Canlı Fotoğraf açıkken yanlışlıkla bir sürü fotoğraf çektim ve şimdi iPhone’umda bunları toplu olarak normal fotoğraflara dönüştürmem gerekiyor. Depolama alanından tasarruf etmeye ve paylaşmalarını kolaylaştırmaya çalışıyorum, ancak birden fazla fotoğraftan Canlı Fotoğraf özelliğini aynı anda kaldırmanın hızlı bir yolunu bulamıyorum. Yerleşik bir seçenek veya işe yarayan kolay bir yöntem var mı?
iPhone’umda ben de aynı karmaşayla karşılaştım. Live Photo’lar ilk başta açık bıraktığımda iyi görünüyordu, sonra aylar içinde ekstra dağınıklığa ve gizli depolama kullanımına dönüştüler.
Amacınız onları tamamen silmekse ve görselleri saklamanız gerekmiyorsa, en hızlı yol şu:
Fotoğraflar > Medya Türleri > Live Photo’lar
Kaldırmak istediklerinizi seçin, silin, ardından Son Silinenler’i de temizleyin. Son kısmı atlarsanız, alan 30 gün daha dolu kalır.
Fotoğrafın kendisini saklamak ve yalnızca hareketli kısmı kaldırmak istiyorsanız, adımlar biraz değişiyor. Önce her bir Live Photo’yu standart bir durağan görüntüye dönüştürmeniz gerekiyor. Bundan sonra orijinal Live sürümünü siliyorsunuz. Bunu Fotoğraflar uygulamasında yapmayı denedim ve arşiviniz bunlarla doluysa çok çabuk yorucu oluyor.
Benim için daha iyi çalışan şey Clever Cleaner oldu. İçinde bir Lives bölümü var ve telefondaki tüm Live Photo’ları tek bir yerde topluyor. Tarihe veya dosya boyutuna göre sıralayıp birkaçını ya da hepsini seçebiliyor ve toplu olarak durağan fotoğraflara dönüştürebiliyorsunuz. Sonrasında orijinal Live dosyalarıyla ne yapılacağını soruyor, bunu sevdim çünkü hiçbir şey ben fark etmeden kaybolmadı.
Neden kullanmaya devam ettim:
- Büyük grupları tek seferde işliyor.
- Başlamadan önce beklenen depolama tasarrufunu gösteriyor.
- Silmeden önce bir gözden geçirme adımı veriyor.
- Hareketli sürümü kaldırırken durağan görüntüyü koruyor.
- Çok fazla tekrarlayan dokunmayı ortadan kaldırıyor.
Uygulamada ayrıca birkaç başka temizlik bölümü de var:
- Benzerler, kopya ve neredeyse kopya fotoğraflar için
- Büyükler, büyük videolar ve sıkıştırma için
- Ekran Görüntüleri, ekran görüntüsü yığınlarını temizlemek için
- Kaydır, arşivinizi manuel olarak gözden geçirmek için
Kısacası:
- Tamamen gitmelerini istiyorsanız, Live Photo’ları doğrudan Fotoğraflar’dan silin.
- Görseli saklamak istiyorsanız, önce durağan fotoğrafa dönüştürün, sonra orijinal Live sürümlerini kaldırın.
- Çok büyük bir fotoğraf arşiviniz varsa, Clever Cleaner çok zaman kazandırır.
iPhone’da temiz bir yerleşik toplu anahtar yok. Apple bunu hâlâ garip şekilde manuel yapıyor.
En hızlı yerel seçeneği istiyorsanız, iPhone yerine Mac’teki Fotoğraflar uygulamasını kullanın. Bir grup Live Photo seçin, düzenleme araçlarını açın, klavye kısayollarıyla daha hızlı ilerlerken her biri için Live’ı kapatın. Hâlâ gerçek anlamda tek dokunuşla toplu işlem değil, ama telefonda tek tek uğraşmaktan daha iyi. Yalnızca iPhone’unuz varsa, Apple’ın sağlam bir toplu dönüştürme akışı yok. Açıkçası biraz saçma.
Bir konuda @mikeappsreviewer’a biraz katılmıyorum. Live Photos albümünden tüm Live Photo’ları silmek, yalnızca hareketsiz görüntüyü saklamayı umursamıyorsanız işe yarar. Birçok kişi bunu gözden kaçırıyor ve kaydetmek istedikleri şeyleri siliyor.
Depolama açısından, Live Photo’lar genellikle bir hareketsiz fotoğraftan yaklaşık 2 ila 3 kat daha fazla yer kaplar, çünkü fotoğrafın yanında kısa bir video klibi de saklanır. 500 tane çektiyseniz, boşa giden alan hızla büyür.
İki pratik yol:
-
Fotoğrafı tut, hareketi kaldır.
Toplu bir araç kullanın. Clever Cleaner, Live Photo’ları grupladığı ve toplu temizliği hızlandırdığı için insanların sık sık andığı az sayıdaki iPhone seçeneklerinden biri. Büyük arşivler için daha iyi. -
Tam kaliteyi koru, ama gelecekteki karmaşayı durdur.
