Harici sabit diskimden büyük bir aile fotoğrafı grubunu yanlışlıkla sildim ve geri dönüşüm kutusunu boşalttıktan sonra fark ettim. Bu fotoğraflar, önemli tatilleri ve başka hiçbir yerde yedeği olmayan eski aile anılarını içeriyor. En iyi harici sabit disk fotoğraf kurtarma seçenekleri, hangi yazılımın gerçekten güvenli olduğu ve kurtarmayı daha da zorlaştırmamak için diski hemen kullanmayı bırakıp bırakmamam gerektiği konusunda tavsiyeye ihtiyacım var.
Harici bir sürücüden silinen fotoğraflar çoğu zaman bir süre daha hâlâ oradadır. Bunu kötü şekilde öğrendim. İlk kaybolan şey fotoğraf verisinin kendisi değil, dosya kaydıdır. Sürücü alanı boş olarak işaretler ve siz kullanmaya devam ederseniz yeni dosyalar eskilerin üstüne yazılmaya başlar. Üzerine yazıldıktan sonra işiniz biter.
Benim yapacağım ilk şey sürücünün fişini çekmek olurdu. Ona bir şey kopyalamayın. Üzerindeki klasörlerin adını değiştirmeyin. Üzerine hiçbir şeyin yazmasına izin vermeyin. Küçük değişiklikler bile risklidir.
Kurtarma yazılımını denemeden önce, sürücünün evde kurtarma için yeterince sağlıklı görünüp görünmediğini kontrol edin.
Durup onu bir kurtarma laboratuvarına göndereceğim işaretler:
1. Tıklama, sürtünme, bip sesi, kazıma ya da başka kötü sesler.
2. Dönme yok, ışık yok, güç belirtisi yok.
3. Başka bir kablo, başka bir USB portu ve başka bir bilgisayar denedikten sonra bile sürücü hiçbir yerde görünmüyor.
Bunlardan herhangi biri oluyorsa, ben kurcalamaya devam etmezdim. Hasarlı bir sürücü hızla daha kötü hale gelir.
Sürücü normal şekilde dönüyorsa ve sisteminiz onu görüyorsa, yanlışlıkla silme durumunda yazılımla kurtarma genelde doğru yoldur. Donanım sağlamsa laboratuvar fiyatları ödemenize gerek yok.
Zaman içinde bir sürü kurtarma aracı denedim, çoğunlukla kendi arşivlerime saçma şeyler yaptıktan sonra. Fotoğraf kurtarma için Disk Drill bana en az sıkıntıyı çıkardı. Düzeni takip etmesi kolay ve fotoğraf taraması, diğer araçların kaçırdığı görüntü formatlarını bulma eğiliminde. Ayrıca kurtarmadan önce dosyaları önizlemenize de izin veriyor. Önizleme sorunsuz açılıyorsa, şansınız fena değildir.
Ücretsiz bir yol istiyorsanız, PhotoRec hâlâ var ve dosyaları imzaya göre çekiyor. İşe yarıyor. Ama aynı zamanda başka bir çağdan kalma bir yazılım gibi hissettiriyor. Düzgün modern bir arayüz yok, çıktı çirkin, dosya adları rastgele, kurtarılan gereksiz dosyalar dev yığınlar halinde. Onu bir kez kullandım ve dosyaları sıralamaya, taramaktan daha uzun zaman harcadım.
Recuva da Windows'ta başka bir ücretsiz seçenek. PhotoRec'ten daha kolay kullanılıyor, buna şüphe yok. Yine de daha derin kurtarması daha eski hissettiriyor ve fotoğraf ağırlıklı sürücülerde yeni araçlar kadar iyi sonuç alamadım.
Disk Drill ile gidecekseniz, en güvenli sıra şu:
# Daha güvenli kurtarma adımları
## 1. Onu harici sürücüye değil, bilgisayarınıza kurun
Yazılımı dahili sistem sürücünüze kurun. Etkilenen harici sürücüyü ellemeyin.
