Nikon kamera SD kartından silinen fotoğrafları kurtarmanın ücretsiz bir yolu var mı?

Nikon kameramın SD kartındaki fotoğrafları yedeklemeden önce yanlışlıkla sildim ve bazıları gerçekten çok önemli. Durumu daha da kötüleştirmeden silinen Nikon SD kart fotoğraflarını güvenli bir şekilde kurtarmanın ücretsiz bir yoluna ihtiyacım var. Hangi kurtarma yöntemi veya yazılımı gerçekten işe yarıyor?

Bunu bir süre önce bir Nikon kartıyla yaşadım ve ilk adım sıkıcıydı ama önemliydi. SD kartı hemen şimdi kullanmayı bırakın. Çekim yapmaya devam ederseniz, her yeni fotoğraf eski verilerin üzerine yazar ve şansınız hızla düşer.

Ücretsiz kurtarma var, evet, ama yalnızca silinen dosyaların üzerine henüz yazılmadıysa işe yarar. Yani zamanlama, uygulamadan daha önemlidir.

Windows kullanıyorsanız, ben başlangıç için Disk Drill ile fena olmayan sonuçlar aldım. Ücretsiz sınır 100 MB. Bu çok değil, ama birkaç JPEG için yeterli olabilir. Hızlı bir kontrol için de yardımcı olur; karta tarama yaparsınız ve para harcamadan önce Nikon çekimlerinin hâlâ görünüp görünmediğine bakarsınız.

Benim yaptıklarım:

1. SD kartı kameradan çıkardım ve bir kart okuyucuya taktım.
  2. Disk Drill'i kartın üzerine değil, bilgisayarıma kurdum.
  3. Açtım, SD kartı seçtim, ardından Search for lost data düğmesine bastım.
  4. Universal Scan kullandım. Sadece silme durumlarında genelde en mantıklısı odur.
  5. Taramanın bitmesini bekledim, sonra önce önizlemeleri kontrol ettim.
  6. İstediğim dosyaları işaretledim ve Recover seçeneğine tıkladım.
  7. Her şeyi aynı SD karta geri değil, bilgisayara kaydettim.

Kayıp dosyalarınız 100 MB'ı aşıyorsa ve ücretsiz bir yol istiyorsanız, PhotoRec genelde verilen cevaptır. İşe yarar. Yani, kaba görünüyor ve eski hissettiriyor, ama insanlar onunla sürekli fotoğraf kurtarıyor. Dezavantajları can sıkıcı şeyler: önizleme yok, arayüz çirkin ve kurtarılan dosyalar çoğu zaman bozuk adlarla ve klasör düzeni olmadan geri geliyor. Yine de kullanılabilir, yine de ücretsiz.

İnsanların Nikon konusunda kaçırdığı bir nokta da şu: kameranız RAW çekiyorsa, yani NEF dosyalarıysa, zaman kaybetmeden önce araç desteğini kontrol edin. Bazı ücretsiz uygulamalar JPEG'lerde iyi iş çıkarır ama RAW'da dağılıp kalır.

Kurtarmayı çalıştırmadan önce bariz şeyleri de kontrol ederdim. Sık sık fotoğraf içe aktarıyorsanız, SnapBridge kullanıyorsanız veya bulut depolamaya senkronize ediyorsanız, dosyalarınız zaten başka bir yerde duruyor olabilir. Bir keresinde eski bir dizüstü bilgisayar klasöründe kopyalarını buldum ve açıkçası biraz salak gibi hissettim.

Kısa versiyonu:

1. SD kartı kullanmayı bırakın.
  2. Kamerayı USB ile bağlamak yerine kart okuyucu kullanın.
  3. 100 MB yeterliyse önce Disk Drill deneyin.
  4. Tamamen ücretsiz bir seçenek istiyorsanız ve hantal bir kurulum sizi rahatsız etmiyorsa PhotoRec kullanın.

Kart hasarlıysa, okunamıyorsa veya bağlantısı sürekli kopuyorsa, ben hiç ücretsiz araçları zorlamazdım. O noktada durumu daha da kötüleştirme riski vardır. Veri kurtarma servisi daha pahalıdır, evet, ama önemli fotoğraflar için pes edene kadar ölmekte olan bir kartı kurcalamaktan iyidir.

Evet. Kart yalnızca silindiyse veya biçimlendirildiyse, ücretsiz fotoğraf kurtarma hâlâ çoğu zaman işe yarar.

Büyük kural konusunda @mikeappsreviewer’a katılıyorum. Nikon SD kartı artık kullanmayı bırakın. Yine de küçük bir noktada aynı fikirde değilim. Fotoğraflar çok önemliyse önce kurtarmayla başlamazdım. Önce USB Image Tool veya Win32 Disk Imager gibi ücretsiz bir araçla kartın tam bir imajını alır, sonra kart yerine bu imaj dosyasını tarardım. Daha az yıpranma, kart garip davranmaya başlarsa daha az risk.

Daha güvenli bir sıralama şöyle görünür:

1. SD kartı yan taraftaki kilit anahtarıyla kilitleyin.
  2. Bir kart okuyucuya takın.
  3. Kartın bire bir bayt düzeyinde imajını bilgisayarınıza alın.
  4. Kurtarmayı orijinal kartta değil, imaj üzerinde çalıştırın.
  5. Dosyaları farklı bir sürücüye geri yükleyin.

