Odzyskać usunięte pliki na Macu po przypadkowym usunięciu, jakieś rady?

Przypadkowo usunąłem ważne pliki z mojego Maca i zbyt późno zdałem sobie sprawę, że nadal są mi potrzebne do pracy. Sprawdziłem już Kosz, ale niektórych plików brakuje i nie mam pewności, jakie opcje odzyskiwania są bezpieczne ani które faktycznie działają. Jaki jest najlepszy sposób na odzyskanie trwale usuniętych plików na Macu bez pogorszenia sytuacji?

Robiłem to więcej niż raz i tak, w sekundę, gdy zdajesz sobie sprawę, że opróżniłeś Kosz z czymś ważnym w środku, żołądek podchodzi do gardła. Pierwsza rzecz: przestań używać Maca. Nie przeglądaj dalej, niczego nie instaluj, nie zostawiaj go zajętego, jeśli możesz tego uniknąć. Usunięte pliki nie zawsze znikają od razu, ale nowe zapisy na dysku mogą nadpisać miejsce, w którym się znajdowały. Po nadpisaniu jesteś ugotowany.

Co zrobiłbym dalej, w kolejności od najłatwiejszego do najgorszego:

1. Najpierw wypróbuj oczywiste rzeczy

Jeśli stało się to minutę temu, naciśnij Command+Z. Widziałem, jak macOS cofa przeniesienie do Kosza, jeśli wcześniej nie zrobiłem jeszcze zbyt wiele. Sprawdź też ponownie Kosz, tym razem powoli. Jeśli plik pochodził z zewnętrznego dysku SSD, pendrivea lub karty SD, pamiętaj, że te urządzenia często mają własny ukryty folder kosza i jest on widoczny tylko wtedy, gdy urządzenie jest podłączone. Jeśli plik tam jest, kliknij go prawym przyciskiem myszy i wybierz Przywróć.

2. Sprawdź kopie zapasowe, o których zapomniałeś

Jeśli Time Machine było włączone, jesteś w całkiem dobrej sytuacji. Otwórz folder, w którym wcześniej znajdował się plik, kliknij ikonę Time Machine na pasku menu, a następnie wybierz przeglądanie kopii zapasowych. Cofnij się do momentu sprzed usunięcia i przywróć plik.

Jeśli nigdy nie skonfigurowałeś Time Machine, zajrzyj na iCloud.com. Gdy synchronizacja Biurka i Dokumentów jest włączona, iCloud często przechowuje obszar Ostatnio usunięte przez 30 dni. Znalazłem tam kiedyś brakujące pliki po tym, jak myślałem, że usunąłem je na dobre.

3. Użyj oprogramowania do odzyskiwania, zanim dysk zmieni się jeszcze bardziej

Jeśli nie istnieje żadna kopia zapasowa, zwykle jest to kolejny krok. Dla większości użytkowników Maca w 2026 roku Disk Drill to program, od którego bym zaczął. Miałem z nim najmniej problemów na nowszych Macach. Nadąża za nowszymi wersjami macOS, w tym Tahoe, i działa poprawnie na systemach Apple Silicon od M1 wzwyż.

Nowe Maki komplikują odzyskiwanie danych ze względu na zabezpieczenia Apple i szyfrowanie pamięci. Wiele starszych aplikacji do odzyskiwania wygląda tak, jakby pochodziły z innej epoki, i słabo radzi sobie z nowoczesnymi Makami. Ten program instaluje własne rozszerzenie systemowe, dzięki czemu może uzyskać dostęp do dysku na niższym poziomie. Proces jest prosty: wybierz dysk, przeskanuj go, poczekaj. Narzędzie podglądu ma ogromne znaczenie, ponieważ możesz sprawdzić, czy plik się pojawia, zanim poświęcisz więcej czasu lub pieniędzy na dalsze działania.

Jeśli lubisz narzędzia terminalowe i nie przeszkadzają Ci ich niedoskonałości, PhotoRec nadal jest opcją. Jest darmowy, otwartoźródłowy i brzydki w najbardziej uczciwy możliwy sposób. Nie polecałbym go zwykłemu użytkownikowi, chyba że jest cierpliwy. Jedna duża wada: często usuwa nazwy plików, więc kończysz z ogromnym stosem rzeczy nazwanych jak f12345.jpg. Jeśli straciłeś pięć zdjęć, w porządku. Jeśli straciłeś semestr pracy, no to powodzenia, lol.

