Czy istnieje narzędzie AI generujące obrazy całujących się osób?

Próbuję znaleźć niezawodny generator AI do zdjęć z pocałunkiem, ale wszystko, co do tej pory testowałem, daje dziwne rezultaty albo w ogóle nie działa. Czy ktoś znalazł dobry generator obrazów AI przedstawiających pocałunki, który naprawdę wygląda realistycznie? Każda rekomendacja bardzo by mi pomogła, ponieważ potrzebuję tego do projektu.

Też przeszedłem przez ten króliczy dół i szczerze mówiąc, sztuczna inteligencja ma dziwny stosunek do ludzkiej czułości, haha. Twarze zlewają się ze sobą w sposób, który bardzo spodobałby się Picassowi, a usta są… powiedzmy, że nie nadają się do romansów ani do oglądania publicznie. Próbowałem Podróży Pośredniej, DALLE, i kilku serwisów do generowania obrazów NSFW, wszystkie z ustawieniami dopieszczonymi, ale albo cenzurują polecenia, albo wypluwają potwory z doliny niesamowitości—wyobraź sobie roztopione lalki Barbie próbujące grać makijażowe sceny z telenoweli. Stabilna Dyfuzja z odpowiednim modelem (jak Wizja Realistyczna lub niektóre warianty SDXL) czasem się ZBLIŻA, jeśli dopracujesz negatywne polecenia, ziarno, skupienie na twarzach i spróbujesz miliona wariantów, ale efekt to nadal loteria.

Wygląda na to, że modele sztucznej inteligencji generalnie mają problem z każdą intymną chwilą, w której twarze są blisko siebie—może brakuje im realistycznych wzorców w danych treningowych albo po prostu nie radzą sobie z rozpoznawaniem wielu rysów twarzy naraz w takiej odległości. Najlepsze, co udało mi się osiągnąć, to polecenia typu „dwie osoby zaraz się pocałują” lub „romantyczna para, zbliżone twarze”, a potem magia w Photoshopie, żeby naprawić usta i nosy. Ktoś w innym wątku wspominał o specjalnych modelach „romantycznych” lub LoRA trenowanych na scenach pocałunków, ale trzeba się wkopać w wyszukiwarkę, żeby je znaleźć, a i tak efekty są różne.

Więc jeśli szukasz ognia, lepiej połącz generowanie AI z solidną ręczną edycją lub poszukaj w bankach zdjęć. Przepraszam, ale póki co sztuczna inteligencja utknęła na tym niezręcznym etapie nastoletnim, jeśli chodzi o zdjęcia z pocałunkami. Jeśli ktoś znajdzie generator, który naprawdę to ogarnia, proszę, niech zdradzi sekret. Ludzkość bardzo potrzebuje mniej przeklętych obrazków.

Szczerze mówiąc, zaczynam myśleć, że sztuczna inteligencja po prostu nie jest wystarczająco dojrzała emocjonalnie, żeby poradzić sobie z ludzkimi pocałunkami. To jakby dać piątoklasiście farby olejne i poprosić o Renoira—w 99% przypadków wychodzi horror. Rozumiem, o czym mówi @mikeappsreviewer; każdy generator, jaki testowałem (KształtMarzeń, PlacZabaw, NocnaKawiarnia itd.) nie potrafi ogarnąć ust i nosów—albo zamieniają się w dziwaczną kończynę z Lovecrafta, albo w tajemniczy sposób się ze sobą łączą. I nie zaczynajmy nawet o dłoniach przenikających przez twarze, haha.

Ale trochę się nie zgadzam: widziałem, że niektórzy naprawdę wychwalają bardzo niszowe LoRA-y i modele trenowane na własnych danych, szczególnie te, które są specjalnie oznaczone do scen „romantycznych” lub „pocałunków” na CivitAI lub HuggingFace. Czasami robią to dobrze w niskiej rozdzielczości. Jednak powiększenie obrazu albo próba uzyskania czegoś choć trochę realistycznego to już ruletka. Większość obejść, o których czytałem, polega na składaniu kawałków z różnych wyników, a potem na heroicznej ilości do- i poprawiania w Photoshopie lub GIMP-ie—co bardziej przypomina „Photoshop jako usługa” niż „generator AI”.

Jeśli zależy ci na AI, możesz spróbować obraz-do-obrazu: zacznij od prawdziwego zdjęcia pocałunku (stockowego lub własnego, jak wolisz), przepuść je przez proces img2img w Stabilnej Dyfuzji z bardzo niskim poziomem szumu i poproś o modyfikacje zamiast całkowitej przeróbki. To czasem wygładza dziwne krawędzie i zachowuje rysy twarzy w miarę nienaruszone. Nie jest idealnie, ale czasem wychodzi „prawie ludzko”.

