Yapay zekâ tarafından üretilen içeriğin daha insansı duyulmasını sağlayan araçları araştırıyorum ve gerçek kullanıcı geri bildirimlerine dayandığını iddia eden “zeki bir yapay zekâ insanlaştırıcı”ya rastladım. Bunun ne kadar etkili olduğu, bloglar ve sosyal medya için kullanmanın güvenli olup olmadığı ya da yapay zekâ tespit araçları veya SEO ile ilgili sorunlara yol açıp açmadığı konusunda emin değilim. Bu tür araçlarla gerçek deneyimi olan biri, nelerin işe yaradığını, nelerin yaramadığını ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini paylaşabilir mi?
Clever AI Humanizer: Gerçek Kullanıcı Deneyimi, Sponsorlu Zırva Değil
Son zamanlarda bir sürü “AI humanizer” aracıyla oynuyorum ve herkesin adını andığı yerden başlayacağım: Clever AI Humanizer.
Site burada (bu gerçek olan, klon değil):
Clever AI Humanizer — En İyi %100 Ücretsiz Humanizer
Takip linki yok, affiliate yok, sadece düz URL.
Gerçek siteyle ilgili kısa uyarı
Birkaç kişi bana DM atıp “Gerçek Clever AI Humanizer hangisi?” diye sordu çünkü Google, aynı anahtar kelimeye reklam basan “Clever’ımsı” humanizer’larla dolu. Bazıları seni aboneliklere, ödeme duvarlarına veya sahte “ömür boyu” tekliflere yönlendiriyor.
Şimdiye kadar gördüklerim:
- Clever AI Humanizer — En İyi %100 Ücretsiz Humanizer üzerindeki Clever AI Humanizer:
- Kullanımı ücretsiz
- Premium katman yok, “pro aç” yok, aylık satış zorlaması yok
- Benzer isim kullanan diğer araçlar ise ücretli planları bayağı zorluyor
Yani “Clever’a para verdim” diyorsan, büyük ihtimalle aslında Clever’a ödememişsindir.
Test düzenim (tamamen AI, AI’ya karşı)
El yazısıyla duygusal bir deneme yazıp içeri atmadım. En tembel yöntemi kullandım:
- ChatGPT 5.2’ye Clever AI Humanizer hakkında tamamen AI yazımı bir metin üretmesini söyledim.
- O ham AI metnini alıp Clever AI Humanizer’a yapıştırdım.
- Simple Academic modunu kullandım.
Simple Academic ilginç bir seçim:
- Hafif akademik tarafa yatıyor ama tam makale düzeyinde değil.
- Sıradan blog yazısına göre daha yapılandırılmış ve resmi.
- Bu tarz, “hafif akademik” klasik bir AI kalıbı olduğu için bir sürü dedektörü tetikliyor.
Yani kamuflajı en zor stillerden birini bilerek seçip oradan başladım.

Dedektör kontrolü: ZeroGPT
İlk durak: ZeroGPT.
Güveniyor muyum? Pek sayılmaz. ABD Anayasası’nı %100 AI diye işaretlediğini gördüm, yani…
Ama beğensem de beğenmesem de, ZeroGPT hâlâ Google’da ilk sıralarda ve bir sürü öğretmen, müşteri ve rastgele yönetici bunu kullanıyor.
Clever’dan geçmiş metinde:
- ZeroGPT sonucu:
%0 AI
En azından en popüler dedektöre göre çok net geçti.
Dedektör kontrolü: GPTZero
Sırada: GPTZero.
Aynı metin, hiç oynamadan, kopyala-yapıştır:
- GPTZero sonucu:
%100 insan, %0 AI
Yani Clever AI Humanizer’dan geçirdikten sonra, içerik iki büyük “öğretmen favorisi”nde de insan diye işaretlendi.
Bu açıdan bakınca, performans pratikte kusursuza yakın.
Peki metnin kendisi gerçekten iyi mi?
Dedektörleri kandırmanın hiçbir anlamı yok, eğer ortaya çıkan yazı 3’te yetişmesi gereken staja yeni başlamış, uykusuz bir stajyer işi gibi duruyorsa.