## 2. Önce tam bir imaj oluşturun
Harici sürücüyü yeniden bağlayın ve dosya taraması yapmadan önce tam bir disk imajı oluşturun. Bu, insanların düşündüğünden daha önemli. Sürücünün mevcut durumunun bire bir kopyasını alın ve bunu başka bir yere kaydedin.
https://www.youtube.com/watch?v=oJ1aQPFxTag
Bunu yapmaya başladıktan sonra kurtarma daha az stresli oldu. Tarama çökerse ya da bir ayarı mahvedersem, elimde hâlâ imaj olur.
## 3. Orijinal sürücüyü değil, imajı tarayın
İmaj tamamlandıktan sonra isterseniz harici sürücünün bağlantısını kesin. Bunun yerine kurtarmayı imaj dosyasına karşı çalıştırın. Donanımda daha az yıpranma olur, kaynağa yanlışlıkla dokunma ihtimaliniz azalır.
## 4. Dosyaları farklı bir cihaza kurtarın
Tarama bittiğinde görüntü türüne göre filtreleyin, önizlemeleri kontrol edin ve sadece başka bir konuma kurtarın. Dahili SSD'niz olur. Başka bir USB sürücüsü de olur. Dosyaları kaybettiğiniz aynı harici sürücüye geri yüklemeyin. İnsanlar bunu yapıyor ve evet, sonu kötü bitiyor.
İnsanların atladığı küçük bir şey, araç izin veriyorsa kurtarmadan önce fotoğrafları önizleyin. Görüntüyü düzgün görüyorsanız, dosya genelde sağlamdır. Önizleme bozuksa, kurtarma yine de bir dosya çıkarabilir ama bozuk olabilir.
# Sizin yerinizde olsam ne yapardım
1. Sürücünün fişini çekin.
2. Garip sesler çıkarmadığını doğrulayın.
3. Algılama tutarsızsa farklı bir kablo ve port deneyin.
4. Sürücü fiziksel olarak sağlam görünüyorsa yalnızca kurtarma yazılımı kullanın.
5. Önce sürücünün imajını alın.
6. Farklı bir diske kurtarın.
Ve bu karmaşa bittikten sonra yedekleme kurun. Ben aile fotoğraflarını bir kez kaybedene kadar uğraşmadım ve bu yeterli oldu. Basit bir 3-2-1 düzeni sonradan çok acıyı önler.

Geri Dönüşüm Kutusu'nu boşaltmak fotoğrafları kendi başına silip yok etmez. Birçok harici sürücüde önce dizin kaldırılır. Yeni yazmalar onların yerini alana kadar fotoğraf verileri kalır. Bu yüzden en iyi hamleniz panik değil, hızdır.
Sürücünün tüm kullanımını durdurma konusunda @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim. Ancak bir noktada farklı düşünüyorum. Sürücü kararlıysa ve fotoğraf grubu yakın zamanda silindiyse, doğrudan ham fotoğraf oymaya geçmeden önce önce dosya sistemi düzeyinde kurtarmayı kontrol ederdim. Ham taramalar çoğu zaman isimsiz, klasörsüz, tarihsiz binlerce JPG geri getirir. Bu iş çok hızlı şekilde karmaşıklaşır.
Benim yapacağım:
1. Sürücüyü bir Windows PC'ye takın ve $RECYCLE.BIN gibi gizli sistem klasörlerini veya fotoğraf uygulamalarına bağlı yedekleme/senkronizasyon klasörlerini arayın.
2. Sürücünün exFAT, NTFS veya HFS+ olup olmadığını kontrol edin. NTFS birimleri bazen Disk Drill gibi araçlarda daha iyi klasör yeniden yapılandırması sağlar.
3. Önce hızlı bir tarama yapın, ardından hızlı tarama bir şeyleri kaçırırsa derin taramaya geçin.
4. Sonuçları orijinal yol, oluşturulma tarihi ve önizleme durumuna göre sıralayın. Bu daha sonra saatler kazandırır.
5. Kurtarmayı farklı bir diske yapın, asla aynı harici sürücüye geri yazmayın.
Disk Drill burada sağlam bir seçimdir çünkü eski ücretsiz araçlardan daha fazla yapıyı korur. Aile fotoğraflarında önizleme çok önemlidir. Kocaman bir işe yaramaz dosya yığınını geri yüklemek için zaman harcamadan önce dosyaların açıldığını doğrulamak istersiniz. Bir adım adım anlatım istiyorsanız, bu adım adım harici sabit disk fotoğraf kurtarma rehberi çoğundan daha kolay takip edilir.
