CF Kart Kurtarma Kameradan Fotoğraflar Kaybolduktan Sonra?

Kameramla çektiğim fotoğraflar ilk başta görünüyordu, ancak sonra CF karttan aniden kayboldular ve onları ne kamerada ne de bilgisayarımda bulabiliyorum. Bu önemli fotoğrafları gerçekten geri almam gerektiği için, dosyaların üzerine yazabilecek herhangi bir şey yapmadan önce CF kart fotoğraf kurtarma konusunda yardım arıyorum.

Bunun bir CF kartta başıma bir kez geldi ve öğrendiğim ilk şey basitti. Kartla henüz başka hiçbir şey yapmayın. Bilgisayarınız onu hâlâ görüyorsa, şansınız hâlâ fena değil.

İnsanları zor durumda bırakan şey paniktir. Kartı tekrar kameraya takarlar, birkaç deneme çekimi yaparlar, bir onarım aracı çalıştırırlar, üzerine rastgele şeyler kopyalarlar ve sonra kurtarmanın neden daha kötü hale geldiğini merak ederler. Dosyalar bir CF karttan kaybolduğunda, kart çoğu zaman yalnızca dosyaların haritasını kaybetmiştir. Verinin kendisi hâlâ orada olabilir. Üzerine yeni bir şey yazdığınız anda, geri istediğiniz eski bitleri ezmeye başlarsınız.

Yani bu benim kartım olsaydı, önce şunu yapardım.

1. CF kartı kameradan çıkarın.

2. Dışarıda bırakın. Artık fotoğraf yok, biçimlendirme yok, onarım denemesi yok.

3. Uygun bir CF okuyucu ile bilgisayarınıza takın.

4. Disk Drill programını karta değil, bilgisayarınıza kurun.

5. Açın ve cihaz listesinden CF kartı seçin.

6. Dosyalar önemliyse hızlı tarama yerine tam taramayı çalıştırın.

7. Bekleyin. Daha büyük kartlarda bu biraz uzayabilir.

8. Fotoğraflarınız, videolarınız veya belgeleriniz için önizlemeyi kontrol edin.

9. Geri almak istediklerinizi seçin.

10. Kurtarılan dosyaları bilgisayarınıza veya farklı bir harici sürücüye kaydedin.

Ve evet, bu kısım insanların düşündüğünden daha önemli. Kurtarmayı aynı CF karta geri yapmayın. Bunu yıllar önce farklı bir kart türünde bir kez yaptım ve aptalca bir hataydı. Daha neyin hâlâ kurtarılabilir olduğunu bile anlamadan kayıp dosyaların üzerine yazarsınız.

Kısa sürümünü isterseniz, Disk Drill bunun gibi normal bir durumda ilk deneyeceğim araç olurdu. FAT32 ve exFAT kartlarla yeterince iyi çalışır, yaygın kamera formatlarını destekler ve Canon ile Nikon gibi bilinen markaların RAW dosyalarını okur. Önizleme aracı da zaman kazandırır. Önizleme iyi görünüyorsa, şansınız da genelde hemen daha iyi hissettirir.

Tek bir araca bağlı kalmak istemiyorsanız başka seçenekler de var. Bu liste fena değil: veri kurtarma yazılımı.

Yaygın seçenekler hakkındaki kabaca görüşüm:

• PhotoRec, ücretsiz, çirkin, arayüzünün düşündürdüğünden daha sık işe yarar. Eksisi, dosya adları ve klasör yapısı çoğu zaman dağınık halde geri gelir.

• R-Studio, güçlü araç, daha fazla kontrol, daha dik bir öğrenme eğrisi. Bu gece sadece aile fotoğraflarını geri isteyen birine vermezdim.

• Disk Drill, kullanması daha kolay, daha az sürtünme, bir saat boyunca kılavuz okumadan sonuç almak istediğinizde iyi bir seçim.

Bir de yazılımla uğraşmayı bırakıp işi göndereceğim bir nokta var. CF kart hiçbir cihazda algılanmıyorsa, pinleri eğilmişse, ısınıyorsa, bağlantıyı sürekli kesiyorsa veya dosyalar yeri doldurulamazsa, şansımı zorlamazdım. Bir kurtarma laboratuvarı daha pahalıya mal olur, evet, ama fiziksel hasar farklı bir problemdir. Yazılım arızalanan donanımı düzeltemez.