Ücretsiz seçenekler için PhotoRec hâlâ ödeme gerektirmeyen sağlam bir araçtır. JPEG ve birçok Nikon NEF RAW dosyasını bulur, ancak dosya adları kötü şekilde geri gelir. Önce kontrol etmesi daha kolay bir şey istiyorsanız, Disk Drill Windows’ta önizleme ve küçük kurtarmalar için uygundur. Ücretsiz sınır 100 MB’tır, bu yüzden eksik çekimleriniz az değilse daha çok bir test geçişi gibidir.

Nikon kartınız hata gösteriyorsa, biçimlendirme istiyorsa veya bağlantıyı kesiyorsa, orada durun. Kendin yap kurtarma çok hızlı şekilde riskli hâle gelir.

Daha fazla topluluk tavsiyesi için, bu başlık Reddit kullanıcılarından sağlam fotoğraf kurtarma önerileri içeriyor:
silinen kamera fotoğrafları için en iyi Reddit fotoğraf kurtarma ipuçları

Evet, var, ama @mikeappsreviewer ve @sternenwanderer’in söylediklerine bir şey eklerdim: herhangi bir şeyi kurtarmadan önce, fotoğrafların sadece Nikon’un klasör yapısı garipleştiği için gizlenip gizlenmediğini kontrol edin. Windows’ta gizli dosyaları etkinleştirin ve DCIM klasörlerini elle inceleyin. Bazen silinmiş gibi görünen çekimler hâlâ orada olur, özellikle de aktarım yarıda kesildiyse.

Gerçekten kayboldularsa, ücretsiz seçenekler temelde şunlar:

• Komut satırı sizi rahatsız etmiyorsa ve Windows kullanıyorsanız Windows File Recovery
  • Tamamen ücretsiz bir şey istiyorsanız ve dağınık dosya adlarını tolere edebiliyorsanız PhotoRec
  • En kolay tarama/önizleme deneyimini istiyorsanız ve Windows’ta yalnızca 100 MB ücretsiz kurtarma sizin için yeterliyse Disk Drill

Gerçek kart üzerinde farklı araçlarla bir sürü tekrar denemesi yapılmasına biraz katılmıyorum. Tek bir sağlam tarama tamamdır, ama sürekli yeniden tarama sorunlu bir karta yük bindirebilir. Kart azıcık bile kararsız davranıyorsa, bir kez imajını alın, sonra o kopya üzerinden çalışın.

Ayrıca, fotoğraflar hem JPEG + NEF kaydeden bir Nikon’da çekildiyse, kurtarılan dosyaları sonrasında türe göre sıralayın. İnsanlar yalnızca JPG aradıkları için kurtarılan RAW dosyalarını gözden kaçırabiliyor.

Bir şey daha, kulağa sıkıcı geliyor ama gerçek: daha önce içe aktarma yaptıysanız bilgisayarınızdaki Nikon aktarım/önbellek klasörlerini kontrol edin. Karttan silinmiş olması, her yerde kaybolduğu anlamına gelmez.

Kamera hafıza kartı kurtarma uygulamalarına dair basit bir genel bakış istiyorsanız, bu fena olmayan görsel bir derleme:
silinen fotoğraflar için en iyi SD kart kurtarma yazılımı

Ana kural hâlâ şu: o karta yeni hiçbir şey yazmayın. Kurtarmaları hızla mahveden kısım budur.

@sternenwanderer, @vrijheidsvogel ve @mikeappsreviewer’ın söylediklerine ekleyeceğim bir nokta: kartın çift yuvalı yedekleme ile ya da RAW kart 1’e / JPEG kart 2’ye şeklinde bir Nikon’da kullanılıp kullanılmadığını kontrol edin. Birçok kişi, çekimin yarısı aslında ikinci kartta dururken tek bir SD karttan her şeyin gittiğini sanıyor.

Ayrıca var olan her ücretsiz aracı denemek için çok uzun zaman harcamazdım. Fotoğraflar önemliyse, çok fazla tarama zaman kaybettirebilir ve bazen zayıf bir kartı daha hızlı bozabilir.

Disk Drill hakkında:

Artıları

• kullanımı kolay
  • iyi önizleme desteği
  • fotoğrafların hâlâ kurtarılabilir olup olmadığını hızlıca doğrulamak için yeterli
  • yaygın Nikon JPEG dosyalarını ve çoğu zaman NEF dosyalarını algılayabilir

Eksileri

• ücretsiz Windows kurtarma sınırı yalnızca 100 MB
  • gerçekten sınırsız ücretsiz kurtarma sunmuyor
  • dosya sistemi ciddi şekilde zarar görmüşse sonuçlar karışık olabilir
  • kurtarılan adlar/klasörler her zaman kusursuz olmaz

Benim görüşüm: Disk Drill’i tüm strateji olarak değil, dosyalar hâlâ orada mı diye hızlı bir kontrol aracı olarak kullanın; tabii silinen grubunuz çok küçük değilse. Kurtarılabilir önizlemeler gösteriyorsa harika. Toplam boyut 100 MB’tan büyükse, sonrasında tamamen ücretsiz bir seçeneğe geçin.

Kontrol etmeye değer diğer yerler: Lightroom içe aktarmaları, Windows Fotoğraflar içe aktarmaları, Nikon NX Studio klasörleri ve bilgisayarınızdaki eski tüm fotoğrafları kopyala klasörleri. Garip ama sık görülen şekilde, kurtarma aylar önce zaten gerçekleşmiş oluyor ve insanlar dosyaların nereye gittiğini unutmuş oluyor.