4. Sprawdź migawki APFS

Ten sposób jest często pomijany. Nawet bez pełnej konfiguracji Time Machine, macOS czasami tworzy lokalne migawki przez APFS, często przy okazji aktualizacji lub zdarzeń systemowych. Otwórz Narzędzie dyskowe, wybierz wolumin danych, a następnie poszukaj opcji wyświetlania migawek APFS. Jeśli istnieje migawka sprzed opróżnienia Kosza, możesz ją zamontować i wyciągnąć z niej plik.

Jedna rzecz, którą ludzie często lekceważą: dyski SSD działają inaczej niż stare dyski twarde. Współczesne Maki używają pamięci SSD, a dyski SSD korzystają z TRIM. TRIM szybciej czyści usunięte bloki, dzięki czemu dysk pozostaje szybki. Dobre dla wydajności, złe dla odzyskiwania danych. Przy starszym dysku talerzowym miałem kiedyś wrażenie, że jest więcej czasu. W obecnym MacBooku Pro to okno wydaje się krótsze, czasem o wiele krótsze.

Gdyby to był mój komputer, najpierw sprawdziłbym Time Machine i iCloud. Jeśli oba nic nie pokażą, uruchomiłbym następnie skanowanie odzyskiwania i zrobiłbym to z dysku zewnętrznego, jeśli to możliwe, żebym nie zapisywał więcej danych na tym samym dysku wewnętrznym.

Oby udało Ci się to odzyskać na czas.

