Dosyalar harici sabit sürücüyü yeniden bağladıktan sonra kayboldu, bir fikriniz var mı?

Harici sabit diskimin bağlantısını kestim, daha sonra yeniden bağladım ve şimdi birçok dosya kayıp. Sürücü hâlâ görünüyor, ancak ihtiyacım olan klasörler ya kayboldu ya da boş görünüyor. Bunun bir bağlantı sorunu, dosya sistemi problemi veya olası veri kaybı olup olmadığını anlamaya çalışıyorum ve kayıp dosyaları güvenli bir şekilde kurtarmak için yardıma ihtiyacım var.

Bir süre önce harici bir sürücüyle neredeyse aynı karmaşayı yaşadım. Taktım, açtım ve bir sürü klasör kaybolmuştu. İlk düşüncem, harika, bir şekilde kendi dosyalarımı ben sildim oldu. Meğer dosyalar hâlâ diskteymiş, dosya sistemi bozulmuş. Çoğunu kurtardım, bu yüzden kayıp klasörleri hemen kesin ölüm gibi görmezdim.

İlk olarak, sürücüyü kullanmayı bırakın.

Biçimlendirmeyin. Üzerine yeni dosya taşımayın. Önce onarım araçlarını çalıştırmayın. Verileriniz hâlâ oradaysa, diske yeni bir şey yazmak kurtarmayı zorlaştırır.

Kurtarma yazılımına dokunmadan önce birkaç hızlı kontrol bana yardımcı olmuştu:

1. Dosya Gezgini’nde Gizli öğeleri açın.
  2. Sürücüde kullanılan alana bakın. Klasörleriniz kayıpsa ama hâlâ örneğin 800 GB kullanılıyor görünüyorsa, bunu iyiye işaret sayardım.
  3. Sürücü garip davranıyorsa USB kablosunu veya bağlantı noktasını değiştirin.
  4. Bağlantısı kopuyorsa, çok yavaşsa veya dosya sistemi hataları veriyorsa, klasörlerin içinde tekrar tekrar dolaşmayı bırakın. Bunu bir kez yaptım ve sadece daha da gerildim.

Yedeğiniz yoksa, sürücüyü onarmaya çalışmak yerine önce kurtarmaya giderdim. Benim için daha güvenli yol buydu.

Ben Disk Drill kullandım. Adımlarım basitti:

1. Programı bozuk harici sürücüye değil, bilgisayarınızın dahili sürücüsüne kurun.
  2. Harici sürücüyü bağlayın ve uygulamayı açın.
  3. Sorunlu sürücüyü seçin ve Kayıp verileri ara seçeneğine tıklayın.
  4. Sürücü kararsız görünüyorsa, önce bir disk görüntüsü oluşturun ve onun yerine görüntüyü tarayın. Sürücü sürekli sorun çıkarıyorsa ben bunu yapardım. Orijinal diskte daha az yıpranma olur.
  5. Taramanın tamamlanmasına izin verin. Birkaç dosyayı önizleyin. Bunları farklı bir sürücüye kurtarın, asla aynı sürücüye değil.

Önemli dosyalarınız güvenli bir yere kopyalanmadan onarıma ya da biçimlendirmeye hiç dokunmazdım.

Ayrıca bazı durumlarda evde kurtarmayı atlayıp işi bir uzmana bırakırdım:

1. Sürücü tıklıyor, sürtünüyor veya bip sesi çıkarıyorsa.
  2. Her birkaç saniyede bir bağlantısı kesiliyorsa.
  3. Artık hiçbir bilgisayar algılamıyorsa.
  4. Sürücü çevrimdışı düştüğü için taramalar sürekli donuyorsa.
  5. Dosyalar deneme yanılmaya gelecek kadar önemsiz değilse.

Bu işaretler dosya sistemi hasarından çok donanım arızasına işaret eder. Yazılım ölmekte olan bir mekanizmayı kurtaramaz.

Dosyalarınızı geri alırsanız, ben o sürücüyü emekliye ayırırdım. Bazı insanların tek bir kötü deneyimden sonra bile kullanmaya devam ettiğini biliyorum. Ben etmem. Bir sürücü durduk yere klasör kaybetmeye, okunamaz hâle gelmeye veya dosya sistemini bozmaya başladı mı, ona olan güvenim biter.

SMART tanılamalarını kontrol edip sürücünün sağlık sorunları bildirip bildirmediğine bakabilirsiniz. Rapor temiz görünse bile, en fazla gözden çıkarılabilir depolama için tutardım. Eski yedekler, geçici aktarımlar, kaybolsa da dert etmeyeceğiniz şeyler. Sürücüler, yılların fotoğraflarını, belgelerini veya iş dosyalarını yeniden toplamaktan daha ucuz. Bunu can sıkıcı şekilde öğrenmiştim.

Benimki kurtarmadan sonra hâlâ düzgün dönüyordu. Yine de değiştirdim. Şimdi ikinci bir sürücüde başka bir yedek daha tutuyorum. Evet, biraz paraya mal oldu ama sonrasında bir sürü stresi ortadan kaldırdı.

