęć, filmów i dokumentów z kart albo sformatowanych nośników. -
UFS Explorer
Dobry do trudniejszych zadań.
Kosztuje więcej. Sprawia wrażenie narzędzia dla nerdów. Nie jest moją pierwszą rekomendacją do szybkiego domowego odzyskiwania.
Co zrobiłbym w Twoim przypadku:
Przestań używać Maca.
Nie instaluj oprogramowania do odzyskiwania na tym samym dysku.
Odzyskuj dane na zewnętrzny dysk.
Jeśli pliki były na dysku zewnętrznym, Twoje szanse są znacznie większe.
Jeśli były na wewnętrznym SSD, działaj szybko. TRIM jest bezlitosny, bez żartów.
Jeśli chcesz najmniej irytującą opcję, zacząłbym od Disk Drill. Jeśli Disk Drill znajduje podglądy usuniętych plików, Twoje szanse są przyzwoite. Jeśli podglądy są uszkodzone albo ich nie ma, wyniki są zwykle słabe.
Pomogło mi też to szybko porównać narzędzia:
przewodnik wideo po najlepszym oprogramowaniu do odzyskiwania danych na Maca
Jeszcze jedna rzecz. Jeśli usunięte pliki były w iCloud Drive, Zdjęciach albo innej zsynchronizowanej aplikacji, sprawdź sekcję Ostatnio usunięte w tej usłudze, zanim wydasz pieniądze. Ludzie cały czas pomijają ten krok.
Jeśli pliki zostały usunięte z wewnętrznego dysku SSD Twojego Maca, byłbym trochę mniej optymistyczny, niż sugeruje @mikeappsreviewer, głównie dlatego, że nowoczesne Maki potrafią szybko sprawić, że usunięte dane znikają bez śladu. To nie jest niemożliwe, po prostu to nie jest sytuacja typu instaluj 6 aplikacji i próbuj wszystkiego, na którą ludzie liczą.
Jeśli chodzi o faktyczne oprogramowanie do odzyskiwania danych na Macu, Disk Drill nadal jest najbardziej praktycznym wyborem dla zwykłych użytkowników. Nie dlatego, że jest magiczny, ale dlatego, że zazwyczaj oferuje czytelne skanowanie, przyzwoite podglądy i nie sprawia wrażenia, jakby wymagał dyplomu z informatyki. Uważam też, że ludzie nie doceniają funkcji podglądu. Jeśli plik poprawnie wyświetla się w podglądzie, to często jest to najlepszy znak, że odzysk nie będzie bezwartościowy.
Tam, gdzie trochę nie zgadzam się z @yozora, jest to, że nie sięgałbym od razu po cięższe narzędzia, chyba że Disk Drill zawiedzie. Takie programy jak R-Studio i UFS Explorer potrafią być świetne, jasne, ale to też ten typ aplikacji, gdzie jedno złe kliknięcie i nagle o 2 nad ranem googlujesz, czym jest mapa partycji. Zapytaj mnie, skąd to wiem lol.
Kilka rzeczy, o których ludzie zapominają:
- Sprawdź Ostatnio usunięte w iCloud Drive
- Sprawdź Ostatnio usunięte w Zdjęciach
- Sprawdź migawki Time Machine
- Sprawdź, czy plik nie znajdował się w koszu konkretnej aplikacji albo folderze odzyskiwania
Jeśli nic z tego nie zadziała, to tak, Disk Drill for Mac to prawdopodobnie najlepsza opcja na pierwszy raz. Jeśli dane są niesamowicie ważne, pomiń samodzielne próby i skorzystaj z profesjonalnej usługi odzyskiwania, zanim dalej będziesz grzebać przy dysku.
Poza tym ten wątek Apple warto przejrzeć, jeśli chcesz dodatkowych porad dotyczących odzyskiwania plików na Macu: Wskazówki z forum Apple dotyczące odzyskiwania usuniętych plików na Macu
Jeśli Kosz został już opróżniony, podzieliłbym to na dwa przypadki, których inni tylko lekko dotknęli.
Przypadek 1: wewnętrzny dysk SSD Maca
Jestem tu właściwie trochę bardziej pesymistyczny niż @yozora i @nachtdromer. Na nowszych Macach, gdy APFS + TRIM zrobią już swoje, odzyskiwanie programowe może bardzo szybko przejść od możliwego do praktycznie nic użytecznego. W takim przypadku najlepsza aplikacja to ta, która szybko powie ci prawdę, a nie ta, która podtrzymuje fałszywą nadzieję.
Przypadek 2: dysk zewnętrzny, karta SD, USB, starszy HDD
Szanse są znacznie lepsze. To właśnie tutaj narzędzia mają większe znaczenie.
W takim przypadku Disk Drill nadal jest najrozsądniejszym pierwszym wyborem.
Zalety Disk Drill
- łatwy w użyciu
- dobry system podglądu plików
- solidny w przypadku nośników zewnętrznych
- mniej mylący niż narzędzia klasy profesjonalnej
- może szybko pomóc ustalić, czy odzyskanie danych jest realistyczne
Wady Disk Drill
- nie jest tani, jeśli potrzebujesz go tylko raz
- wyniki dla wewnętrznych SSD w nowoczesnych Macach nadal mogą rozczarowywać
- głębokie skanowanie może zwracać wiele śmieciowych nazw plików
- nie jest najmocniejszą opcją przy mocno uszkodzonych systemach plików
Trochę różnię się tutaj od @mikeappsreviewer w jednej kwestii: nie przeskakiwałbym z aplikacji do aplikacji na tym samym Macu, licząc, że któraś ma magiczne moce. Jeśli Disk Drill pokazuje poprawne podglądy, świetnie. Jeśli znajduje tylko fragmenty, przechodzenie przez pięciu konkurentów zwykle jest stratą czasu.
Jeśli Disk Drill zawiedzie, wtedy sięgnij po bardziej wyspecjalizowane narzędzia:
- R-Studio do zaawansowanego odzyskiwania
- PhotoRec jeśli zależy ci tylko na surowym wyodrębnianiu plików
- UFS Explorer w chaotycznych, technicznych przypadkach
Sprawdź też coś, co wiele osób pomija: chmurowe/webowe wersje usług. Czasem pliki znikają lokalnie, ale nadal można je odzyskać z iCloud Drive w przeglądarce, z historii wersji aplikacji albo z migawek kopii zapasowych.
Moja kolejność wygląda więc tak:
- Disk Drill na pierwszą próbę
- R-Studio dla zaawansowanych użytkowników
- PhotoRec do darmowego/surowego odzyskiwania
- Profesjonalne laboratorium, jeśli pliki są naprawdę nie do zastąpienia
Krótka wersja: dla zwykłych użytkowników Disk Drill to najlepsze oprogramowanie do odzyskiwania danych na Macu na początek, ale w przypadku wewnętrznego SSD szybkość działania ma większe znaczenie niż wybór programu.