Bunu bir kereden fazla yaşadım ve evet, içinde önemli bir şey varken Çöp Sepetini boşalttığınızı fark ettiğiniz anda midenize bir yumruk oturuyor. İlk yapmanız gereken, Mac’i kullanmayı bırakmak. Gezinmeye devam etmeyin, bir şeyler yüklemeyin, mümkünse meşgul bırakmayın. Silinen dosyalar her zaman hemen tamamen kaybolmaz, ama sürücüye yapılan yeni yazmalar bulundukları alanı silebilir. Üzerine yazıldıktan sonra işiniz biter.
Sonra benim yapacağım şeyler, en kolaydan en kötüye doğru sırasıyla:
1. Önce bariz şeyleri deneyin
Eğer bu bir dakika önce olduysa, Command+Z tuşlarına basın. Henüz çok fazla başka bir şey yapmadıysam, macOS’un Çöp Sepeti’ne taşıma işlemini geri aldığına şahit oldum. Ayrıca bu kez yavaşça Çöp Sepeti’ni tekrar kontrol edin. Dosya harici bir SSD, USB sürücü veya SD karttan geldiyse, bu cihazların genellikle kendi gizli çöp klasörlerini tuttuğunu ve bunun yalnızca cihaz bağlıyken göründüğünü unutmayın. Dosya oradaysa, üzerine sağ tıklayın ve Geri Koy seçeneğini seçin.
2. Sahip olduğunuzu unuttuğunuz yedekleri kontrol edin
Time Machine açıksa, durumunuz fena değil. Dosyanın bulunduğu klasörü açın, menü çubuğundaki Time Machine simgesine tıklayın, ardından yedeklere göz atmayı seçin. Silinmeden önceki bir noktaya geri gidin ve dosyayı geri yükleyin.
Time Machine kurulu değilse, iCloud.com adresine bakın. Masaüstü ve Belgeler eşzamanlaması etkin olduğunda, iCloud genellikle 30 gün boyunca bir Son Silinenler alanı tutar. Bir keresinde, onları tamamen sildiğimi düşündükten sonra kayıp dosyaları orada bulmuştum.
3. Sürücü daha fazla değişmeden önce kurtarma yazılımı kullanın
Yedek yoksa, bu genellikle atılacak bir sonraki adımdır. 2026'da çoğu Mac kullanıcısı için benim ilk başlayacağım seçenek Disk Drill olur. Daha yeni Mac'lerde onunla en az sorun yaşadım. Tahoe dahil daha yeni macOS sürümleriyle uyumlu kalıyor ve M1'den itibaren Apple Silicon sistemlerde düzgün çalışıyor.
Yeni Mac'ler, Apple'ın güvenlik yapısı ve depolama şifrelemesi nedeniyle kurtarmayı daha karmaşık hale getiriyor. Eski kurtarma uygulamalarının çoğu başka bir döneme aitmiş gibi hissettiriyor ve modern Mac'leri iyi desteklemiyor. Bu yazılım, sürücüye daha düşük seviyede erişebilmek için kendi sistem uzantısını kuruyor. İş akışı basit; sürücüyü seçin, tarayın, bekleyin. Önizleme aracı çok önemlidir çünkü daha fazla zaman veya para harcamadan önce dosyanızın görünüp görünmediğini anlayabilirsiniz.
Terminal araçlarını seviyorsanız ve pürüzlü yanlarını dert etmiyorsanız, PhotoRec hâlâ bir seçenektir. Ücretsizdir, açık kaynaklıdır ve olabilecek en dürüst haliyle çirkindir. Sabırlı değilse sıradan bir kullanıcıya bunu önermezdim. Büyük bir dezavantajı var; dosya adlarını sık sık kaldırır, bu yüzden elinizde f12345.jpg gibi adlandırılmış bir yığın dosyayı ayıklamak kalır. Beş fotoğraf kaybettiyseniz sorun değil. Bir dönemlik çalışmanızı kaybettiyseniz, iyi eğlenceler, lol.
4. APFS anlık görüntülerini arayın
Bu çok sık gözden kaçıyor. Tam bir Time Machine kurulumu olmasa bile, macOS bazen APFS üzerinden yerel anlık görüntüler oluşturur; bu genellikle güncellemeler veya sistem olayları sırasında olur. Disk İzlencesi uygulamasını açın, Veri biriminizi seçin, ardından APFS anlık görüntülerini gösterme seçeneğini arayın. Çöp Sepeti’ni boşaltmadan öncesine ait bir tane varsa, onu bağlayıp dosyayı dışarı alabilirsiniz.
İnsanların hafife aldığı bir nokta var: SSD’ler eski sabit disklerden farklı davranır. Modern Mac’lerde SSD depolama kullanılır ve SSD’ler TRIM kullanır. TRIM, silinen blokları daha hızlı temizler; böylece sürücü hızlı kalır. Performans için iyi, kurtarma için kötü. Eski döner diskli bir sürücüde, eskiden zaman olduğunu hissederdim. Güncel bir MacBook Pro’da bu süre daha kısa geliyor, bazen çok daha kısa.
Bu benim makinem olsaydı, önce Time Machine ve iCloud’u kontrol ederdim. İkisi de boş çıkarsa, sonraki adım olarak bir kurtarma taraması çalıştırırdım ve mümkünse bunu harici bir sürücüden yapardım; böylece aynı dahili diskin üzerine daha fazla veri yazmamış olurdum.
Umarım zamanında yakalarsınız.