Bu yüzden humanize edilmiş metni tekrar ChatGPT 5.2’ye verip şunları sordum:
- Dil bilgisi
- Anlaşılırlık
- Üslup
- Ne kadar “insan” hissettirdiği
Çıkan özet:
- Dil bilgisi: sağlam
- Tutarlılık: iyi
- Üslup: Simple Academic bandında, ama
- Yine de bir insan kontrolü / revizyonu önerdi
Ve dürüst olmak gerekirse bu, gerçeklikle uyuşuyor:
- Herhangi bir şeyi bir humanizer’dan veya paraphraser’dan geçirip tek tıkla “yayınla” dersen, risk alıyorsun.
- Araçlar işi %80–90 civarına getiriyor, ama son %10–20 neredeyse her zaman elle temizlik istiyor.
“AI Writer” özelliğini test etmek
Clever AI Humanizer’a yakın zamanda şu eklendi:
AI Writer: https://aihumanizer.net/trai-writer
Yani artık:
LLM → kopyala → yapıştır → humanizer
yerine direkt:
Prompt yaz → baştan “humanized” gelen metni al
Bu önemli, çünkü çoğu humanizer sadece önceden üretilmiş metni filtreliyor. Burada model tüm süreci kontrol ediyor gibi, bu da yapı ve kelime seçiminde daha çok hakimiyet sağlıyor. Muhtemelen dedektörlerden kaçmasına da bu yardımcı oluyor.
Dikkatimi çekenler:
- Şunları seçebiliyorsun:
- Yazım stili (örneğin Casual)
- İçerik türü
- Benden istenen:
- AI humanization hakkında yazması
- Clever AI Humanizer’dan bahsetmesi
- Casual stil kullanması
- Ayrıca prompt’un içine bilerek bir hata ekledim, nasıl ele alacağını görmek için.
Hemen hoşuma gitmeyen bir şey oldu:
- 300 kelime istedim.
- Bana 300 kelime vermedi.
- Üzerine çıktı.
Rakam belirttiysem, aracın buna saygı duymasını isterim. Akademik işler veya müşteri kelime sınırlarında bu fark önemli.
Benim için bu ilk gerçek eksi nokta.
AI Writer çıktısını dedektörlerden geçirme
Aynı rutini, bu kez AI Writer’ın ürettiği metinle yaptım.
Dedektör sonuçları:
-
GPTZero:
%0 AI -
ZeroGPT:
%0 AI, %100 insan -
QuillBot detector:
%13 AI
Yani üç farklı kontrol aracında bile skor oldukça düşük. QuillBot’tan gelen o %13, gerçek hayattaki çoğu senaryoda gayet kabul edilebilir.
ChatGPT 5.2 ile kalite kontrolü (AI Writer metni)
AI Writer çıktısını yine ChatGPT 5.2’ye verip aynı soruyu sordum:
Bu insan yazımı gibi geliyor mu?
Sonuç:
- Doğal okunuyor
- Yapısı güçlü
- Genel olarak insan yazmış gibi duruyor
Yani elimizde şu var:
- 3 dedektör, büyük oranda insan olarak görüyor
- 1 modern LLM, tonu ve kalitesi açısından insan benzeri buluyor
Bu, özellikle ücretsiz bir humanizer için pek alışıldık değil.
Diğer humanizer’larla kıyaslayınca
İş burada ilginçleşti. Clever AI Humanizer’ı, ücretsiz ve ücretli bir sürü araçla kıyasladım.
Testlerime göre Clever AI Humanizer şunlardan daha iyi performans verdi:
- Ücretsiz araçlar:
- Grammarly AI Humanizer
- UnAIMyText
- Ahrefs Humanizer
- Humanizer AI Pro
- Ücretli araçlar:
- Walter Writes AI
- StealthGPT
- Undetectable AI
- WriteHuman AI
- BypassGPT
Aşağıda testlerden çıkan hızlı bir özet tablo var, burada AI dedektör skorunun düşük olması daha iyi demek:
| Araç | Ücretsiz | AI dedektör skoru |
| ⭐ Clever AI Humanizer | Evet | %6 |
| Grammarly AI Humanizer | Evet | %88 |
| UnAIMyText | Evet | %84 |
| Ahrefs AI Humanizer | Evet | %90 |
| Humanizer AI Pro | Sınırlı | %79 |
| Walter Writes AI | Hayır | %18 |
| StealthGPT | Hayır | %14 |
| Undetectable AI | Hayır | %11 |
| WriteHuman AI | Hayır | %16 |
| BypassGPT | Sınırlı | %22 |
Yani “bu metin dedektörlere ne kadar AI gibi görünüyor” ölçüsüne göre Clever gayet iyi iş çıkardı.
