Przypadkowo usunąłem dużą partię rodzinnych zdjęć z mojego zewnętrznego dysku twardego i zorientowałem się dopiero po opróżnieniu kosza. Te zdjęcia obejmują ważne wakacje i stare rodzinne wspomnienia, których nie mam zapisanych w kopii zapasowej nigdzie indziej. Potrzebuję porady na temat najlepszych opcji odzyskiwania zdjęć z zewnętrznego dysku twardego, jakie oprogramowanie jest rzeczywiście bezpieczne w użyciu oraz czy powinienem od razu przestać używać dysku, aby nie utrudnić odzyskiwania danych.
Usunięte zdjęcia na dysku zewnętrznym często przez jakiś czas nadal tam są. Nauczyłem się tego w bolesny sposób. Najpierw znika wpis pliku, a nie same dane zdjęcia. Dysk oznacza to miejsce jako wolne, a jeśli nadal go używasz, nowe pliki zaczynają trafiać na miejsce starych. Po nadpisaniu jest po wszystkim.
Pierwsza rzecz, którą bym zrobił, to odłączył dysk. Nic na niego nie kopiuj. Nie zmieniaj nazw folderów na nim. Nie pozwól, aby cokolwiek na niego zapisywało. Nawet małe zmiany są ryzykowne.
Zanim spróbujesz oprogramowania do odzyskiwania, sprawdź, czy dysk wygląda na wystarczająco sprawny do domowego odzyskiwania.
Sygnały, przy których bym przestał i oddał dysk do laboratorium odzyskiwania danych:
1. Klika, zgrzyta, piszczy, ociera albo wydaje jakiekolwiek niepokojące dźwięki.
2. Nie wiruje, nie świeci, nie ma żadnych oznak zasilania.
3. Dysk nigdzie się nie pojawia, nawet po wypróbowaniu innego kabla, innego portu USB i innego komputera.
Jeśli dzieje się którakolwiek z tych rzeczy, nie próbowałbym dalej przy nim majstrować. Uszkodzony dysk szybko się pogarsza.
Jeśli dysk wiruje normalnie i system go widzi, odzyskiwanie programowe jest zwykle najlepszym ruchem przy przypadkowym usunięciu. Nie ma potrzeby płacić stawek laboratorium, jeśli sprzęt jest sprawny.
Z czasem wypróbowałem sporo narzędzi do odzyskiwania, głównie po tym, jak sam narobiłem głupstw w swoich archiwach. Do odzyskiwania zdjęć Disk Drill sprawiał mi najmniej problemów. Układ jest łatwy do ogarnięcia, a jego skanowanie zdjęć ma tendencję do wyciągania formatów obrazów, które inne narzędzia pomijają. Pozwala też podejrzeć pliki przed odzyskaniem. Jeśli podgląd otwiera się poprawnie, szanse są całkiem dobre.
Jeśli chcesz darmową opcję, PhotoRec nadal istnieje i odzyskuje pliki na podstawie sygnatur. Działa. Sprawia też wrażenie oprogramowania z innej epoki. Brak porządnego nowoczesnego interfejsu, brzydki wynik, losowe nazwy plików, ogromne sterty odzyskanego śmiecia. Użyłem go raz i spędziłem więcej czasu na sortowaniu plików niż na ich skanowaniu.
Recuva to kolejna darmowa opcja na Windowsa. Łatwiejsza w użyciu niż PhotoRec, bez dwóch zdań. Mimo to jej głębsze odzyskiwanie wydaje się starsze, a na dyskach pełnych zdjęć nie uzyskałem wyników tak dobrych jak w nowszych narzędziach.
Jeśli wybierzesz Disk Drill, to najbezpieczniejsza kolejność działań:
# Bezpieczniejsze kroki odzyskiwania
## 1. Zainstaluj go na komputerze, nie na dysku zewnętrznym
Zainstaluj program na wewnętrznym dysku systemowym. Zostaw uszkodzony dysk zewnętrzny nietknięty.
## 2. Najpierw wykonaj pełny obraz
Podłącz ponownie dysk zewnętrzny i utwórz pełny obraz dysku, zanim zaczniesz skanować pliki. To ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje. Chcesz mieć kopię bajt po bajcie aktualnego stanu dysku, zapisaną w innym miejscu.
https://www.youtube.com/watch?v=oJ1aQPFxTag
Kiedy zacząłem tak robić, odzyskiwanie stało się mniej stresujące. Jeśli skan się wywali albo źle ustawię jakąś opcję, nadal mam obraz.
