Mac bilgisayarımdaki önemli dosyaları yanlışlıkla sildim ve onlara hâlâ ihtiyacım olduğunu fark etmeden önce Çöp Sepeti’ni boşalttım. Durumu daha da kötüleştirmeden silinen dosyaları güvenli bir şekilde kurtarabilecek en iyi Mac veri kurtarma yazılımını arıyorum. Birinin önerileri veya bundan sonra ne yapmam gerektiğine dair ipuçları varsa, yardımını gerçekten çok takdir ederim.
macOS’te Mac kurtarma uygulamaları, bir sürüsünü denedikten sonra benim seçeceğim
Son birkaç yılda epey fazla Mac kurtarma aracı kullandım. Tüm bunlardan sonra, çoğu kişiye hâlâ Disk Drill öneriyorum. Her alanda kazandığı için değil. Kazanmıyor. Ona dönüp durmamın sebebi iyi bir orta noktayı tutturması. Kurtarma kalitesi sağlam, uygulama sizi uğraştırmıyor ve daha yeni Mac’lerle iyi çalışıyor.
Birçok Mac kurtarma yazılımı iki kötü kategoriye düşüyor. Biri fazla kırpılmış oluyor ve ihtiyaç duyduğunuz şeyleri kaçırıyor. Diğeri ise terminal pencerelerini ve anlaşılmaz menüleri seven insanlar için yapılmış gibi hissettiriyor. Disk Drill bu ikisinin arasında duruyor, bu yüzden ona geri dönmeye devam ettim.
Mac’te neden benim için daha iyi çalıştı
İlk dikkat çeken şey, macOS’te ne kadar yerel hissettirdiğiydi. Tembelce yapılmış bir uyarlama gibi görünmüyordu. Benim kullanımımda APFS desteği iyiydi, Apple Silicon desteği dağınık değildi ve harici depolamayı fazla sorun çıkarmadan yönetti. Onu harici SSD’lerde, USB belleklerde, SD kartlarda ve hatta Time Machine birimlerinde kullandım.
Ondan aldığım en iyi sonuç, hasarlı bir APFS sürücüsündeydi. Diğer uygulamalar ya işe yaramaz sonuçlar döndürdü ya da takılıp kaldı. Disk Drill, işe yarayacak kadar dosyayı geri getirdi. Mükemmel değildi, hâlâ can sıkıcıydı ama beklediğimden çok daha iyiydi.
Beğendiğim şeyler
- Silinmiş dosyalarda ve biçimlendirilmiş sürücülerde iyi iş çıkardı.
- Dosya önizleme güvenilir hissettirdi, bu da bana zaman kazandırdı.
- Sürücü tuhaf davranırken işe yarayan yedekleme ve disk kalıbı araçlarını içeriyor.
- RAW kamera dosyaları dahil, fotoğraf ve video kurtarma ortalamanın üzerindeydi.
- Düzen, çoğu üst seviye kurtarma uygulamasına göre daha kolay kullanılıyor.
Göz ardı etmeyeceğim diğer Mac kurtarma araçları
En iyi uygulama, sürücünüze ne olduğuna bağlı. Buna tek cevaplı bir konu gibi yaklaşmazdım.
PhotoRec
Ücretsiz, çirkin ve tuhaf şekilde etkili. SD kartlarda ve durumu kötü dosya sistemlerinde onunla iyi sonuçlar aldım. Bedeli ise sert. Çoğu zaman orijinal adları ve klasör yapısını kaybediyorsunuz, bu yüzden kurtarma sonrası temizlik zahmetli oluyor.
iBoysoft Data Recovery
Bu, yeni başlayanlar için daha kolay hissettirdi. Testlerimde APFS desteği iyi görünüyordu ve yaygın dosya kaybı durumlarında işini yaptı. Abonelik yapısını sevmedim. O kısım çok hızlı eskiliyor.
Data Rescue
Eski bir araç ama hâlâ kullanışlı. Artık ilk tercihim derdim diyemem ama harici sürücülerde ve süslü bir şeye ihtiyaç duymadığınız daha basit kurtarmalarda fena olmadığını gördüm.
İnsanların batırdığı kısım
Dosyalarınız kaybolduysa, sürücüye yazmayı bırakın. Hemen.
Bu hata, yazılım seçiminden daha fazla kurtarma girişimini mahvediyor. SSD’lerde bu durum TRIM yüzünden daha da kötü. Modern Mac’lerde silinen veriler, insanların beklediğinden daha hızlı şekilde kalıcı olarak silinebiliyor. İnsanların aynı makineyi saatlerce kullanmaya devam edip sonra neden kurtarmanın yalnızca kırıntılar çıkardığını merak ettiğini gördüm.
