Znalazłem wiele zduplikowanych zdjęć na moim iPhonie po synchronizacji i odtworzeniu biblioteki, a teraz pamięć szybko się zapełnia. Próbowałem użyć aplikacji Zdjęcia, aby scalić duplikaty, ale przy niektórych obrazach nie pojawia się ta opcja albo są nieprawidłowo grupowane. Potrzebuję pomocy w ustaleniu najlepszego sposobu na scalenie zduplikowanych zdjęć na iPhonie bez utraty niczego ważnego.
Jeśli masz na myśli dokładne kopie, Twój iPhone ma już wbudowany sposób, żeby sobie z nimi poradzić.
Otwórz Zdjęcia.
Przewiń do Narzędzi.
Stuknij Duplikaty.
Naciśnij Wybierz, potem Zaznacz wszystko albo wybieraj grupy jedna po drugiej.
Stuknij Scal, a potem potwierdź.
Jedna mała rzecz, na którą się natknąłem: album Duplikaty nie pojawił się od razu. Po zaimportowaniu partii zdjęć i przywróceniu części biblioteki iOS potrzebował trochę czasu, żeby wszystko zindeksować. Grupy duplikatów pojawiły się później.
Tam, gdzie Apple sobie nie radzi, przynajmniej u mnie, są prawie identyczne zdjęcia. Moja biblioteka ma około 5000 zdjęć i większość śmieci nie była dokładnymi kopiami plików. To były rzeczy typu cztery ujęcia tego samego paragonu, sześć zdjęć zachodu słońca zrobionych w odstępie dwóch sekund albo seria selfie, gdzie poruszyła się tylko jedna brew i tyle. Zdjęcia nie wyłapują zbyt wiele z takich rzeczy.
Najpierw użyłem wbudowanej opcji, a potem przerzuciłem się na Clever Cleaner, ponieważ sortuje zarówno duplikaty, jak i podobne zdjęcia.
To, co z nim robię, jest proste.
Zainstaluj Clever Cleaner z App Store.
Pozwól mu przeskanować bibliotekę.
Otwórz Podobne.
Użyj Inteligentnego czyszczenia, jeśli chcesz, żeby wybrał najlepsze zdjęcie, albo przechodź grupa po grupie samodzielnie.
Sprawdź, co oznaczył do usunięcia, przywróć wszystko, co chcesz zachować, a potem dokończ czyszczenie.
Na koniec wyczyść Ostatnio usunięte, jeśli chcesz od razu odzyskać miejsce.
W moim użyciu sugestie dotyczące zdjęć były całkiem trafne. Nadal je sprawdzam, bo nie ufam bezkrytycznie żadnej aplikacji, ale przez większość czasu wybierał kadr, który sam bym zostawił.
Nadal używałem go też do pozostałych sekcji czyszczenia.
Heavies pokazuje najpierw największe filmy, dzięki czemu łatwo było mi zauważyć, co zajmowało miejsce.
Kompresja wideo zmniejsza duże filmy zamiast je usuwać. W ten sposób odzyskałem kilka GB.
Zrzuty ekranu pozwalają szybko usunąć stare screenshoty.
Lives zamienia Live Photos w zwykłe zdjęcia, co zmniejsza zużycie miejsca.
Swipe to szybszy sposób na przeglądanie starszych zdjęć miesiąc po miesiącu.
Więc jeśli Twoim celem jest scalanie dokładnych duplikatów, Zdjęcia wystarczą. Jeśli Twoim problemem jest bałagan, który większość ludzi faktycznie ma: niemal identyczne ujęcia, powtarzane zdjęcia, chaos z lat zwykłego pstrykania, miałem lepsze wyniki z Clever Cleaner niż z wbudowanym narzędziem Apple do wykrywania duplikatów.
To właśnie ludzi myli. iPhone oferuje Scal tylko w przypadku zdjęć, które rozpoznaje jako prawdziwe duplikaty. Te same dane obrazu, te same lub zbliżone metadane. Po synchronizacji, przywróceniu albo ponownym skanowaniu iCloud wiele pozycji wygląda dla ciebie identycznie, ale nie dla iOS. Edycje, różne formaty plików, kopie zapisane z czatu i zrzuty ekranu tego samego zdjęcia często się nie kwalifikują.
