Robiłem to więcej niż raz i tak, w sekundę, gdy zdajesz sobie sprawę, że opróżniłeś Kosz z czymś ważnym w środku, żołądek podchodzi do gardła. Pierwsza rzecz: przestań używać Maca. Nie przeglądaj dalej, niczego nie instaluj, nie zostawiaj go zajętego, jeśli możesz tego uniknąć. Usunięte pliki nie zawsze znikają od razu, ale nowe zapisy na dysku mogą nadpisać miejsce, w którym się znajdowały. Po nadpisaniu jesteś ugotowany.
Co zrobiłbym dalej, w kolejności od najłatwiejszego do najgorszego:
1. Najpierw wypróbuj oczywiste rzeczy
Jeśli stało się to minutę temu, naciśnij Command+Z. Widziałem, jak macOS cofa przeniesienie do Kosza, jeśli wcześniej nie zrobiłem jeszcze zbyt wiele. Sprawdź też ponownie Kosz, tym razem powoli. Jeśli plik pochodził z zewnętrznego dysku SSD, pendrivea lub karty SD, pamiętaj, że te urządzenia często mają własny ukryty folder kosza i jest on widoczny tylko wtedy, gdy urządzenie jest podłączone. Jeśli plik tam jest, kliknij go prawym przyciskiem myszy i wybierz Przywróć.
2. Sprawdź kopie zapasowe, o których zapomniałeś
Jeśli Time Machine było włączone, jesteś w całkiem dobrej sytuacji. Otwórz folder, w którym wcześniej znajdował się plik, kliknij ikonę Time Machine na pasku menu, a następnie wybierz przeglądanie kopii zapasowych. Cofnij się do momentu sprzed usunięcia i przywróć plik.
Jeśli nigdy nie skonfigurowałeś Time Machine, zajrzyj na iCloud.com. Gdy synchronizacja Biurka i Dokumentów jest włączona, iCloud często przechowuje obszar Ostatnio usunięte przez 30 dni. Znalazłem tam kiedyś brakujące pliki po tym, jak myślałem, że usunąłem je na dobre.
3. Użyj oprogramowania do odzyskiwania, zanim dysk zmieni się jeszcze bardziej
Jeśli nie istnieje żadna kopia zapasowa, zwykle jest to kolejny krok. Dla większości użytkowników Maca w 2026 roku Disk Drill to program, od którego bym zaczął. Miałem z nim najmniej problemów na nowszych Macach. Nadąża za nowszymi wersjami macOS, w tym Tahoe, i działa poprawnie na systemach Apple Silicon od M1 wzwyż.
Nowe Maki komplikują odzyskiwanie danych ze względu na zabezpieczenia Apple i szyfrowanie pamięci. Wiele starszych aplikacji do odzyskiwania wygląda tak, jakby pochodziły z innej epoki, i słabo radzi sobie z nowoczesnymi Makami. Ten program instaluje własne rozszerzenie systemowe, dzięki czemu może uzyskać dostęp do dysku na niższym poziomie. Proces jest prosty: wybierz dysk, przeskanuj go, poczekaj. Narzędzie podglądu ma ogromne znaczenie, ponieważ możesz sprawdzić, czy plik się pojawia, zanim poświęcisz więcej czasu lub pieniędzy na dalsze działania.
Jeśli lubisz narzędzia terminalowe i nie przeszkadzają Ci ich niedoskonałości, PhotoRec nadal jest opcją. Jest darmowy, otwartoźródłowy i brzydki w najbardziej uczciwy możliwy sposób. Nie polecałbym go zwykłemu użytkownikowi, chyba że jest cierpliwy. Jedna duża wada: często usuwa nazwy plików, więc kończysz z ogromnym stosem rzeczy nazwanych jak f12345.jpg. Jeśli straciłeś pięć zdjęć, w porządku. Jeśli straciłeś semestr pracy, no to powodzenia, lol.
4. Sprawdź migawki APFS
Ten sposób jest często pomijany. Nawet bez pełnej konfiguracji Time Machine, macOS czasami tworzy lokalne migawki przez APFS, często przy okazji aktualizacji lub zdarzeń systemowych. Otwórz Narzędzie dyskowe, wybierz wolumin danych, a następnie poszukaj opcji wyświetlania migawek APFS. Jeśli istnieje migawka sprzed opróżnienia Kosza, możesz ją zamontować i wyciągnąć z niej plik.
Jedna rzecz, którą ludzie często lekceważą: dyski SSD działają inaczej niż stare dyski twarde. Współczesne Maki używają pamięci SSD, a dyski SSD korzystają z TRIM. TRIM szybciej czyści usunięte bloki, dzięki czemu dysk pozostaje szybki. Dobre dla wydajności, złe dla odzyskiwania danych. Przy starszym dysku talerzowym miałem kiedyś wrażenie, że jest więcej czasu. W obecnym MacBooku Pro to okno wydaje się krótsze, czasem o wiele krótsze.
Gdyby to był mój komputer, najpierw sprawdziłbym Time Machine i iCloud. Jeśli oba nic nie pokażą, uruchomiłbym następnie skanowanie odzyskiwania i zrobiłbym to z dysku zewnętrznego, jeśli to możliwe, żebym nie zapisywał więcej danych na tym samym dysku wewnętrznym.
Oby udało Ci się to odzyskać na czas.