Peki nesi kötü?
Bu, sihirli bir “tek tıkla, anında yayınla” çözümü değil. Karşılaştığım sorunlar:
- Kelime sayısı kontrolü zayıf
- Tam 300 kelime lazımsa, üzerine yazabiliyor.
- Dikkatli okurlar veya gelişmiş LLM’ler hâlâ bazı kalıpları fark edebiliyor
- Dedektörler “insan” dese bile, bazen cümle ritminde AI havasını hissedebiliyorsun.
- Bazen beklediğinden daha fazla içerik değiştiriyor
- Dedektörleri bu kadar iyi geçmesinin sebebi kısmen bu, ama kelime kelime ifadeye önem veriyorsan sinir bozucu olabiliyor.
Dil tarafında ise:
- Dil bilgisi: yaklaşık 8–9/10
- Okunabilirlik: genel olarak akıcı
- Dedektörleri kandırmak için kasıntı, sahte yazım hataları falan yok
Artı tarafı, şu rahatsız edici taktiği kullanmaması:
“i had to do it”
gibi kasıtlı küçük harfli, bozuk cümleler yazmak yerine
“I have to do it”
gibi düz, düzgün yazıyor. Evet, bazı dedektörlerde bu tür sahte hatalar işe yarıyor ama gerçek biri okuduğunda seni beceriksiz gösteriyor.
Rahatsız edici gerçek: dedektörler vs gerçeklik
Bu araçların hepsinde fark ettiğim bir şey var:
Üç farklı kontrolde “%0 AI” alsan bile, yazı hâlâ biraz AI gibi gelebiliyor.
Tam tarif etmesi zor ama:
- Cümle ritmi fazla düzenli.
- Geçişler gereğinden pürüzsüz.
- Ton dar bir aralıkta kalıyor, gerçek kişiye ait iniş çıkışlar pek yok.
Bu Clever’a özel bir sorun değil, genel olarak tüm “AI humanizer” ekosisteminin mevcut hali. Sürekli şu döngü var:
Dedektör gelişir → Humanizer’lar uyum sağlar → Dedektörler tekrar uyum sağlar → döngü devam
Tam bir kedi–fare oyunu.
Clever AI Humanizer şu an “en iyisi” mi?
Eğer ücretsiz araçlardan bahsediyorsak, kendi testlerime göre:
- Şu açılardan:
- Dedektörlerden kaçma
- Dil bilgisi
- Okunabilirlik
- Ek özellik (AI Writer)
- Ücretsizler arasında en üstlerde, hatta zirvede sayarım.
Mükemmel mi? Hayır.
- Kelime sayısını bazen aşıyor.
- LLM’ler hâlâ yer yer AI benzeri kalıpları sezip yakalayabiliyor.
- Nüans veya tona önem veriyorsan, manuel düzenleme şart.
Ama şöyle bir araç için:
- Ücretsiz
- Bir sürü ücretli aracı yakalıyor veya geçiyor
- Kendi yazma + humanizer hattına sahip
…gayet kullanılabilir durumda.
Daha çok karşılaştırma görmek istersen
Benim tek set testimden daha derin inceleme istersen, şuralarda fena olmayan özetler ve ekran görüntüleri var:
-
Birden çok humanizer’ı dedektör sonuçlarıyla birlikte karşılaştıran genel inceleme yazısı:
https://www.reddit.com/r/DataRecoveryHelp/comments/1oqwdib/best_ai_humanizer/?tl=tr -
Özellikle Clever AI Humanizer’a odaklanan inceleme başlığı:
https://www.reddit.com/r/DataRecoveryHelp/comments/1ptugsf/clever_ai_humanizer_review/?tl=tr
Özetle:
İstediğin aracı kullan, ama insan revizyonu adımını atlama. Clever bu adımı hafifletiyor, ama gereksiz kılmıyor.