İnsanların atladığı bir şey daha var. Önce CrystalDiskInfo veya sürücü üreticisinin aracıyla SMART sağlığını kontrol edin. Sağlık kötüyse orada durun. Saatlerce arızalı bir sürücüyü taramak, insanların kurtarılabilir veri kaybını kalıcı veri kaybına çevirmesinin yoludur.

Harici sürücüyü kullanmayı bırakın, evet, ama @mikeappsreviewer ve @reveurdenuit’in söylediklerine bir şey eklerdim: Fotoğraflar gerçekten çok önemliyse, işe mevcut tüm kurtarma uygulamalarını denemekle başlamayın. İnsanlar saatlerini sadece bir tarama daha yaparak harcıyor ve sonunda bir sürü kopya, yarım kalmış JPG’ler ve sürücüde ekstra yıpranmayla baş başa kalıyor.
Sürücü sağlamsa ve hâlâ bağlanıyorsa, önce Disk Drill’i denerdim çünkü genelde hangi dosyaların gerçekten önizlenebilir ve kurtarmaya değer olduğunu göstermede daha iyi iş çıkarıyor. Diğerleriyle tek küçük ayrıldığım nokta şu: derin tarama her zaman ilk adım değildir. Bazen daha basit, meta veri tabanlı bir tarama özgün adları/klasörleri geri getirir; bu da aile fotoğrafları için f123456.jpg adlı 9.000 dosyayı ayıklamaktan çooook daha kolaydır.
Ayrıca, bu fotoğrafların daha önce Photos, Lightroom, OneDrive, iCloud veya Google Photos üzerinden içe aktarılıp aktarılmadığını kontrol edin. Birçok kişi harici diskin tek kopya olduğunu sanıyor, sonra bulut kitaplığında veya eski dizüstü bilgisayar yedeğinde yeniden boyutlandırılmış hatta tam çözünürlüklü sürümler buluyor.
Bunu sonradan arayan herkes için, bu temel olarak durumu daha kötü hale getirmeden bir sabit diskten kalıcı olarak silinmiş dosyalar nasıl kurtarılır konusudur.
Sürücü taramalar sırasında tıklamaya, kaybolmaya veya donmaya başlarsa durun. O noktada yazılımla kurtarma kumara dönüşür, hem de eğlenceli türden değil.

@reveurdenuit, @himmelsjager ve @mikeappsreviewer’dan eksik kalan bir açı: tarama yapmadan önce sürücünün bağlantı modunu kontrol edin. Ucuz bir USB hub’a veya sorunlu bir muhafazaya takılıysa, kurtarma sonuçları gerçekte olduğundan daha kötü görünebilir. Doğrudan bilgisayara bağlayın ve mümkünse daha kararlı bir okuma için başka bir muhafaza veya SATA yuvası deneyin.
Yalnızca bir durumda her zaman önce imaj alın diyenlere biraz katılmıyorum: sürücü tamamen sağlıklıysa ve çok sınırlı boş alanınız varsa, büyük bir imaj oluşturmadan önce silinmiş girdiler için salt okunur bir tarama yapmak uygun olabilir. Ama sürücü herhangi bir kararsızlık belirtisi gösteriyorsa, imaj alma kazanır.
Disk Drill burada iyi bir ilk seçimdir.
Artıları:
- fotoğraflar için kolay önizleme
- genelde yalnızca ham veri kullanan araçlardan daha iyi dosya düzeni
- daha temiz arayüz, daha az ayıklama zahmeti
Eksileri:
- derin taramalar yine de yinelenen sonuçlar döndürebilir
- tam kurtarma en ucuz seçenek değildir
- ciddi hasarlı sürücülerde yazılım sınırları hızlıca ortaya çıkar
Şunları da kontrol etmeye değer: Windows Dosya Geçmişi, eski NAS yedekleri, kamerada kullanılan SD kartlar ve aile üyelerinin kopyaları paylaşmış olabileceği mesajlaşma uygulamaları. Yalnızca kurtarmaya güvenmeden beklediğinizden daha fazlasını yeniden oluşturabilirsiniz.