Jak odzyskać pliki z sformatowanego dysku USB?

Przypadkowo sformatowałem mój dysk USB, zanim skopiowałem z niego ważne zdjęcia i dokumenty do pracy, i teraz potrzebuję pomocy w ustaleniu, czy pliki da się jeszcze odzyskać. Szukam najlepszych kroków odzyskiwania danych z USB lub oprogramowania do przywracania plików z sformatowanego pendrivea bez pogarszania sytuacji.

Przydarzyło mi się to kiedyś z pendrivem pełnym zdjęć i tak, to było okropne.

Najważniejsze na początku jest to, jaki typ formatowania został uruchomiony.

Jeśli było to szybkie formatowanie, twoje szanse w wielu przypadkach nadal są całkiem niezłe. Szybkie formatowanie zwykle czyści wpisy systemu plików, a nie samą zawartość plików. Więc dane często tam pozostają, dopóki coś innego ich nie nadpisze.

Jeśli było to pełne formatowanie, sytuacja jest gorsza. Pełne formatowanie zapisuje dane na całej przestrzeni nośnika, więc zwykłe programy do odzyskiwania zazwyczaj niewiele odzyskają, jeśli w ogóle cokolwiek.

Jednej rzeczy musiałem nauczyć się w irytujący sposób: nie ma prawdziwego przycisku cofnij formatowanie dla pendrivea. Gdy formatowanie już się wydarzy, stało się. Programy do odzyskiwania nie cofają formatowania. Skanują urządzenie, szukają pozostałości danych i próbują odbudować pliki z tego, co zostało.

Najważniejszy krok na początek: przestań teraz używać pendrivea.

Nic na niego nie kopiuj.
Nie formatuj go ponownie.
Nie uruchamiaj CHKDSK ani narzędzi naprawczych.

Każdy zapis zmniejsza twoje szanse, czasem bardzo szybko.

To, co zrobiłbym dalej, to użycie programu do odzyskiwania i przeskanowanie dysku z innego nośnika w komputerze, a nie z samego USB. Miałem całkiem dobre wyniki z Disk Drill, bo jest wystarczająco prosty, kiedy i tak jesteś już zestresowany i próbujesz nie pogorszyć sytuacji.

Kroki, które bym wykonał:

1. Zainstaluj Disk Drill w pamięci wewnętrznej komputera, nigdy na sformatowanym USB.
  2. Podłącz pendrive.
  3. Otwórz Disk Drill i wybierz USB z listy urządzeń.
  4. Kliknij Szukaj utraconych danych, a potem wybierz Skanowanie uniwersalne, gdy program o to zapyta.
  5. Pozwól skanowaniu dojść do końca. Możesz podejrzeć wyniki wcześniej, ale ja bym poczekał. Miałem lepsze wyniki, robiąc tak.
  6. Podejrzyj wszystko, co ważne. Jeśli plik otwiera się poprawnie w podglądzie, szanse na jego odzyskanie są zwykle większe.
  7. Odzyskaj pliki na inny dysk, nie z powrotem na to samo USB.

Jedna rzecz, którą ludzie pomijają, a ja bym tego nie robił, to opcja obrazu dysku. Disk Drill może utworzyć obraz bajt po bajcie pendrivea. Jeśli twoje USB zrywa połączenie, zgłasza błędy odczytu albo działa niestabilnie, najpierw utwórz obraz i skanuj obraz zamiast urządzenia. Zrobiłem tak kiedyś z padającym pendrivem i uratowało mnie to przed ciągłym ponownym podłączaniem tego ustrojstwa.

Jeśli odzyskane pliki wrócą z dziwnymi nazwami, uszkodzoną strukturą folderów albo losowym sortowaniem, to normalne po formatowaniu. Liczy się to, czy dane pliku da się otworzyć.

Więc tak, odzyskanie danych po formatowaniu często jest możliwe, głównie po szybkim formatowaniu. Najlepszy ruch jest prosty. Zostaw dysk w spokoju, przeskanuj go jak najszybciej i przywróć odzyskane pliki w inne miejsce.

Przestań zapisywać cokolwiek na USB. Ta część od @mikeappsreviewer jest całkowicie trafna.

Trochę jednak nie zgadzam się co do pełnego formatowania. Na starszych pamięciach USB albo jeśli Windows wykonał formatowanie bez intensywnego nadpisywania, odzyskiwanie przez file carving nadal czasem działa. Nazwy folderów zwykle nie przetrwają, ale zdjęcia i dokumenty czasami tak.

Co bym zrobił:

1. Sprawdź rozmiar USB w Zarządzaniu dyskami. Jeśli pokazuje właściwą pojemność, szanse na odzyskanie są większe niż wtedy, gdy kontroler ulega awarii.
  2. Jeśli dysk się rozłącza, nagrzewa albo jest odczytywany jako 0 bajtów, pomiń samodzielne próby i oddaj go do laboratorium.
  3. Jeśli działa stabilnie, uruchom głębokie skanowanie w Disk Drill albo innym narzędziu ze skanowaniem sygnatur plików.
  4. Najpierw posortuj wyniki według typu pliku: JPG, PNG, DOCX, PDF.
  5. Najpierw odzyskaj najważniejsze pliki na komputer lub inny dysk zewnętrzny.