Clever AI Humanizer’ı şimdiye kadar epey kullandım, @mikeappsreviewer’ın test ettiği birkaç aynı araçla birlikte, ve benim görüşüm bazı noktalarda biraz farklı.
1. Etkililik / gerçekten “insan” gibi mi hissettiriyor?
İyi, ama sihir değil. Dedektörler bende de sık sık düşük AI yüzdesi gösteriyor, ama asıl sınav insanlar:
- Günlük, blog tarzı içerikler için gayet geçer not alıyor. Müşteriler sorgulamıyor.
- Akademik / kurumsal raporlarda ise bazen hâlâ o “uslu, terbiyeli yapay zekâ” ritmi var. Geçişleri düzeltip 1–2 gerçek görüş eklediğim hızlı bir manuel kontrolden sonra genelde düzeliyor.
@mikappsreviewer’la biraz ayrıştığım yer şu: Gerçek okuma kalitesinde, ücretli araçlardan sürekli olarak bu kadar ileride olduğunu düşünmüyorum. Dedektör skorlarında evet, fark ediyor. Ama insana nasıl hissettirdiği açısından baktığımda, kendi kullanımımda StealthGPT ve Undetectable AI o kadar da geride değil. Fark daha çok maliyet tarafında, ham kalite tarafında değil.
2. Güvenlik ve veri endişeleri
Neredeyse kimsenin konuşmadığı kısım bu.
- Ücretsiz ve giriş gerektirmiyor, bu da ilk bakışta mahremiyet için güzel.
- Ama bu aynı zamanda şu demek: Gerçek bir SLA’n yok, metnin uzun vadede nasıl saklandığına dair net bir garanti de yok.
- Hassas şirket dokümanlarını, yayımlanmamış araştırmaları ya da kişisel veri içeren herhangi bir şeyi ben bunun içinden geçirmem.
- Blog yazıları, pazarlama metinleri, özel bilgi içermeyen okul ödevleri için ise sorun yaşamadım.
Müşteri gizlilik sözleşmeleri (NDA) ya da iç politika ile uğraşıyorsan, önce onları kontrol et. Birçok şirket, üçüncü taraf “yeniden yazma” araçlarını doğrudan yasaklıyor.
3. “Gerçek kullanıcı geri bildirimiyle geliştirildi” iddiası
“Gerçek kullanıcı geri bildirimi etrafında inşa edildi” cümlesi biraz pazarlama ifadesi gibi duruyor. Kullanıcı davranışına göre bir şeyler ayarladıklarına eminim, ama:
- Ne tür geri bildirim alındığı ve modelin nasıl şekillendiğiyle ilgili şeffaf bir değişiklik günlüğü yok.
- Yazım tarzı hâlâ, gerçekten çeşitli insan yazarlarından öğrenmiş bir şeyden çok, biraz daha dağınık bir LLM gibi hissediliyor.
Bu yüzden bu iddiayı, sihirli bir kullanıcı-eğitimli beyin yerine “biraz ince ayar yaptık” şeklinde okumak daha mantıklı.
4. Gerçekten parladığı yerler
İşte burada abartıya biraz katılıyorum:
- İçeriğinin ilk bakışta “ChatGPT şablonu” diye bağırmamasını isteyenler için çok işe yarıyor.
- Güzel bir kombinasyon: İçeriği sevdiğin LLM’de üret, sonra Clever AI Humanizer’dan geçir, ardından kendin şunları ekle:
- Kendi deneyiminden somut bir örnek
- Tercihini ya da tarafını gösteren 1–2 cümle
- Cümle uzunluğunu biraz boz (çok kısa + daha uzun cümleler karışık)
Pratikte işi kurtaran, “%0 AI tespit edildi” rozeti değil; bu 10–15 manuel dokunuş.
5. Sürekli takıldığım zayıf noktalar
- Kelime sayısı kontrolü zayıf. Akademideysen ya da kelime başı ücretli iş yapıyorsan, bu hızlıca can sıkıyor.