Yani ön değerlendirme oldukça basit:

Kart algılanıyor ve stabilse, kurtarma yazılımını deneyin.
Kart görünmüyorsa, hasarlıysa veya garip davranıyorsa, bir kurtarma hizmetine gidin.

Yol ayrımı tam olarak burada.

Anlattığınız durum, fotoğrafların silinmesinden çok kart dizininin bozulmuş olmasına benziyor. Kameralar önce dosya tablosunu okur. Tablo bozulursa, görüntü verileri hâlâ CF kartta olsa bile fotoğraflar kamerada kaybolmuş görünür.

@mikeappsreviewer ile önemli bir konuda aynı fikirdeyim. Kartı kameradan uzak tutun. Ancak ilk olarak doğrudan tek bir tarama türüne atlama konusunda biraz farklı düşünüyorum. CF kartlarda, herhangi bir kurtarma denemesine güvenmeden önce kartın sağlığını kontrol etmeyi ve bir imajını almayı tercih ederim. Kart okuma hataları vermeye başlarsa, yapılan her ek tarama şansınızı biraz daha azaltır.

Benim sıralamam şu olurdu:

1. CF kartı farklı bir kart okuyucuda test edin.
  2. Bağlanıyorsa, bayttan bayta yedekleme yapan bir araçla kartın tam imajını bilgisayarınıza kopyalayın.
  3. Kurtarmayı orijinal kartta değil, imaj üzerinde çalıştırın.
  4. Daha kolay bir arayüz ve fotoğraf önizlemesi istiyorsanız önce Disk Drill’i deneyin.
  5. Dosya adları ve klasörler, ham kurtarma kadar önemli değilse PhotoRec hâlâ denemeye değer.
  6. Kart bağlantıyı kesiyorsa, Explorer’ı donduruyorsa veya aşırı yavaş okunuyorsa, burada durun.

İnsanların gözden kaçırdığı kameraya özgü birkaç şey:

• Bazı kameralar gizli yardımcı dosyalar ve tuhaf klasör yapıları oluşturur. Fotoğraflarınız hâlâ DCIM içinde olabilir ama bilgisayarınız dizini filtreliyor ya da okuyamıyor olabilir.
  • RAW artı JPEG çektiyseniz, bir format görünürken diğeri kaybolmuş gibi görünebilir.
  • Çıkarılabilir medyada exFAT bozulması; pil çıkarma, kartı aniden çıkarma veya kameranın kilitlenmesinden sonra yaygındır.

Disk Drill, RAW formatlarını iyi önizlediği ve süreci basit tuttuğu için CF kart fotoğraf kurtarma için sağlam bir seçenektir. Doğru hafıza kartı kurtarma uygulamasını seçmeyle ilgili hızlı bir açıklama isterseniz, şu içerik fena değil: bu hafıza kartı kurtarma yazılımı genel bakışını izleyin

Kartın pinleri eğilmişse, ısınıyorsa veya okuma sırasında görünmez oluyorsa, onunla uğraşmayı bırakın. Bu, laboratuvarlık bir durumdur. Kendin yap yazılım kurtarma, arızalı donanım için değil, stabil kartlar içindir.

@mikeappsreviewer ve @sterrenkijker’e şunu eklerdim: kurtarma yazılımını düşünmeden önce, fotoğrafların gerçekten tamamen kayıp mı olduğuna, yoksa bozulmuş bir klasör yapısı yüzünden mi gizlendiğine bakın.

Garip bir CF kart bozulması, görüntü dosyalarını yerinde bırakabilir ama DCIM klasörlerini okunamaz, boş ya da anlamsız şekilde yeniden adlandırılmış hale getirebilir. Windows’ta gizli dosyaları açın ve kartta tuhaf adlandırılmış klasörler veya doğru boyutta ama yanlış uzantılı dosyalar olup olmadığını kontrol edin. JPG’lerin sadece elle kopyalanıp yeniden adlandırılarak geri geldiğini gördüm. Kulağa aptalca geliyor ama oluyor.