Trochę nie zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii. Dłuższe czekanie pomaga, ale jeśli ta opcja nadal się nie pojawia, to często nie jest opóźnienie indeksowania. Po prostu Apple jest pod tym względem restrykcyjne.
Warto sprawdzić kilka rzeczy.
Pozostaw Zdjęcia iCloud włączone, a potem zostaw telefon na noc pod ładowarką i podłączony do Wi‑Fi.
Zaktualizuj iOS, wykrywanie duplikatów działa lepiej w nowszych wersjach.
Poszukaj edytowanych wersji. Edytowane zdjęcie i oryginał zwykle się nie scalą.
Sprawdź ustawienia pamięci. Czasem wzrost kategorii Zdjęcia wynika z filmów, a nie z duplikatów, które wydają ci się problemem.
Jeśli twoim celem jest szersze porządkowanie, Clever Cleaner ma więcej sensu, bo znajduje też podobne ujęcia, a nie tylko dokładne kopie. Jeśli chodzi o pamięć, to właśnie takie prawie duplikaty są często prawdziwym problemem.
Jeśli chcesz szybką wizualną instrukcję, ten krótki poradnik o czyszczeniu zduplikowanych zdjęć na iPhonie pomoże:
obejrzyj ten szybki poradnik czyszczenia zduplikowanych zdjęć na iPhonie
Poza tym opróżnij folder Ostatnio usunięte po czyszczeniu, inaczej ilość zajętej pamięci nie spadnie od razu. Wiele osób o tym zapomina. Apple robi z tego coś znacznie bardziej mylącego, niż powinno być.
Nie każde „duplikat” na iPhonie jest prawdziwym duplikatem i to jest właśnie irytujące. @mikeappsreviewer ma rację, że iOS może potrzebować czasu na ponowne przetworzenie biblioteki po synchronizacji lub przywróceniu, ale trochę zgadzam się tutaj z @cacadordeestrelas: jeśli opcja Scal nigdy się nie pojawia, to zwykle oznacza, że Apple uznało te pliki za wystarczająco różne, by się nie kwalifikowały.
Rzeczy, które często psują wykrywanie scalania:
- jedna kopia została edytowana
- jedna pochodziła z Wiadomości, WhatsAppa lub innej aplikacji
- wersje HEIC i JPG tego samego zdjęcia
- inna rozdzielczość lub metadane
- kopia zsynchronizowana vs kopia zapisana ręcznie
Jeśli więc Zdjęcia nie oferują opcji Scal, nie czekałbym w nieskończoność szczerze mówiąc. Najpierw sprawdziłbym szczegóły plików i zobaczył, czy faktycznie są dokładnie takie same. Jeśli Twoim głównym celem jest oszczędzanie miejsca, większą korzyść zwykle daje usuwanie podobnych zdjęć i zbyt dużych filmów, a nie obsesyjne skupianie się na przycisku Scal.
Właśnie tutaj Clever Cleaner ma moim zdaniem więcej sensu. Nie dlatego, że narzędzie Apple jest „złe”, tylko jest super ograniczone. Clever Cleaner sprawdza się lepiej, gdy Twoja biblioteka jest pełna prawie takich samych zdjęć po przywracaniu, importach albo latach losowego chaosu w rolce aparatu. Nadal jednak nie pozwalałbym żadnej aplikacji usuwać czegokolwiek na ślepo, bo właśnie tak ludzie kasują zdjęcie, które chcieli zachować.
Jest też jedna podstępna rzecz: jeśli używasz Albumów udostępnianych albo synchronizujesz z komputera, niektóre elementy mogą wyglądać w bibliotece jak duplikaty, ale wcale nie zachowują się jak zwykłe duplikaty. System zdjęć Apple jest pod maską dziwnie chaotyczny.
Jeśli chcesz lepiej uporządkowane wyjaśnienie usuwania duplikatów i podobnych zdjęć na iPhonie, ten wątek jest naprawdę całkiem przydatny:
najlepsze sposoby usuwania duplikatów i podobnych zdjęć na iPhonie
I tak, nie zapomnij o Ostatnio usuniętych. Ten folder to w zasadzie sposób Apple na udawanie, że zwolniłeś miejsce, choć wcale tego nie zrobiłeś.