- Bazen fazla agresif yeniden yazıyor, nüanslı ifadeler ya da dikkatli seçilmiş cümleler düzleşebiliyor. Hukukî tona yakın içeriklerin hafif bozulduğu oldu, ki bu… pek iyi değil.
- Zaten “çok insan” duran bir metin yapıştırırsan, bazen aşırı yumuşatarak daha kötü hale getirebiliyor.
6. Kullanmalı mısın?
Hedefin şunlarsa:
- Hassas olmayan içerik
- O tembel, kalıplaşmış AI tonundan kaçınmak
- Öğretmenlerin ya da düşük çabayla çalışan müşterilerin kullandığı basit dedektörleri aşmak
O zaman Clever AI Humanizer iş akışının gerçekten sağlam bir parçası. Yalnız şu tuzağa düşme:
ChatGPT → Clever → yayımla, hiç düzeltme yok
İnsanlar genelde burada yanıyor; ya kalite düşüyor ya da dikkatli okura hâlâ yapay gelen tuhaf ifadeler kalıyor.
Özet:
Clever AI Humanizer gündelik kullanımların çoğu için yeterince etkili ve hassas olmayan işlerimde benim için şimdiye kadar güvenli davrandı. Onu bir kalkan değil, bir yardımcı olarak gör. Dedektörler hikâyenin ancak yarısı; asıl son patron hâlâ sinirlenmiş bir hoca ya da editör.
Kısa cevap: Evet, Clever AI Humanizer’ı denedim ve bazı büyük çekincelerle birlikte, araç setimde tutacağım az sayıdaki “humanizer” araçtan biri.
@mikeappsreviewer veya @nachtdromer tarafından çok değinilmeyen birkaç ek açı:
1. Gerçek okurlar için ne kadar “insan gibi” hissettiriyor?
Dedektörleri bir kenara bırakırsak, Clever AI Humanizer’ı gerçek projelerde (müşteri blogları + üniversite tarzı makaleler) kullandığımda olanlar şunlardı:
-
Müşteriler:
- Kimse “bu AI gibi kokuyor” diye şikâyet etmedi.
- Ama birkaç kez “bunu biraz daha kişilikli yapabilir miyiz?” geri bildirimi aldım.
- Yani “profesyonel metin” olarak geçiyor, ama her zaman “vay, bu kesin canlı bir insan yazmış” seviyesinde olmuyor.
-
Hocalar / akademik okurlar:
- “Bunu dedektörden geçirdim” paranoyası döneminden sağ çıktı.
- Ama bir seferinde hoca kelimenin tam anlamıyla şunu dedi:
“Bu biraz yüzeysel, sanki üstünkörü geçilmiş gibi.”
- Bu da tam olarak, humanizer’lara fazla, kendi beynine az yüklendiğinde olan şey.
Yani, Clever AI Humanizer en kötü “ChatGPT şablon tonu”nu törpülüyor, ama yine de kendi içgörünü, somut örneklerini ve küçük kusurlarını senin eklemen gerekiyor.
2. Etkililik vs. asıl hedefin
Burada ikisinden biraz ayrılıyorum:
Ana hedefin “AI dedektörlerini geçmek”se, Clever AI Humanizer fena değil, ama bu hareketli bir hedef. Dedektörler değişiyor, kurallar değişiyor ve özellikle üniversiteler giderek sadece yüzde skora değil, süreçe (taslaklar, notlar, sürüm geçmişi) daha çok bakmaya başlıyor.
Hedefin “AI içeriği daha az robotik, daha normal bir makale ya da e-posta gibi gelsin” ise, Clever burada daha çok parlıyor. Şunları yapıyor:
- Aşırı tek tip cümle yapılarını biraz kırıyor
- Pek çok yerde biraz daha doğal ifadeler ekliyor
- Sahte yazım hatası veya garip argo işini abartmıyor
Bu yüzden AI dedektörlerini ana sebep değil, ek bir metrik olarak görürdüm.
3. Güvenlik ve içine neleri asla koymam
Bu konuda @nachtdromer’dan daha paranoyak tarafım.
