exFAT biçimlendirilmiş SD kartımı güvenle çıkarmadan çıkardım ve şimdi bazı dosyalar eksik ya da kart düzgün okunmuyor. Durumu daha da kötüleştirmeden verilerimi geri almanın en güvenli yolu ve exFAT SD kart dosya kurtarma konusunda yardıma ihtiyacım var.
Bunu bir kameradan çıkan 128 GB exFAT SD kartta, yanlışlıkla biçimlendirdikten sonra yaşadım. O anda bütün hafta sonu çektiğim fotoğraf ve videoların gittiğini sanmıştım. Öğrendiğim en önemli şey şu oldu: karta hemen dokunmayı bırakın. Bu, mükemmel kurtarma uygulamasını seçmekten daha önemlidir.
USB sürücüsünü veya SD kartı kullanmaya devam etmeyin. Üzerine hiçbir şey kopyalamayın, yeniden biçimlendirmeyin ve önce CHKDSK ya da başka onarım araçlarını çalıştırmayın. Silinmiş veya biçimlendirilmiş veriler hâlâ orada duruyor olabilir, ancak her yeni yazma işlemi bunların bir kısmının üzerine yazabilir.
Bir yedeğiniz olma ihtimali varsa önce yedekleri kontrol edin. Bende yoktu, bu yüzden doğrudan kurtarma yazılımına yöneldim. Ben Disk Drill kullandım ve benim durumumda neredeyse her şeyi geri getirdi.
Süreç oldukça basitti:
- Disk Drill’i, kurtarmaya çalıştığınız SD karta veya USB sürücüsüne değil, bilgisayara kurun.
- exFAT kartı bir kart okuyucu ile bağlayın.
- Disk Drill’de kartı seçin ve tarama başlatın. Çoğu durumda kullanılacak seçenek Universal Scan olur.
- Bitmesini bekleyin, ardından kurtarmadan önce dosyaları önizleyin.
- Kurtarılan dosyaları aynı karta geri değil, dahili SSD’niz gibi başka bir sürücüye kaydedin.
Windows sürümündeki kullanışlı bir özellik, 100 MB’a kadar ücretsiz kurtarma yapmanıza izin vermesidir. Böylece en azından herhangi bir ödeme yapmadan önce dosyaların kurtarılabilir olduğunu doğrulayabilirsiniz.
Kart veya USB sürücüsü kararsız davranıyorsa, örneğin bağlantısı kopuyorsa, çok yavaş okunuyorsa ya da yalnızca bazen görünüyorsa, önce bir disk imajı oluşturun. Sonra orijinal cihaza tekrar tekrar yük bindirmek yerine imajı tarayın. Ortam arızalanıyor olabileceğinde bu daha güvenli bir yaklaşımdır.
Kamera video kurtarma için, özellikle dronlar, DSLR’lar, aynasız kameralar, GoPro’lar veya araç kameralarından gelen kayıtlar söz konusuysa, Disk Drill’de ayrıca Advanced Camera Recovery (ACR) de vardır. Benim buna ihtiyacım olmadı çünkü ağırlıklı olarak fotoğrafları arıyordum, ancak MP4, MOV veya benzeri görüntüleri kaybettiyseniz denemeye değer. Bu dosyalar parçalanmış olabilir ve normal taramalar bunu her zaman iyi yönetemez.
Disk Drill ihtiyacınız olanı bulamazsa, TestDisk başka bir seçenektir. Ücretsizdir, ancak yeni başlayanlar için çok daha az kullanıcı dostudur. Ben onu, tek tek silinmiş dosyaları geri getirmenin en kolay yolundan çok bir bölüm onarma aracı olarak görürdüm.
Kendiniz kullanabileceğiniz araçları denemeye devam etmeyeceğim tek durum fiziksel arızadır. Cihaz hiçbir yerde algılanmıyorsa, bağlantısı sürekli kesiliyorsa, alışılmadık derecede ısınıyorsa veya hasarlı görünüyorsa durun. Daha fazla deneme durumu kötüleştirebilir. Bu noktada veri kurtarma laboratuvarı genellikle daha iyi bir seçenektir. Çoğu ücretsiz değerlendirme yapar, ancak gerçek kurtarma işlemi, neyin arızalandığına bağlı olarak kolayca birkaç yüz dolar veya daha fazlasına mal olabilir.
Bu sadece silinmiş veya biçimlendirilmiş veriyse, şansınız çok daha yüksektir. Cihazı kullanmayı bırakın, dosyaları farklı bir sürücüye kurtarın ve onarımları ancak bundan sonra düşünün. Beni kurtaran da buydu.
