Odzyskiwanie plików ExFAT po wyjęciu karty SD bez jej bezpiecznego wysunięcia

Wyjąłem kartę SD sformatowaną w exFAT bez bezpiecznego wysunięcia i teraz brakuje niektórych plików albo karta nie jest odczytywana poprawnie. Potrzebuję pomocy w odzyskiwaniu plików z karty SD exFAT oraz w ustaleniu najbezpieczniejszego sposobu na odzyskanie danych bez pogorszenia sytuacji.

Przeszedłem przez to z kartą SD exFAT 128 GB z aparatu, po przypadkowym sformatowaniu. W tamtym momencie myślałem, że cały weekend zdjęć i filmów przepadł. Najważniejsze, czego się nauczyłem: natychmiast przestań używać karty. To ma większe znaczenie niż wybór idealnej aplikacji do odzyskiwania danych.

Nie używaj dalej pendrive’a ani karty SD. Nic na nią nie kopiuj, nie formatuj jej ponownie i nie uruchamiaj najpierw CHKDSK ani innych narzędzi naprawczych. Usunięte lub sformatowane dane mogą nadal tam być, ale każdy nowy zapis może nadpisać ich część.

Najpierw sprawdź kopie zapasowe, jeśli jest choć cień szansy, że jakąś masz. Ja nie miałem, więc od razu sięgnąłem po oprogramowanie do odzyskiwania danych. Użyłem Disk Drill i w moim przypadku odzyskał prawie wszystko.

Proces był dość prosty:

1. Zainstaluj Disk Drill na komputerze, a nie na karcie SD ani pendrivie, z którego próbujesz odzyskać dane.
  2. Podłącz kartę exFAT za pomocą czytnika kart.
  3. Wybierz kartę w Disk Drill i uruchom skanowanie. W większości przypadków należy użyć Uniwersalnego skanowania.
  4. Poczekaj na zakończenie, a potem podejrzyj pliki przed ich odzyskaniem.
  5. Zapisz odzyskane pliki na innym dysku, na przykład na wewnętrznym SSD, a nie z powrotem na tej samej karcie.

Przydatną rzeczą w wersji dla Windows jest to, że pozwala odzyskać do 100 MB za darmo. Dzięki temu możesz przynajmniej potwierdzić, że pliki da się odzyskać, zanim za cokolwiek zapłacisz.

Jeśli karta lub pendrive działa niestabilnie, na przykład rozłącza się, odczytuje dane bardzo wolno albo pojawia się tylko czasami, najpierw utwórz obraz dysku. Następnie skanuj obraz zamiast ciągle obciążać oryginalne urządzenie. To bezpieczniejsze podejście, gdy nośnik może ulegać awarii.

Do odzyskiwania wideo z aparatu, zwłaszcza z dronów, lustrzanek, aparatów bezlusterkowych, kamer GoPro lub wideorejestratorów samochodowych, Disk Drill ma też Advanced Camera Recovery (ACR). Nie potrzebowałem tego, ponieważ zależało mi głównie na zdjęciach, ale warto tego spróbować, jeśli brakuje plików MP4, MOV lub podobnych nagrań. Takie pliki mogą być pofragmentowane, a zwykłe skanowanie nie zawsze dobrze sobie z tym radzi.

Jeśli Disk Drill nie znajdzie tego, czego potrzebujesz, inną opcją jest TestDisk. Jest darmowy, ale jest dużo mniej przyjazny dla początkujących. Traktowałbym go bardziej jako narzędzie do naprawy partycji niż najłatwiejszy sposób na odzyskanie pojedynczych usuniętych plików.

Jedyna sytuacja, w której nie próbowałbym dalej samodzielnych narzędzi, to awaria fizyczna. Jeśli urządzenie nigdzie nie jest wykrywane, ciągle się rozłącza, robi się nietypowo gorące albo wygląda na uszkodzone, przestań. Dalsze próby mogą pogorszyć sytuację. W takim momencie laboratorium odzyskiwania danych jest zwykle lepszym rozwiązaniem. Większość z nich przeprowadza bezpłatną ocenę, chociaż samo odzyskanie danych może łatwo kosztować kilkaset dolarów lub więcej, w zależności od rodzaju uszkodzenia.

Jeśli to tylko usunięte lub sformatowane dane, Twoje szanse są dużo większe. Przestań używać urządzenia, odzyskaj pliki na inny dysk i dopiero potem myśl o naprawach. To właśnie mnie uratowało.