Clever AI Humanizer’dan geçireceğim şeyler:
- Blog yazıları
- Ürün incelemeleri
- Genel açıklayıcı içerikler
- İsim, kimlik, gizli veri içermeyen, hassas olmayan okul işleri
Asla geçirmeyeceğim şeyler:
- Şirket içi dokümanlar
- Yarı-hukuki sözleşmeler veya ileride referans verilebilecek her şey
- Gerçek kişisel veri içeren (müşteri isimleri, adresler, iç strateji vs.) her tür metin
Ücretsiz araç, hesap yok, uzun vadeli saklama politikası net değil = kasa gibi düşünme. Genel, herkese açık bir web formu gibi düşün: genel metin için tamam, gizli şeyler için asla değil.
Zaten müşterilerle yaptığın NDA’lerin yarısında, çoğu zaman “üçüncü taraf AI yeniden yazım araçları” açıkça yasaklanmış oluyor.
4. “Gerçek kullanıcı geri bildirimine göre geliştirildi” iddiası
Açıkçası bu ifade bana daha çok pazarlama süsü gibi geliyor.
Çıktı, ham ChatGPT çıktısına göre biraz daha çeşitli hissettiriyor mu? Evet.
“Lejyonlarca insan yazar tarafından ince ince ayarlanmış” gibi mi duruyor? Hayır.
Daha çok şu hissi veriyor:
- Tipik AI imzalarını azaltacak kalıp ayarları yapmışlar
- Muhtemelen insanı andıran web içeriği içeren karışık bir veri setiyle eğitmiş / ayarlamışlar
- Yaygın dedektörlerde yüksek puan almak için optimize etmişler
Bunda bir sorun yok, sadece arkada sihirli bir “kolektif insan beyni” bekleme.
5. İyi çalıştığı somut kullanım alanları
Clever AI Humanizer’ın bana gerçekten fayda sağladığı yerler:
-
LinkedIn gönderileri ve soğuk e-postalar
- Metni önce bir LLM ile yazıp, Clever’dan daha gündelik bir tonda geçiriyor, sonra 2–3 çok spesifik detayı (gerçek örnek, ufak görüş, hafif mizah) geri ekliyordum.
- Sonuç: kurumsal robot değil, hafif parlatılmış bir insan gibi okunan metin.
-
Affiliate tarzı blog içerikleri
- “AI havasını” sıradan okurun şüphelenmeyeceği kadar kırma işinde fena değil.
- Ajanslarda kullanılan ucuz içerik kontrollerinde, genelde düşük AI yüzdesi gösteriyor.
İşe yaramadığı yerler:
- Yüksek teknik içerik
- Bazen aşırı basitleştiriyor veya nüansı değiştiriyor. Kritik detayları yumuşattığı için bazı kısımları geri almak zorunda kaldım.
- Zaten iyi olan insan metni
- Kendi yazdığım bir şeyi içeri verdiğimde, genelde metni daha iyi değil, daha sıradan hâle getirdi.
6. Clever AI Humanizer’ı kullanacaksan pratik tavsiye
Denersem, sadece dedektörlere körü körüne yaslanmak yerine şöyle yaparım:
- İçeriğini her zamanki LLM’inle üret.
- Bir kez Clever AI Humanizer’dan geçir.
- Metni yüksek sesle oku ve şunları düzelt:
- Fazla pürüzsüz, yapay geçişler
- Tekrarlayan cümle uzunlukları
- Hiçbir somutluk taşımayan, muğlak ifadeler
- Sadece senin söyleyebileceğin 2–3 çok somut detay ekle:
- “Benim durumda X’i denediğimde…”
- “İlk seferde Y yaparak bunu gerçekten berbat ettim…”
Onu gerçekten insanlaştıran şey, araç değil, bu son adım.
7. Peki Clever AI Humanizer’ı kullanmalı mısın?
Eğer:
- Hassas olmayan metinler yazıyorsan
- AI yardımı istiyor ama metnin “ChatGPT yazdı” diye bağırmasını istemiyorsan
- Sonrasında insan eliyle bir düzenleme turu yapmaya razıysan
O zaman evet, Clever AI Humanizer kullanılmaya değer ve benim deneyimimde şu anda daha iyi ücretsiz seçeneklerden biri.