Kart bu mesajı gösterdi diye “Biçimlendir”, “Başlat” veya Windows “Tara ve düzelt” seçeneğine tıklamayın. Bu, kurtarılabilir bir exFAT sorununu daha karmaşık bir hale getirebilir. Aynı şey kartı “belki kendi kendine düzelir” diye tekrar kameraya takmak için de geçerli. Kameralar klasörler, küçük resimler, veritabanları ve başka küçük yazma işlemleri oluşturmayı sever.
Verileri farklı bir sürücüye kurtarma konusunda @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, ancak kart tutarsız davranıyorsa doğrudan SD kart üzerinde herhangi bir kurtarma taraması çalıştırmadan önce biraz daha temkinli olurdum. Kart bağlanıyorsa, önce görünen en önemli dosyaları kopyalayın; yerine konması mümkün olmayanlarla başlayın. Sonra, mümkünse kartın tamamının bir imajını alın ve işlemleri bu imaj üzerinden yapın. Disk Drill gibi bir kurtarma uygulaması tarama/kurtarma kısmı için uygundur, özellikle önizleme ve daha az teknik bir arayüz istiyorsanız, ancak en güvenli iş akışı yine de şudur: orijinal karta mümkün olduğunca az dokunulur, ardından imaj veya klon alınır, kurtarılan dosyalar ise başka bir yere kaydedilir.
İnsanların unuttuğu küçük bir şey: tam boyutlu bir SD adaptörü kullanıyorsanız, küçük kilit sekmesini kontrol edin. Her okuyucuyu sihirli şekilde korumaz, ancak işe yaradığında kartı incelerken kazara yazma işlemlerini önleyebilir. Ve kart kayboluyorsa, tıklama sesi çıkarıyorsa, ısınıyorsa veya olması gerekenden farklı bir boyut gösteriyorsa, buna yazılım sorunu gibi davranmayı bırakın. O noktada tekrar tekrar tarama yapmak dosyalarınıza yardımcı olmak yerine sadece kartı strese sokar.
Önce kart okuyucusunu eleyin.
Şaşırtıcı derecede çok sayıda “exFAT kartım bozuldu” vakasında asıl sorun kötü bir USB hub, gevşek bir microSD adaptörü, ucuz bir okuyucu veya kirli bir temas noktasıdır. Dosya sisteminin mahvolduğunu varsaymaya başlamadan önce farklı bir okuyucu ve doğrudan bir USB portu deneyin. Bu test sırasında Windows’un onarmasına izin vermeyin. Sadece kartın doğru kapasiteyi gösterip göstermediğine ve aynı dosyaların aynı şekilde eksik olup olmadığına bakın.
exFAT ile ilgili gözden kaçan ayrıntı, dosya içeriği ile klasör listesinin aynı şey olmamasıdır. Güvensiz çıkarma sonrasında, gerçek fotoğraf veya video verileri hâlâ yerinde dururken dizin bilgisi yanlış olabilir. Bu yüzden kurtarma yazılımında dosya adları veya klasörler garip görünürse panik yapmayın. Dosyaları genel adlarla, yanlış tarihlerle veya bölünmüş video parçaları hâlinde geri alabilirsiniz. Sinir bozucu, ama yine de karta onarım yazıp kurtarmayı daha derli toplu gösterirken aslında daha kötü hâle getirmekten iyidir.
Ben Disk Drill veya benzerini ancak kart okunabilecek kadar kararlıysa, tercihen @viajeroceleste’nin dediği gibi bir imaj üzerinden kullanırdım. Karta geri kaydetmeden nasıl çalıştıracağınızdan emin değilseniz, şu Disk Drill kurtarma rehberi önce okunmaya değer. Büyük kural sıkıcı ama önemlidir: kurtarılanları bilgisayarınıza veya başka bir sürücüye kaydedin, ardından SD kartı biçimlendirmeden veya yeniden kullanmadan önce kurtarılan dosyaları kontrol edin.
Muhtemelen dosyaları silmedi; daha büyük olasılıkla exFAT’in kayıtlarını yarım güncellenmiş halde bıraktı. Kart hâlâ okunuyorsa, önce görünen en önemli dosyaları kes/taşı ile değil normal kopyalama ile kopyalayın ve donmaya neden olan her şeyi atlayın; böylece bir kurtarma taraması bununla daha sonra ilgilenebilir.