W przypadku zdjęć file carving działa dobrze, ponieważ pliki JPEG mają wyraźne nagłówki. W przypadku dokumentów Office wyniki są mieszane. Plik DOCX jest kontenerem ZIP, więc częściowe uszkodzenie często go psuje.

Jeśli chcesz najlepsze oprogramowanie do odzyskiwania danych z sformatowanego USB, Disk Drill jest jedną z łatwiejszych opcji do szybkiego skanowania i potem głębokiego skanowania. Warto też przeczytać ten poradnik odzyskiwania danych z sformatowanego USB.

Jeśli nic nie daje się poprawnie podejrzeć, zatrzymaj się. Kolejne skanowania nie naprawią nadpisanych danych. To najtrudniejsza część, ale oszczędza czas.

Jedna rzecz, którą dodałbym do tego, co powiedzieli @mikeappsreviewer i @viaggiatoresolare: zanim w ogóle zaczniesz skanować, sprawdź, czy pamięć USB używa pamięci flash z zachowaniem czyszczenia podobnym do TRIM. Na wielu zwykłych pendriveach usunięte/sformatowane dane mogą pozostawać przez jakiś czas. Na niektórych nowszych urządzeniach czyszczenie następuje szybciej, niż ludzie się spodziewają. Więc czas ma znaczenie, ale panikowanie i uruchamianie 6 różnych narzędzi jedno po drugim może w praktyce tylko bardziej namieszać.

Poza tym trochę nie zgadzam się z podejściem typu „po prostu skanuj w kółko różnymi aplikacjami”, w które ludzie czasem wpadają. Jeśli jedno porządne głębokie skanowanie nie pokazuje niczego, co da się podejrzeć, problemem często są nadpisane dane albo kłopoty sprzętowe, a nie zespół złego przycisku.

Co bym zrobił:

• Podłącz go i potwierdź, że pokazuje właściwy rozmiar
  • Jeśli powoduje zawieszanie się Windowsa, rozłącza się albo znowu prosi o sformatowanie, przestań przy nim grzebać
  • Jeśli działa stabilnie, najpierw utwórz obraz, jeśli to możliwe
  • Potem skanuj obraz, a nie oryginalne urządzenie

Disk Drill to tutaj całkiem sensowny wybór, bo potrafi obsłużyć zarówno tworzenie obrazu, jak i odzyskiwanie w jednym miejscu, co jest mniej mylące, gdy i tak jesteś już zirytowany i niewyspany. Szczególnie przy zdjęciach podgląd jest ważniejszy niż nazwy plików.

Jeśli pliki są krytyczne dla biznesu, nie rób zbyt długo wszystkiego samodzielnie. Każdy dodatkowy test to ryzyko, szczerze mówiąc.

Jeśli potrzebujesz solidnego przewodnika krok po kroku dotyczącego odzyskiwania utraconych plików po sformatowaniu pendrivea, to może pomóc:
jak odzyskać pliki z sformatowanego pendrivea USB

Krótka wersja: przestań używać dysku, utwórz jego obraz, jeśli możesz, przeskanuj go czymś w rodzaju Disk Drill, odzyskaj dane na inny dysk, a jeśli pamięć USB zachowuje się dziwnie, od razu oddaj ją do profesjonalnego laboratorium.

Niewielka niezgodność z @andarilhonoturno w jednej kwestii: zasada pełny format = zerowe szanse jest zbyt kategoryczna. Na niektórych pendriveach i w niektórych przypadkach formatowania w Windows nadal widziałem częściowe odzyskiwanie surowych danych, zwykle tylko bez nazw plików i folderów.

To, co dodałbym, a czego inni nie podkreślili wystarczająco, to jedno: sprawdź odzyskane pliki w podglądzie szesnastkowym lub zwykłym podglądzie, zanim za coś zapłacisz albo zmarnujesz godziny na sortowanie śmieci. Jeśli pliki JPEG się wyświetlają, świetnie. Jeśli pliki DOCX/PDF zostały odzyskane, ale nie chcą się otworzyć, mogą być strukturalnie uszkodzone, nawet jeśli rozmiar wygląda prawidłowo.

Poza tym, jeśli pendrive jest mały i stary, czasami kontroler kłamie mniej niż w nowoczesnych, wadliwych nośnikach. Jeśli pojemność nagle wygląda nieprawidłowo, oprogramowanie do odzyskiwania nie jest prawdziwym problemem.

Disk Drill jest tutaj w porządku, ponieważ łączy tworzenie obrazu, skanowanie, podgląd i odzyskiwanie w jednym procesie.

Zalety:

• łatwy interfejs
  • dobra obsługa podglądu
  • może skanować obrazy dysków

Wady:

• głębokie skanowanie może zwracać wiele chaotycznych plików ze zmienionymi nazwami
  • odzyskiwanie dokumentów Office po formatowaniu bywa loterią
  • koszt licencji może nie być wart niskowartościowych danych

W porównaniu z uwagami od @viaggiatoresolare i @mikeappsreviewer powiedziałbym, że prawdziwy schemat decyzyjny jest taki: stabilny nośnik, spróbuj raz porządnie samodzielnie; niestabilny nośnik, zatrzymaj się i eskaluj sprawę. Jeśli Twoje pliki są niezastąpione, nie zamieniaj przypadku możliwego do odzyskania w przypadek nadpisania przez zbyt długie eksperymentowanie.