İşleri daha da kötüleştirmeden önce şunları yapın
- Varsa kurtarma uygulamasını farklı bir sürücüye kurun.
- Kurtarılan dosyaları başka bir yere kaydedin, asla aynı sürücüye değil.
- Disk kararsız görünüyorsa önce klonunu veya kalıbını alın.
- Önemli olanları kurtarana kadar rastgele onarım araçlarını kullanmayın.
İnsanların önce onarım uygulamalarını çalıştırdığını, beş kez yeniden tarama yaptığını, defalarca yeniden başlattığını ve sonra sahip oldukları küçük kurtarma penceresini kaybettiğini gördüm. Kötü sıra. Önce kurtarma, temizlik sonra.
Kısa cevabım
Bir arkadaşım Mac veri kurtarma için düşük riskli tek bir öneri isteseydi ve uzun bir nutuk dinlemek istemeseydi, yine Disk Drill derdim.
Kurtarma araçlarına hâkimseniz ya da durumunuz daha özelse, diğerlerinden biri daha uygun olabilir. Ama çoğu kişi için Disk Drill, en az sinir bozucu ve en az sürprizli yol gibi geldi.
Mac’te Çöp Kutusu’nu boşalttıysanız, seçeneklerinizi önce pazarlamaya göre değil riske göre sıralardım.
Çoğu kişi için hâlâ en kolay tercih Disk Drill. Bu konuda @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim. Ayrıldığım nokta şu: Mac’iniz APFS ve TRIM kullanıyorsa, ki çoğu yeni Mac kullanıyor, dahili SSD’yi tekrar tekrar taramaya devam etmezdim. Dahili SSD’lerde silinen dosyalar genelde hızla yok olur. Dosyalar gerçekten önemliyse, en iyi hamleniz Mac’i kullanmayı bırakmak ve kurtarmayı başka bir makineden yapmak ya da harici bir sürücüye hedeflemektir.
Kısa listem:
-
Disk Drill
Tarama kalitesi, önizleme ve Mac desteği açısından en iyi denge.
APFS, harici sürücüler, SD kartlar, USB sürücüler ile iyi çalışır.
Arayüzü bozması zor olduğu için normal kullanıcılar için daha güvenlidir. -
R-Studio
Ne yaptığınızı biliyorsanız daha iyi.
Hasarlı birimler ve manuel kurtarma işleri için daha güçlü.
Arayüzü kullanıcı dostu değil. Acele ederseniz kötü bir seçim yapmak kolay. -
PhotoRec
Ücretsiz. Ham dosya oyma konusunda güçlü.
Dosya adları ve klasör yapısında kötü.
Kartlardan veya biçimlendirilmiş medyadan fotoğraf, video, belge kurtarmak için en iyisi. -
UFS Explorer
Daha zorlu işler için iyi.
Daha pahalı. Teknik hissettiriyor. Hızlı bir ev kurtarması için ilk önerim değil.
Sizin durumunuzda benim yapacağım:
Mac’i kullanmayı bırakın.
Kurtarma yazılımını aynı sürücüye kurmayın.
Harici bir sürücüye kurtarın.
Dosyalar harici bir diskteyse, şansınız çok daha yüksek.
Dahili SSD’deyse, hızlı davranın. TRIM acımasızdır, şaka değil.
En az uğraştıran seçeneği istiyorsanız, benim başlayacağım araç Disk Drill olurdu. Disk Drill silinen dosyalarınızın önizlemelerini bulursa, şansınız fena değildir. Önizlemeler bozuksa veya yoksa, sonuçlar genelde zayıftır.
Ayrıca, bu araçları hızlı karşılaştırmamda bana yardımcı oldu:
en iyi Mac veri kurtarma yazılımı video rehberi
Bir şey daha. Silinen dosyalar iCloud Drive, Fotoğraflar veya başka bir senkronize uygulamadaysa, para harcamadan önce hizmetin Son Silinenler bölümünü kontrol edin. İnsanlar bu adımı sürekli atlıyor.
Dosyalar Mac’inizin dahili SSD’sinden silindiyse, @mikeappsreviewer’ın söylediği kadar iyimser olmazdım; bunun başlıca nedeni, modern Mac’lerin silinen verileri hızla ortadan kaldırabilmesidir. İmkânsız değil, sadece insanların umut ettiği gibi “6 uygulama kurup bir şeyler denemeye devam et” durumu değil.