Dodałbym jedną rzecz, której @mikeappsreviewer nie podkreślił wystarczająco mocno. Sprawdź aplikację, z której usunąłeś plik, nie tylko Finder. Wiele plików roboczych zostaje w odzyskiwaniu na poziomie aplikacji: Pages, Word, Excel, Photoshop, Preview i wiele edytorów kodu przechowuje AutoRecovery, zapisy tymczasowe lub historię wersji. W Wordzie zajrzyj do AutoRecovery. W aplikacjach Adobe sprawdź Ostatnie i historię w chmurze. W Notatkach, Zdjęciach i aplikacjach pocztowych usunięte rzeczy często znajdują się w ich własnym folderze Ostatnio usunięte. Odzyskałem tam pliki, gdy Finder nic nie pokazywał. Trochę głupie, ale działa. Sprawdź też te lokalizacje w Finderze przez Idź do folderu: ~/Library/Containers/ ~/Library/Application Support/ ~/Library/Autosave Information/ ~/Library/Mobile Documents/ Jeśli Twój Mac używa Google Drive, Dropbox, OneDrive lub Box, zaloguj się do panelu WWW. Większość z nich przechowuje usunięte pliki przez 15 do 30 dni, a niektóre dłużej w planach biznesowych. Historia wersji często ratuje sytuację, gdy odzyskiwanie po usunięciu zawodzi. Trochę nie zgadzam się z radą skanować od razu bez względu na wszystko. Jeśli FileVault był włączony, a Mac był kilka razy restartowany, surowe odzyskiwanie z wewnętrznego SSD szybko staje się bardzo trudne. W takich przypadkach historia wersji w chmurze i odzyskiwanie w aplikacji często są skuteczniejsze niż odzyskiwanie metodą file carving. Jeśli potrzebujesz skanera, Disk Drill nadal jest solidnym narzędziem do odzyskiwania plików na Macu. Najpierw sprawdź wyniki podglądu. Zapisuj odzyskane pliki na dysku zewnętrznym, nie na swoim Macu. Przydatne jest też to wideo krok po kroku o odzyskiwaniu danych na Macu, które przeprowadza przez ten proces bez zbędnego lania wody. Jeśli pliki są związane z pracą i są warte realne pieniądze, przestań kombinować po tych prostych kontrolach. Profesjonalna usługa jest droga, ale odtwarzanie tygodnia pracy też kosztuje.
Odzyskiwanie usuniętych plików na Macu po przypadkowym usunięciu, jakieś rady?
Jeden aspekt, który dodałbym do tego, co powiedzieli @mikeappsreviewer i @ombrasilente: sprawdź **Wersje**, jeśli plik został utworzony w aplikacji Apple lub czymkolwiek, co obsługuje wersjonowanie dokumentów w macOS. W Finderze otwórz aplikację, a następnie poszukaj **Plik > Przywróć do > Przeglądaj wszystkie wersje**. To może cię uratować nawet wtedy, gdy oryginalny plik został usunięty, bo czasem aplikacja przechowywała wcześniejsze stany osobno. Dziwnie rzadko używana funkcja. Użyj też **Spotlight** i **Terminala**, zanim przejdziesz w pełny tryb odzyskiwania. Spotlight czasem nadal znajduje niedawno usunięte elementy albo duplikaty w nietypowych lokalizacjach. W Terminalu możesz spróbować: ```bash mdfind 'filename' find ~/ -name '*part-of-file-name*' 2>/dev/null ``` Wiem, że to brzmi podstawowo, ale widziałem już, że „usunięte” pliki okazywały się przeniesione, przemianowane albo zduplikowane w zsynchronizowanym folderze. Mała niezgoda z typową radą: **nie** skupiałbym się najpierw na snapshotach APFS, chyba że już dobrze się w nich orientujesz. Łatwo tam stracić czas, podczas gdy okno na odzyskanie danych się pogarsza. Dla większości osób ukryte kopie w aplikacjach, kosz w chmurze lub historia wersji, a potem porządne skanowanie to szybsza ścieżka. Jeśli już skanujesz, **Disk Drill for Mac** jest jednym z bezpieczniejszych pierwszych wyborów, bo interfejs nie jest kompletnym bałaganem, a podgląd pomaga uniknąć przywracania śmieci. Po prostu nie odzyskuj danych z powrotem na ten sam dysk wewnętrzny. To ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje. A jeśli pliki pochodziły z aplikacji firmowej, takiej jak Office albo Adobe, sprawdź, czy twoja firma ma MDM, retencję OneDrive albo kopie zapasowe po stronie serwera. IT czasem ma możliwość przywrócenia danych i nawet nie raczy powiedzieć użytkownikom, że ona istnieje. Irytujące, ale prawdziwe. To też może być istotne: Wskazówki dotyczące oprogramowania do odzyskiwania danych na Macu i dyskusja o odzyskiwaniu Jeśli to coś naprawdę krytycznego, przestań przy tym grzebać po wykonaniu kontroli niskiego ryzyka. Kombinowanie to sposób, w jaki ludzie pogarszają złą sytuację.
Odzyskiwanie usuniętych plików na Macu po przypadkowym usunięciu, jakieś rady?
Jeden dodatkowy aspekt, którego @ombrasilente, @techchizkid i @mikeappsreviewer nie omówili wystarczająco: sprawdź, czy plik kiedykolwiek nie został dołączony, wyeksportowany lub zduplikowany gdzieś indziej przez sam macOS. Rzeczy, które bym sprawdził: - **Folder załączników Mail** jeśli ostatnio został wysłany e-mailem - **Wiadomości** jeśli przeciągnąłeś go do czatu - **Foldery docelowe AirDrop** - **Pobrane** na wypadek, gdyby aplikacja wyeksportowała tam kopię - **Ostatnie** w Finderze, ale sortuj według typu i daty, a nie tylko nazwy - **Okna Otwórz/Zapisz** wewnątrz używanej aplikacji, ponieważ czasami wskazują rzeczywistą ścieżkę nawet wtedy, gdy już zapomniałeś, gdzie plik się znajdował Ponadto, jeśli plik był na **dysku zewnętrznym**, przestań podłączać ten dysk do różnych komputerów Mac. Samo indeksowanie Spotlight może tworzyć zapisy, których nie chcesz. Nieco nie zgadzam się ze zwykłą radą skanuj jak najszybciej: jeśli plik znajdował się w zsynchronizowanym obszarze roboczym, takim jak OneDrive lub Dropbox, najpierw sprawdziłbym dziennik aktywności po stronie internetowej. To mniejsze ryzyko niż obciążanie dysku skanami. Jeśli jednak potrzebujesz oprogramowania, **Disk Drill** to rozsądny pierwszy krok. **Zalety** - łatwy podgląd - przyzwoita obsługa APFS - wystarczająco proste dla nietechnicznych użytkowników **Wady** - nie zdziała cudów na wewnętrznych dyskach SSD z TRIM - głębokie skanowanie może zwrócić dużo śmieci - płatny poziom odzyskiwania Jeśli Disk Drill nie znajdzie nic przydatnego, nie zawsze oznacza to, że odzyskanie pliku jest niemożliwe. Może to również oznaczać, że bloki danych zostały już przycięte przez TRIM albo że plik przetrwał tylko jako wersja w aplikacji lub chmurze, a nie jako surowe dane na dysku.