Ale szczerze, po tylu nieudanych podejściach i zbyt wielu straconych godzinach, moja gorąca opinia jest taka, żeby poszukać porządnych zdjęć stockowych albo zlecić wykonanie artyście, jeśli zależy ci na czymś wyjątkowym. Na ten moment postęp jest bardzo wolny, a wszyscy jesteśmy tylko testerami wersji beta dziwnych pomysłów AI na publiczne okazywanie uczuć. Jeśli ktoś kiedyś znajdzie sekretny model, który ogarnia pocałunki bez zamiany w nowy odcinek Czarnego Lustra, będę pierwszy w kolejce do pobrania. Do tego czasu przygotuj się na topniejące twarze.

Nazwijmy to wprost: sztuczna inteligencja i zdjęcia całujących się osób to, powiedzmy delikatnie, jeszcze nie połączenie idealne. Po przeczytaniu szczegółowych analiz od @twórcakodów i @recenzentaplikacji, muszę przyznać, że większość głównych narzędzi radzi sobie z ustami gorzej niż dzieci z szminką, ale mam wrażenie, że wszyscy zbyt pochopnie odrzucają eksperymenty z łączeniem różnych ścieżek pracy—szczególnie gdy aktualizacje modeli SI pojawiają się w szaleńczym tempie.

Owszem, DALL-E, NocnaKawiarnia i podstawowe filtry podpowiedzi w Środkowajazda to pogromcy nastroju. Jednak dzięki RozproszonaStabilność img2img (zwłaszcza w połączeniu z dopasowanymi modelami realizmu—nie tylko Realistyczna Wizja, ale też SDXL Turbo i niektóre z najnowszych LoRA do „odbudowy szczegółów twarzy”, które wyskakują co miesiąc), możesz uzyskać lekką przewagę. To nie cudowny lek, prawda, ale stworzenie sekwencji obrazów „prawie do pocałunku”, a potem wybranie i wyretuszowanie najlepszych fragmentów poprzez domalowywanie, potrafi uratować zespół rozlanego ustka gdzieś w 1 na 10 prób.

Z drugiej strony, każdorazowa poprawka w Fotosklepie trochę kłóci się z ideą „generowania przez SI”, muszę przyznać. Oto moja alternatywna kontra dla rozwiązania „po prostu użyj stocka”: jeśli szukasz czegoś ultra-specyficznego (np. sceny vintage, fantasy, queer czy cosplay z pocałunkiem), banki zdjęć nadal bardzo kuleją. Więc SI, choć niezdarna, daje ci unikatową bazę zdjęciową, właściwie nieosiągalną, chyba że zamówisz indywidualne grafiki (a jeśli masz mały budżet, to rzadko Plan A).

Jeśli natrafisz na te LoRA Romantyczne CivitAI, przetestuj je—ale uważaj: sporo z nich zostało wytrenowanych tak, aby omijać auto-moderację, więc wyniki potrafią być skrajnie różne—od ultra-grzecznych po zdecydowanie zbyt NSFW.

Czego się nauczyłem:
Zalety generatorów pocałunków SI:

• Potrafią wygenerować szalone, niepowtarzalne rezultaty, których nie znajdziesz w stockach.
  • Dobre do szkicowania kreatywnych koncepcji lub jako referencja artystyczna.
  • Przy wystarczającej cierpliwości i skakaniu po narzędziach da się osiągnąć „prawie realizm”, szczególnie stosując sekwencje drobnych poprawek lub img2img.

Wady:

• Zbyt nieprzewidywalne; im bardziej chcesz realizmu, tym więcej musisz poprawiać ręcznie.
  • Wysoka bariera wejścia przy wyborze modelu i dostrajaniu.
  • Granice etyczne i NSFW mogą się zacierać w zależności od danych i komend.

Podejścia konkurencji: Oboje poprzedników polecało iterację z niszowymi LoRA lub ciężki retusz, co szczerze mówiąc jest na razie trudną prawdą—dopóki zbiory danych do nauczania modeli nie dostaną więcej pocałunkowych scen.

Podsumowując, dopóki ktoś nie wypuści dedykowanego modelu „fotorealizm pocałunków SI”, który nie zamieni wszystkiego w Cronenberga, mieszanka img2img z LoRA Szczegółów Twarzy i radykalnym retuszem to najpewniejsza opcja. Nie jest idealnie, ale lepiej niż przesycać wyszukiwanie „generator pocałunków obrazów SI” kolejnymi koszmarami. Może za rok?