Bu, anlık dosya silinmesinden çok dosya sistemi hasarı veya hatalı bağlama gibi görünüyor. Sürücü harfi görünüyorsa ve kullanılan toplam alan hâlâ yüksek görünüyorsa, verileriniz çoğu zaman hâlâ oradadır, bozulan şey dizindir.

@mikeappsreviewer ile bir konuda aynı fikirdeyim, sürücüye yazmayı bırakın. Biraz farklı düşündüğüm nokta ise onarım araçları. Önce SMART durumunun salt okunur bir kontrolünü yapmak faydalı olur. Windows’ta CrystalDiskInfo hızlıdır ve ücretsizdir. Yeniden eşlenen sektörler, bekleyen sektörler veya CRC hataları görürseniz, sürücüyü kararsız kabul edin. Özellikle CRC genellikle kötü bir kabloya veya harici kutuya işaret eder, bu yüzden diskin öldüğünü varsaymadan önce bunları değiştirin.

Şunları da kontrol edin:

1. Disk Yönetimi’ni açın. Bölüm boyutunun normal görünüp görünmediğine bakın.
  2. chkdsk komutunu kurtarmadan önce değil, yalnızca kurtarmadan sonra çalıştırın.
  3. Başka bir bilgisayarda kontrol edin. Bazen Windows sürücünün garip durumunu önbelleğe alır.
  4. Klasörler boş görünüyorsa, bilinen dosya adları için Everything veya Windows aramasıyla dosya aramayı deneyin.
  5. Bu exFAT ise, güvenli olmayan şekilde çıkarıldıktan sonra bozulma oldukça yaygındır. Dürüst olmak gerekirse bunu birden fazla kez gördüm.

Kurtarma için Disk Drill sağlam bir seçimdir çünkü yalnızca ham dosya oyma değil, kaybolan dizin yapısını yeniden oluşturmada da iyi iş çıkarır. Klasör adları önemliyse, bu çok önemlidir. Kurtarmayı harici sürücüye geri değil, farklı bir diske yapın.

Biçimlendirme veya hasarlı bir sürücü sonrası dosya kurtarma konusunda sade bir rehber istiyorsanız, bu da faydalı:
biçimlendirilmiş bir sabit sürücüden dosyaların nasıl kurtarılacağını izleyin

Sürücü tıklamaya başlarsa, çevrimdışı olursa veya donmalarla birlikte 0 ila 5 MB/sn gibi hızlarda okuyorsa, durun. Yazılım adımları hızla daha riskli hâle gelir. O noktada, hâlâ kopyalayabildiğiniz şeyi kopyalayın ya da profesyonel destek alın.

@mikeappsreviewer ve @vrijheidsvogel’in söylediklerine ekleyeceğim bir şey: daha öncekiyle aynı bölüm/birimine bakıp bakmadığınızı kontrol edin. Harici sürücüler bazen garip bir bağlama durumuyla yeniden bağlanır, özellikle birden fazla bölümleri varsa veya kutu/denetleyici tarafında bir aksaklık olursa. İnsanların dosyaların kaybolduğunu sandığını gördüm, ama aslında Windows yanlış bir birim etiketi ya da yarı bozuk bir dizin görünümü gösteriyordu.

Ayrıca, rastgele klasörleri tekrar tekrar sırf geri gelip gelmediklerini görmek için açıp durmazdım. Kutu kararsızsa bu riskli olabilir. Sürücüde bir LED varsa, göz atarken dönmenin durması ya da yeniden bağlanma sesleri için dinleyin/izleyin.

Birkaç ek kontrol:

1. Bu Bilgisayar’da görünen sürücü kapasitesini Disk Yönetimi ile karşılaştırın.
  2. Klasör izinlerinin bozulup bozulmadığına bakın. Klasöre sağ tıklayın, Özellikler, Güvenlik.
  3. Mümkünse başka bir işletim sisteminden erişmeyi deneyin. Linux canlı USB, Windows’un saçma davrandığı bir sürücüyü bazen okuyabilir.
  4. Eğer bu harici bir SSD ise, kutu arızası insanların düşündüğünden çok daha yaygındır. Disk sağlam olabilir, USB köprüsü olmayabilir.

Kurtarma yapmanız gerekirse, Disk Drill mantıklı bir seçenektir; çoğunlukla da herhangi bir şeye karar vermeden önce gerçekten neyin orada olduğunu önizlemenin kolay olması nedeniyle. Yine de kurtarmayı yalnızca başka bir diske yapardım, tabii ki.

Sabit disk kurtarma yazılımı ve depolama sürücüsü dosya kurtarma hakkında daha fazla görüş için, şu başlığa göz atmaya değer:
Reddit’ten en iyi sabit disk kurtarma yazılımı önerileri

Veriler çok önemliyse, aslında alışılmış kendin yap dürtüsüne biraz katılmazdım. Bazen en ucuz hamle, okunabilir bir sorunu tamamen ölü bir soruna çevirmeden önce erkenden durmaktır. Bu kısım çok sık göz ardı ediliyor.