Gerçek Mac veri kurtarma yazılımı için, Disk Drill hâlâ normal kullanıcılar için en pratik seçenek. Sihirli olduğu için değil, genelde size net bir tarama, düzgün önizlemeler sunduğu ve bilgisayar bilimi diploması gerekiyormuş gibi hissettirmediği için. Ayrıca insanların önizleme özelliğini küçümsediğini düşünüyorum. Bir dosya düzgün önizleniyorsa, bu genellikle kurtarmanın çöp olmayacağının en iyi işaretidir.
@yozora ile biraz ayrıldığım nokta şu: Disk Drill başarısız olmadan daha ağır araçlara hemen geçmezdim. R-Studio ve UFS Explorer gibi şeyler elbette harika olabilir, ama aynı zamanda tek bir yanlış tıklamayla kendinizi gece 2’de bölüm haritasının ne olduğunu googlarken bulacağınız türden uygulamalar. Bunu nasıl bildiğimi sormayın lol.
İnsanların unuttuğu birkaç şey:
- iCloud Drive Son Silinenler’i kontrol edin
- Fotoğraflar Son Silinenler’i kontrol edin
- Time Machine anlık görüntülerini kontrol edin
- Dosyanın uygulamaya özel bir çöp kutusunda veya kurtarma klasöründe olup olmadığını kontrol edin
Bunların hiçbiri işe yaramazsa, evet, Mac için Disk Drill muhtemelen ilk deneme için en iyi seçenek. Veriler aşırı önemliyse, diski kurcalamaya devam etmeden önce kendiniz uğraşmayı bırakın ve profesyonel bir kurtarma hizmeti kullanın.
Ayrıca, Mac dosya kurtarma konusunda ek tavsiyeler için şu Apple başlığına göz atmaya değer: Mac’te silinen dosyaları kurtarmak için Apple forum ipuçları
Çöp Kutusu zaten boşaltıldıysa, bunu diğerlerinin sadece hafifçe değindiği iki duruma ayırırdım.
Durum 1: dahili Mac SSD
Aslında burada @yozora ve @nachtdromer’dan biraz daha karamsarım. Daha yeni Mac’lerde, APFS + TRIM işini yaptıktan sonra, yazılımla kurtarma “mümkün” durumundan “temelde işe yarar neredeyse hiçbir şey yok” durumuna oldukça hızlı geçebilir. Bu durumda en iyi uygulama, size gerçeği hızlıca söyleyen uygulamadır; sürekli boş umut veren değil.
Durum 2: harici sürücü, SD kart, USB, eski HDD
Başarı ihtimali çok daha yüksek. Araçların daha fazla önem taşıdığı yer burası.
Bunun için Disk Drill hâlâ en mantıklı ilk seçenek.
Disk Drill’in artıları
- kullanımı kolay
- iyi dosya önizleme sistemi
- harici medya için sağlam
- profesyonel düzey araçlara göre daha az kafa karıştırıcı
- kurtarmanın gerçekçi olup olmadığını hızlıca belirlemeye yardımcı olabilir
Disk Drill’in eksileri
- yalnızca bir kez ihtiyacınız varsa ucuz değil
- modern Mac’lerde dahili SSD sonuçları yine de hayal kırıklığı yaratabilir
- derin taramalar çok sayıda anlamsız dosya adı döndürebilir
- ciddi şekilde hasarlı dosya sistemleri için en güçlü seçenek değil
@mikeappsreviewer’dan biraz ayrıldığım nokta şu: Aynı Mac’te, birinin sihirli güçleri varmış umuduyla uygulamadan uygulamaya atlamazdım. Disk Drill temiz önizlemeler gösteriyorsa harika. Yalnızca parçalar buluyorsa, beş rakip arasında geçiş yapmak genellikle zaman kaybıdır.
Disk Drill başarısız olursa, o zaman daha özel araçlara yönelin:
- gelişmiş kurtarma için R-Studio
- yalnızca ham dosya çıkarımıyla ilgileniyorsanız PhotoRec
- karışık teknik durumlar için UFS Explorer
İnsanların atladığı bir şeyi de kontrol edin: hizmetlerin bulut/web sürümleri. Bazen dosyalar yerelde kaybolur ama hâlâ web üzerindeki iCloud Drive’dan, uygulama sürüm geçmişinden veya yedek anlık görüntülerinden kurtarılabilir.
Bu yüzden sıralamam şöyle:
- İlk deneme için Disk Drill
- İleri düzey kullanıcılar için R-Studio
- Ücretsiz/ham kurtarma için PhotoRec
- Dosyalar gerçekten yeri doldurulamazsa profesyonel laboratuvar
Kısa sürüm: normal kullanıcılar için Disk Drill, başlanacak en iyi Mac veri kurtarma yazılımıdır, ancak dahili bir SSD’de hız, yazılım seçiminden daha önemlidir.