Ayrıca şu anda kartta CHKDSK çalıştırmazdım. Birçok kişi bunu sistem önerdiği için yapıyor ve bazen dosya sistemini, fotoğraf kurtarma için ihtiyaç duyduğunuz izleri silerek düzeltmiş oluyor. Bu tavsiye gereğinden fazla hızlı veriliyor.

Kart okunabiliyor ve kararlıysa, Disk Drill CF kart fotoğraf kurtarma için oldukça makul bir seçim çünkü işlem yapmadan önce gerçekten nelerin kurtarılabildiğini önizlemenize izin veriyor. Bu önemli. Önizlemede RAW veya JPG dosyalarınızı görüyorsanız, bu size çok şey anlatır. Önizleme bozuksa ya da sadece parçalar görünüyorsa, hasar ilk göründüğünden daha kötü olabilir.

İnsanların atladığı bir şey daha: kullandığınız kamera ayarını kontrol edin. RAW, JPEG, RAW+JPEG, kameranızda varsa çift yuvalı yedekleme ve kameranın belki dahili belleğe veya başka bir karta yazıp yazmadığı. Kulağa bariz geliyor ama panik insanların bariz şeyleri kaçırmasına neden oluyor.

Kolayca göz atılabilecek başka bir açıklama istiyorsanız, şu ilgili olabilir: CF kart fotoğraf kurtarma tartışması ve yazılım ipuçları

Kısa sürüm:

• CF kartı tekrar kullanmayın
  • henüz onarmayın
  • CHKDSK çalıştırmayın
  • gizli veya yanlış adlandırılmış dosyaları kontrol edin
  • kararlıysa Disk Drill ile tarayın
  • kararsızsa onunla uğraşmayı bırakın

Son kısım en önemlisi. Sorunlu bir CF kart çok hızlı şekilde kurtarılabilir durumdan tamamen kullanılamaz hale gelebilir.

@sterrenkijker, @himmelsjager ve @mikeappsreviewer ile küçük bir anlaşmazlığım var: kart sorunsuz bağlanıyor ve normal hızda kopyalama yapıyorsa, kurtarmayı başlatmadan önce onu önce hex-güvenli bir dosya yöneticisiyle gözden geçirirdim. Bazen JPEG/CR2/NEF dosyaları hâlâ oradadır ama kamera sadece klasör işaretlemesini kaybetmiştir, bu yüzden kör bir kurtarma taraması gereksizdir.

Yeterince vurgulanmadığını düşündüğüm kontrol edeceklerim:

• CF karttaki kullanılan alan ile boş alanı karşılaştırın. Kart hâlâ alanın çoğunu dolu gösteriyorsa, fotoğraflarınız muhtemelen hâlâ bir yerlerde duruyordur.
  • DCIM dışındaki klasörlere bakın. Bazı kameralar klipleri, yan dosyaları veya taşma dosyalarını üreticiye özgü dizinlerde saklar.
  • Windows garip davranıyorsa bir Linux makinesi veya canlı USB deneyin. Windows bazen dağınık bir kartı reddederken Linux onu yine de okuyabilir.
  • Kartın CF pin arayüzünde fiziksel bir sorunu varsa durun. CF, bağlantı sorunlarıyla kötü bir üne sahiptir.

CF kart fotoğraf kurtarma için Disk Drill hakkında:

Artıları

• JPG ve birçok RAW formatı için kolay önizleme
  • teknik olmayan kullanıcılar için yeterince basit
  • hasarlı dosya sistemlerinde makul sonuçlar

Eksileri

• tam kurtarma gerekiyorsa en ucuz seçenek değil
  • derin taramalar dosyaları genel tür tabanlı klasörlere dökebilir
  • kötü şekilde bozulmuş ortamlarda daha ağır araçlar kadar hassas değildir

Bu yüzden sıralamam şöyle olurdu: kapasiteyi inceleyin, alternatif işletim sistemi/kart okuyucu deneyin, sağlam dosyaları manuel olarak arayın, ardından dosya sistemi açıkça bozuksa Disk Drill kullanın. Kart tutarsız okunuyorsa, yazılım ruletini atlayın ve doğrudan imaj almaya veya bir laboratuvara yönelin.