Canon Kameradan Silinen Fotoğrafları Kurtarmak İçin İyi Bir Yazılım Var mı?

Yedeklemeden önce Canon kameramdan önemli fotoğrafları yanlışlıkla sildim ve onları kurtarmak için en iyi yazılımı bulmaya çalışıyorum. Fotoğraflar gerçekten çok önemli ve gerçekten işe yarayan, güvenli ve güvenilir bir Canon fotoğraf kurtarma aracı seçmek için yardıma ihtiyacım var.

Evet, fotoğraflarınızın hâlâ Canon kartında duruyor olma ihtimali oldukça yüksek. İlk yapacağım şey, kartı hemen kullanmayı bırakmak olurdu. Deneme çekimi yok. Hızlı video yok. Gerektiğinden fazla kamerada kurcalamayın. Kamera ya da bilgisayar formatlamanızı isterse, bunu görmezden gelin.

Fotoğraflar Canon kamerada silindiğinde, dosyalar genellikle o anda SD karttan tamamen kaldırılmaz. Çoğu durumda kamera yalnızca dosya listesini temizler. Fotoğraf verileri, üzerine yeni veri yazılana kadar orada kalır. Bu gerçekleştiğinde kurtarma işi hızla çok daha zorlaşır.

SD kartı kameradan çıkarın. Eğer yan tarafında küçük kilit anahtarı olan standart bir SD kartsa, anahtarı kilit konumuna getirin. Bunun tek başına dosyaları geri getirmeyeceğini biliyorum, ama bir şeyleri kurtarmaya çalışırken yanlışlıkla veri yazılma ihtimalini azaltır.

Sonra kartı bir kart okuyucu ile bilgisayara takın. Kamerayı USB üzerinden bağlamaktan ziyade bu yöntemle daha iyi sonuç aldım. Kart okuyucu, kurtarma uygulamalarına karta daha temiz erişim sağlama eğilimindedir. Ayrıca karta hiçbir şey yazmayın ve önce onarım araçlarını çalıştırmayın. Windows'ta CHKDSK kullanmayın. Mac'te First Aid kullanmayın. Bu araçlar silinmiş görselleri geri getirmekten çok dosya sistemi sorunlarını düzeltmeyi amaçlar ve kurtarmayı zorlaştırdıklarını gördüm.

Kurtarma için, silinmiş dosyalar ve fotoğraflar için geliştirilmiş yazılım kullanın. Disk Drill burada denemeye değer seçeneklerden biridir. RAW dahil yaygın Canon görüntü türlerini destekler ve önizleme özelliği çok yardımcı olur. Bir dosya düzgün önizleniyorsa, içinde ne olduğunu bilmeden bozuk isimli bir sürü dosyayı kurtarmaya zaman harcamadan önce dosyanın sağlam olduğuna dair daha iyi bir fikriniz olur.

Ben olsam şu süreci izlerdim:

1. Kurtarma uygulamasını SD karta değil, bilgisayarınıza kurun.
  2. Canon SD kartı kart okuyucuya takın.
  3. Uygulamayı açın ve SD kartı seçin.
  4. Tam veya evrensel taramayı başlatın.
  5. Silinmiş ya da kayıp dosyalar bölümünü kontrol edin.
  6. Sonuçları fotoğraflar veya RAW formatlarıyla daraltın.
  7. Önemsediğiniz her şeyi önizleyin.
  8. Dosyaları asla aynı karta değil, bilgisayarınıza veya farklı bir sürücüye kurtarın.

Kartın kalan tek yer olduğunu varsaymadan önce, sıkıcı yerleri de kontrol edin. Kayıp fotoğrafları bu yerlerde birden fazla kez buldum. Windows kullanıyorsanız Geri Dönüşüm Kutusu'na bakın. Mac'te Çöp Kutusu'na bakın. Yedekleme veya eşitleme açıksa, Dosya Geçmişi, Time Machine, Google Drive, iCloud, OneDrive ve Canon'un image.canon hizmetini kontrol edin. Bazen SD kopyası gitmiş olur ama eşitlenmiş bir kopya hâlâ orada duruyordur.

Silme işlemi yakın zamanda olduysa ve kart o zamandan beri kullanılmadıysa şansınız daha yüksektir. Fotoğrafları sildikten sonra çekim yapmaya devam ettiyseniz, eski dosyaların bazıları kısmen üzerine yazılmış olabilir ya da tamamen gitmiş olabilir. Kısacası şu: kartı kullanmayı bırakın, onu kurtarma yazılımıyla tarayın, kurtarılabilenleri önizleyin ve sonuçları başka bir yere kaydedin.

Ve evet, böyle bir korkudan sonra ben olsam günün geri kalanında o karta güvenmezdim. SD kartlar mümkün olan en kötü zamanı seçmeye bayılır.

Önce Disk Drill’e bakardım. SD kartlar, silinmiş JPEG’ler ve CR2 ile CR3 gibi Canon RAW dosyaları konusunda sağlam bir geçmişe sahip. Önizleme önemlidir. Uygulama temiz bir önizleme gösteriyorsa, şansınız daha yüksektir. Bu zaman kazandırır.

Kart okuyucu kullanma konusunda @mikeappsreviewer’a katılıyorum. Her seferinde doğrudan en büyük taramaya geçme konusunda ise biraz farklı düşünüyorum. Kart düzgün bağlanıyorsa normal bir silinmiş dosya taramasıyla başlayın. Daha hızlıdır. Az şey bulursa ya da hiçbir şey bulmazsa, o zaman derin taramayı çalıştırın. Daha az yıpranma, daha az bekleme.