Eğer:
- Yazım işini bütünüyle ona devretmeye çalışıyorsan
- Hassas dokümanlarla uğraşıyorsan
- Akademik dürüstlüğünü veya işini “%0 AI bulundu” sonucuna emanet ediyorsan
O zaman hiçbir araç, buna bu da dahil, muhtemelen aradığın anlamda “güvenli” değil.
Onu AI tonunu yumuşatan bir yardımcı olarak kullan; “asla yakalanmam / sorgulanmam” garantisi veren bir kalkan olarak değil.
Dedektörleri bir kenara bırakırsak, @nachtdromer, @shizuka ve @mikeappsreviewer ile notları karşılaştırıp kendi denemelerimi yaptıktan sonraki doğrudan özet şöyle.
Clever AI Humanizer aslında ne kadar iyi?
Amacınız “yapay zekâ metnini daha az yapay zekâ gibi göstermek” ise, Clever AI Humanizer denediğim çoğu ücretsiz araçtan daha iyi iş çıkarıyor. Önceki yorumlardan biraz ayrıldığım nokta, esas kazanımın dedektör puanları olduğunu düşünmemem. Asıl değer, varsayılan LLM ritmini bozmasında: cümle uzunlukları daha çok değişiyor, geçişler daha az şablon gibi hissediliyor ve bazı araçların kullandığı sahte-hata numarasından kaçınıyor.
Clever AI Humanizer’ın artıları
- Ücretsiz, karşınıza zorlayıcı bir satış duvarı çıkmıyor
- Çıktı, özellikle “nötr” tarzlarda, ham LLM metninden genelde daha akıcı okunuyor
- Arada bir aşama olarak fena değil: LLM → Clever AI Humanizer → sizin manuel düzenlemeniz
- Dedektörleri kandırmak uğruna açık dilbilgisi hataları nadiren ekliyor
- Yerleşik yazma aracı, ilk taslaktan itibaren “insanlaştırılmış” içerik isterseniz işe yarıyor
Clever AI Humanizer’ın eksileri
- Kendi somut örneklerinizi ya da görüşlerinizi eklemezseniz hâlâ genel-geçer kalıyor
- Kelime sayısı gevşek; bu da akademik kısıtlar veya sıkı müşteri brifleri için sıkıntılı
- Teknik inceliği sulandırabiliyor veya daha uzmanlık gerektiren konularda vurguyu değiştirebiliyor
- Metninizin nasıl saklandığı ya da kullanıldığına dair ciddi bir şeffaflık yok; hassas içerikler için uygun değil
- Güçlü sezgilere sahip insan okurlar hâlâ alttaki o “Yapay zekâ pürüzsüzlüğü”nü hissedebiliyor
Ben biraz daha temkinliyim: Gizli bilgiler içeren hiçbir şeyde, yapay zekâ desteğinin yasak olduğu değerlendirilen akademik çalışmalarda veya sonradan satır satır incelenebilecek metinlerde kullanmazdım. Bu alanlarda hiçbir humanizer “güvenli” değil, buna bu araç da dâhil.
@nachtdromer ve @shizuka’nın deneyimleriyle kıyasladığımda, onların benden biraz daha dedektör odaklı olduklarını söyleyebilirim. Ben, bir editörün ya da müşterinin ilk bakışta metni kabul edip etmeyeceğine daha çok önem veriyorum; dramatik bir “yüzde 0 yapay zekâ” ekran görüntüsüne daha az. Bu daha pratik ölçüte göre bakınca, Clever AI Humanizer hâlâ elde tutulmaya değer, yeter ki onu bir taslak filtresi olarak görün, kendi sesinizin yerine koymayın.
Eşanlamlı sözcük çevirmekten ibaret olmayan, gerçekten üslubu kaydıran ücretsiz bir şey istiyorsanız, Clever AI Humanizer denemenizi önereceğim az sayıdaki araçtan biri. Yine de, son aşamada kendi deneyiminizden gerçek ayrıntılar ekleyeceğiniz bir insan kontrolü için zaman ayırın; çünkü bu son katman, şu anda bu araçların hiçbirinin inandırıcı şekilde taklit edemediği şey.