## 3. Skanuj obraz, nie oryginalny dysk
Gdy obraz będzie gotowy, możesz odłączyć dysk zewnętrzny, jeśli chcesz. Uruchom odzyskiwanie na pliku obrazu. Mniejsze zużycie sprzętu, mniejsza szansa, że przez pomyłkę dotkniesz źródła.
## 4. Odzyskuj pliki na inne urządzenie
Gdy skan się zakończy, filtruj według typu obrazu, sprawdź podglądy i odzyskuj tylko do innej lokalizacji. Twój wewnętrzny SSD będzie w porządku. Inny dysk USB też będzie w porządku. Nie przywracaj plików z powrotem na ten sam dysk zewnętrzny, z którego je utraciłeś. Ludzie tak robią i tak, kończy się to źle.
Mała rzecz, którą ludzie pomijają: podglądaj zdjęcia przed odzyskaniem, jeśli narzędzie na to pozwala. Jeśli widzisz obraz poprawnie, plik zwykle jest nienaruszony. Jeśli podgląd jest uszkodzony, odzyskiwanie może nadal wyciągnąć plik, ale może on być uszkodzony.
# Co bym zrobił na twoim miejscu
1. Odłącz dysk.
2. Upewnij się, że nie wydaje dziwnych dźwięków.
3. Spróbuj innego kabla i portu, jeśli wykrywanie jest niestabilne.
4. Używaj oprogramowania do odzyskiwania tylko wtedy, gdy dysk wygląda na fizycznie sprawny.
5. Najpierw wykonaj obraz dysku.
6. Odzyskuj na inny dysk.
A kiedy ten bałagan się skończy, skonfiguruj kopie zapasowe. Nie zawracałem sobie tym głowy, dopóki raz nie straciłem rodzinnych zdjęć, i to mi wystarczyło. Prosta konfiguracja 3-2-1 oszczędza później sporo bólu.

Opróżnienie kosza samo w sobie nie usunęło bezpowrotnie zdjęć. Na wielu dyskach zewnętrznych najpierw usuwany jest indeks. Dane zdjęć pozostają, dopóki nowe zapisy ich nie nadpiszą. Dlatego najlepsze, co możesz zrobić, to działać szybko, a nie panikować.
Zgadzam się z @mikeappsreviewer, że należy natychmiast przerwać korzystanie z dysku. Różnię się jednak w jednej kwestii. Jeśli dysk jest stabilny, a zdjęcia zostały usunięte niedawno, najpierw sprawdziłbym odzyskiwanie na poziomie systemu plików, zanim przejdę od razu do surowego odzyskiwania zdjęć. Surowe skanowanie często przywraca tysiące plików JPG bez nazw, folderów i dat. To bardzo szybko robi się chaotyczne.
Oto co bym zrobił:
1. Podłącz dysk do komputera z Windows i poszukaj ukrytych folderów systemowych, takich jak $RECYCLE.BIN, albo folderów kopii zapasowych lub synchronizacji powiązanych z aplikacjami do zdjęć.
2. Sprawdź, czy dysk ma format exFAT, NTFS czy HFS+. Woluminy NTFS czasem pozwalają lepiej odtworzyć strukturę folderów w narzędziach takich jak Disk Drill.
3. Najpierw uruchom szybkie skanowanie, a głębokie tylko wtedy, gdy szybkie czegoś nie znajdzie.
4. Posortuj wyniki według oryginalnej ścieżki, daty utworzenia i statusu podglądu. To pozwoli zaoszczędzić godziny później.
5. Odzyskuj dane na inny dysk, nigdy z powrotem na ten sam zewnętrzny.
Disk Drill to tutaj solidny wybór, ponieważ często zachowuje więcej struktury niż stare darmowe narzędzia. W przypadku rodzinnych zdjęć podgląd ma ogromne znaczenie. Chcesz sprawdzić, czy pliki się otwierają, zanim poświęcisz czas na przywracanie wielkiego stosu śmieci. Jeśli chcesz instrukcję krok po kroku, ten przewodnik krok po kroku po odzyskiwaniu zdjęć z zewnętrznego dysku twardego jest łatwiejszy do śledzenia niż większość.