Birkaç pratik nokta:
Yazılımı SD karta değil, bilgisayarınıza kurun.
Dosyaları SSD’nize veya başka bir sürücüye kurtarın.
Sonuçları dosya türüne ve tarihe göre sıralayın. Canon klasörleri çoğu zaman karmaşayı daha da artırır.
Dosya adları yoksa, önizlemelere ve dosya boyutuna odaklanın. Tam çözünürlüklü bir Canon fotoğrafı genelde çok küçük olmaz.
Kart hata gösteriyorsa veya bağlantısı kesiliyorsa, önce bire bir görüntüsünü oluşturun, sonra bu görüntüyü tarayın. Disk Drill bir şeyleri kaçırırsa R-Photo veya PhotoRec iyi yedek seçeneklerdir, ama daha az kullanıcı dostudurlar.

Amacınız bir kamera SD kartından silinen fotoğrafları nasıl kurtaracağınızsa, bu kısa rehber de yardımcı olur, bu kamera SD kartı fotoğraf kurtarma rehberini izleyin.

Fotoğraflar silindiyse ve çekim yapmaya devam ettiyseniz, bazı dosyalar gitmiştir. Üzerine yazılmış verileri hiçbir yazılım düzeltemez. Bu kısım kötü, ama gerçek bu.

Eklemek istediğim bir şey var; ne @mikeappsreviewer ne de @suenodelbosque bunun üzerinde yeterince durdu: eğer bu fotoğraflar bu kadar önemliyse, herhangi bir kurtarma denemesi yapmadan önce tüm SD kartın bir imaj yedeğini almayı düşünün. Herkes bunu yapmaz, ama kart sorunluysa elinizde çalışabileceğiniz temiz bir kopya olur. Kart sağlıklıysa, elbette doğrudan tarayın. Garip davranıyorsa, sürekli zorlamayın.

Yazılım konusuna gelince, Disk Drill Canon fotoğraf kurtarma için sağlam bir seçim çünkü JPEG ile birlikte Canon RAW formatlarını da iyi işliyor ve arayüzü eski kurtarma araçlarının bazılarından çok daha az sinir bozucu. Hemen bir sürü uygulama arasında geçiş yapmanız gerektiği fikrine tamamen katılmıyorum. Genelde önce iyi bir araçla başlamak daha akıllıcadır, sonuçlar kötüyse ancak o zaman alternatifleri deneyin.

İnsanların unuttuğu bir şey daha var: Canon cihazınızda çift kart yuvası varsa veya daha önce Canon yazılımı üzerinden içe aktarma yaptıysanız, gizli yerel kopyaları ve önbellek klasörlerini kontrol edin. Kayıp fotoğrafların oralarda ortaya çıktığını gördüm. Kulağa saçma geliyor ama oluyor.

Silinen çekimler ücretli iş, hukuki konular, düğün fotoğrafları gibi çok değerliyse ve kart biraz bile yeniden kullanıldıysa, profesyonel bir kurtarma laboratuvarı kendin yap denemelerinden daha değerli olabilir. Pahalı, evet, ama bazen doğru tercih budur.

Ayrıca, Canon/SD kart kurtarma durumları hakkında daha fazla bilgi istiyorsanız bu faydalı bir kaynaktır: Canon SD karttan silinen fotoğrafları kurtarma hakkında gerçek dünya tartışması

Kısa versiyon: önce Disk Drill, kurtarmayı başka bir sürücüye yapın ve kart kararsızsa başka bir şey yapmadan önce klonlayın. Bu muhtemelen en güvenli yol.

@mikeappsreviewer’dan bir noktada biraz daha temkinli olurdum: kart normal şekilde takılıyorsa ve yalnızca fotoğrafları sildiyseniz, kurtarma yazılımı genellikle doğru ilk adımdır; ancak kart birden boş görünüyorsa, biçimlendirme istiyorsa veya I/O hataları veriyorsa, orada durun ve önce kartın imajını alın. Bu kısım insanların düşündüğünden daha önemlidir.

Yazılım için, Disk Drill Canon kartları için güçlü bir seçimdir çünkü JPG ile birlikte CR2 ve CR3 gibi Canon RAW formatlarında genellikle iyi sonuç verir ve önizleme sistemi kozmetik olmaktan ziyade gerçekten kullanışlıdır.

Disk Drill’in Artıları

• Fotoğraf türüne ve boyutuna göre sıralamak kolaydır
  • Birçok görüntü dosyası için iyi önizleme desteği
  • SD kartları ve Canon RAW dosyalarını makul derecede iyi işler
  • PhotoRec tarzı araçlara göre daha temiz bir arayüz

Eksileri

• Tam kurtarma gerekiyorsa en ucuz seçenek değildir
  • Derin taramalar dağınık dosya adları döndürebilir
  • Hasarlı kartlarda mucize değildir. Önce klonlamak hâlâ daha güvenlidir

@suenodelbosque ve @hoshikuzu’ya kısmen katılıyorum: kart okuyucu kullanmak ve kurtarılan dosyaları başka bir yere kaydetmek tartışmasız gereklidir. Ayrıldığım nokta şu ki hemen beş uygulama arasında gidip gelmezdim. Önce sağlam bir aracı deneyin, önizlemeleri değerlendirin, sonra yalnızca gerekirse R-Photo veya PhotoRec’e geçin.

İnsanların gözden kaçırdığı bir ek nokta: kamerada Wi-Fi aktarımının etkin olup olmadığını veya Canon içe aktarma yazılımının kopyaları zaten bilgisayarınıza çekip çekmediğini kontrol edin. Bazen silinen fotoğraflar yalnızca kartta eksiktir, içe aktarma yaptığınız makinede değil.