Nie klikaj „Formatuj”, „Inicjalizuj” ani windowsowego „Skanuj i napraw” tylko dlatego, że karta wyświetla taki komunikat. To może zamienić możliwy do odzyskania problem z exFAT w większy bałagan. To samo dotyczy wkładania karty z powrotem do aparatu, żeby „sprawdzić, czy sama się naprawi”. Aparaty uwielbiają tworzyć foldery, miniatury, bazy danych i wykonywać inne drobne zapisy.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer, że odzyskiwać dane należy na inny dysk, ale byłbym trochę ostrożniejszy przed uruchamianiem jakiegokolwiek skanowania odzyskiwania bezpośrednio na karcie SD, jeśli zachowuje się niestabilnie. Jeśli karta się montuje, najpierw skopiuj najważniejsze widoczne pliki, zaczynając od rzeczy nie do zastąpienia. Następnie, jeśli możesz, utwórz obraz całej karty i pracuj na tym obrazie. Aplikacja do odzyskiwania, taka jak Disk Drill, nadaje się do samego skanowania i odzyskiwania, zwłaszcza jeśli chcesz podglądów i mniej technicznego interfejsu, ale najbezpieczniejszy schemat działania nadal wygląda tak: oryginalna karta dotykana jak najmniej, potem obraz lub klon, a odzyskane pliki zapisane gdzie indziej.

Mała rzecz, o której ludzie zapominają: jeśli używasz adaptera pełnowymiarowej karty SD, sprawdź mały suwak blokady. Nie chroni on magicznie w każdym czytniku, ale kiedy działa, może zapobiec przypadkowym zapisom podczas sprawdzania karty. A jeśli karta znika, klika, nagrzewa się albo pokazuje inny rozmiar, niż powinna, przestań traktować to jak problem programowy. W takim momencie wielokrotne skanowania tylko obciążają kartę, a nie pomagają Twoim plikom.

Najpierw wyklucz problem z czytnikiem.

Zaskakująco wiele przypadków typu „moja karta exFAT jest uszkodzona” okazuje się w rzeczywistości skutkiem wadliwego huba USB, luźnego adaptera microSD, kiepskiego czytnika albo zabrudzonego styku. Wypróbuj inny czytnik i bezpośredni port USB, zanim uznasz, że system plików jest zniszczony. Nie pozwól systemowi Windows uruchamiać naprawy podczas tego testu. Po prostu sprawdź, czy karta pokazuje prawidłowy rozmiar i czy te same pliki znikają w ten sam sposób.

Brakujący szczegół dotyczący exFAT polega na tym, że zawartość plików i lista folderów to nie to samo. Po niebezpiecznym odłączeniu informacje katalogowe mogą być błędne, nawet jeśli rzeczywiste dane zdjęć lub filmów nadal tam są. Dlatego nie panikuj, jeśli nazwy plików lub foldery wyglądają dziwnie w oprogramowaniu do odzyskiwania. Możesz odzyskać pliki z ogólnymi nazwami, błędnymi datami albo podzielonymi fragmentami wideo. To irytujące, ale nadal lepsze niż zapisywanie napraw na karcie i sprawienie, że odzysk będzie wyglądał czyściej, ale będzie gorszy.

Używałbym Disk Drill lub podobnego narzędzia dopiero wtedy, gdy karta będzie na tyle stabilna, by dało się ją odczytać, najlepiej z obrazu, jak wspomniał @viajeroceleste. Jeśli nie masz pewności, jak uruchomić to bez zapisywania z powrotem na kartę, warto najpierw przeczytać ten przewodnik odzyskiwania Disk Drill. Najważniejsza zasada jest nudna, ale istotna: odzyskuj dane na komputer lub inny dysk, a potem sprawdź odzyskane pliki, zanim sformatujesz lub ponownie użyjesz karty SD.

Prawdopodobnie nie usunęło plików; bardziej prawdopodobne jest, że pozostawiło księgowanie exFAT w połowie zaktualizowane. Jeśli karta jest nadal odczytywana, najpierw skopiuj najważniejsze widoczne pliki zwykłym kopiowaniem, a nie wycinaniem lub przenoszeniem, i pomiń wszystko, co powoduje zawieszenie, aby skanowanie odzyskiwania mogło zająć się tym później.