Jeszcze jedna rzecz, którą ludzie pomijają. Najpierw sprawdź stan SMART za pomocą CrystalDiskInfo albo narzędzia producenta dysku. Jeśli stan jest zły, zatrzymaj się na tym. Skanowanie uszkadzającego się dysku przez wiele godzin to sposób, w jaki ludzie zamieniają możliwą do odzyskania utratę danych w trwałą utratę danych.

Przestań używać tego zewnętrznego dysku, jasne, ale dodałbym jedną rzecz do tego, co powiedzieli @mikeappsreviewer i @reveurdenuit: jeśli te zdjęcia są bardzo ważne, nie zaczynaj od wypróbowywania każdej aplikacji do odzyskiwania pod słońcem. Ludzie tracą godziny na „jeszcze jedno skanowanie”, a kończą z bałaganem duplikatów, częściowych plików JPG i dodatkowym zużyciem dysku.
Jeśli dysk jest sprawny i nadal się montuje, najpierw spróbowałbym Disk Drill, ponieważ zwykle lepiej pokazuje, które pliki da się faktycznie podejrzeć i które warto odzyskać. Jedyna drobna rzecz, w której nie do końca zgadzam się z innymi, to to, że głębokie skanowanie nie zawsze jest pierwszym krokiem. Czasem prostsze skanowanie oparte na metadanych pozwala odzyskać oryginalne nazwy i foldery, co jest o wiele łatwiejsze przy rodzinnych zdjęciach niż sortowanie 9,000 plików o nazwach f123456.jpg.
Sprawdź też, czy te zdjęcia były kiedykolwiek importowane przez Photos, Lightroom, OneDrive, iCloud albo Google Photos. Wiele osób myśli, że dysk zewnętrzny był jedyną kopią, a potem znajduje pomniejszone albo nawet pełne wersje w bibliotece chmurowej lub starej kopii zapasowej laptopa.
Dla każdego, kto trafi tu później, to jest w zasadzie jak odzyskać trwale usunięte pliki z dysku twardego, nie pogarszając sytuacji.
Jeśli dysk zaczyna klikać, znikać albo zawieszać się podczas skanowania, przestań. W tym momencie odzyskiwanie programowe zamienia się w hazard, i to nie ten fajny.

Brakuje jednego aspektu, o którym nie wspomnieli @reveurdenuit, @himmelsjager i @mikeappsreviewer: przed skanowaniem sprawdź tryb połączenia dysku. Jeśli jest podłączony przez tani hub USB lub niestabilną obudowę, wyniki odzyskiwania mogą wyglądać gorzej, niż jest w rzeczywistości. Podłącz go bezpośrednio do komputera, a jeśli to możliwe, wypróbuj inną obudowę lub stację dokującą SATA, aby uzyskać stabilniejszy odczyt.
Trochę nie zgadzam się z osobami twierdzącymi zawsze najpierw obraz tylko w jednym przypadku: jeśli dysk jest całkowicie sprawny, a masz bardzo ograniczoną ilość wolnego miejsca, skan tylko do odczytu w poszukiwaniu usuniętych wpisów może być w porządku przed tworzeniem dużego obrazu. Ale jeśli dysk wykazuje jakąkolwiek niestabilność, obrazowanie wygrywa.
Disk Drill to dobry pierwszy wybór w tym przypadku.
Zalety:
- łatwy podgląd zdjęć
- zwykle lepsza organizacja plików niż w narzędziach tylko do surowych danych
- bardziej przejrzysty interfejs, mniej uciążliwego sortowania
Wady:
- głębokie skanowanie może nadal zwracać duplikaty
- pełne odzyskiwanie nie jest najtańszą opcją
- przy mocno uszkodzonych dyskach ograniczenia oprogramowania szybko dają o sobie znać
Warto też sprawdzić: Historię plików systemu Windows, stare kopie zapasowe NAS, karty SD używane w aparacie oraz aplikacje do wiadomości, w których członkowie rodziny mogli udostępniać kopie. Możesz odzyskać więcej, niż się spodziewasz, nie polegając wyłącznie na odzyskiwaniu.