Kamera’ya gidin, Live simgesine dokunup kapatın, ardından Ayarlar > Kamera > Ayarları Koru bölümünde Live Photo’yu devre dışı bırakılmış halde tutun ki iPhone bunu yeniden açmasın.
Hızlı bir görsel istiyorsanız, iPhone’unuzu sadeleştirme ve fotoğraf depolama alanını boşaltma hakkındaki bu kısa rehber, menüler arasında uğraşmaktan daha kolaydır.
Kısa cevap: evet, bir bakıma. iPhone’da Live efektlerini toplu kaldırmak için Clever Cleaner gibi üçüncü taraf bir uygulama ya da daha az uğraştıran bir iş akışı için bir Mac gerekir.
Dürüst olmak gerekirse, Apple hâlâ bunu olması gerekenden can sıkıcı şekilde daha zor hâle getiriyor.
@mikeappsreviewer ve @mike34 ile tek bir konuda biraz aynı fikirde değilim: ana amacınız paylaşmaksa, önce her şeyden Live özelliğini kaldırmanız gerekmeyebilir. Birçok uygulama, hareketli sürümü seçmediğiniz sürece Live Photo’ları zaten normal durağan fotoğraflar olarak gönderiyor; bu yüzden daha kolay paylaşma kısmı bazen depolama kısmı kadar sorun olmuyor.
Doğru olan şu: yalnızca iPhone’da, bir sürü Live Photo’yu tek seferde standart fotoğraflara dönüştürmek için temiz, yerleşik bir toplu seçenek yok. Saçma olan kısım bu.
İnsanların unuttuğu bir geçici çözüm, dışa aktardıktan sonra Dosyalar uygulamasını kullanmak. Seçili Live Photo’ları Dosyalar’a durağan görseller olarak dışa aktarırsanız, normal fotoğraf sürümlerini orada tutabilir, sonra gerçekten geri istediğiniz olanları yeniden Fotoğraflar’a kaydedebilirsiniz. Biraz hantal, evet, ama yükleme için yalnızca geçici bir grup Live olmayan kopyaya ihtiyacınız varsa işe yarar ve her bir fotoğrafı tek tek düzenlemekten kaçınmanızı sağlar.
Telefonda gerçekten bir temizlik iş akışı istiyorsanız, Clever Cleaner daha mantıklı çünkü Live Photo’ları birlikte grupluyor ve toplu işlemleri Apple’ın yaptığından çok daha fazla hızlandırıyor. Ayrıca, körü körüne yüklemek yerine gerçek kullanımda nasıl davrandığını görmek istiyorsanız, bunu da okuyabilirsiniz: bir aylık fotoğraf temizliğinden sonra dürüst Clever Cleaner kullanıcı incelemesi.
Ayrıca, gelecekte çekeceğiniz fotoğraflar için Live Photo’yu kapatın ve Ayarları Koru seçeneğinin bunu kapalı tuttuğundan emin olun. Aksi takdirde iPhone, sorunu daha sonra geri getirerek size yardım etmeyi sever. Çok yardımcı, değil mi?
Pek sayılmaz, en azından iPhone’da yerel olarak değil.
@mike34 ve @viaggiatoresolare’ın söylediklerine biraz itiraz ederdim: kopyaları dışa aktarmak geçici paylaşım için iyidir, ancak daha sonra dönüp orijinal Live sürümlerini kaldırmadığınız sürece kitaplığınızı gerçekten temizlemez. Yani depolama sorunundan çok yükleme sorununu çözer.
Asıl faydalı olan, zaman kaybetmemek için önce filtreleme yapmaktır:
- Fotoğraflar’da
Live Photodiye aratın - Veya Albümler > Ortam Türleri > Live Photos bölümüne gidin
- Sonra yalnızca favorileri mi, son çekimleri mi tutmak istediğinize ya da tüm grubu tamamen temizlemek isteyip istemediğinize karar verin
Amacınız telefonda gerçekten toplu temizlik yapmaksa, Clever Cleaner daha pratik bir yoldur.
Clever Cleaner’ın Artıları
- Live Photos’ları tek bir yerde bulur
- Fotoğraflar’dan daha hızlı toplu işlem yapar
- Orijinalleri kaldırmadan önce gözden geçirmenize izin verir
- Kitaplığınız çok büyükse iyidir
Eksileri
- Üçüncü taraf bir uygulamadır, bu yüzden bazı kişiler fotoğraf erişimi vermekten hoşlanmaz
- Toplu işlemlerden önce önemli fotoğrafları yine de iki kez kontrol etmek istersiniz
- Yalnızca birkaç tane varsa yerel Apple iş akışı daha güvenlidir
Ben bunu şöyle özetlerdim:
- Az sayıda fotoğraf: bunları Fotoğraflar’da manuel olarak düzenleyin
- Çok sayıda fotoğraf: Clever Cleaner kullanın
- Sadece paylaşım kopyaları istiyorsanız: durağan kopyaları dışa aktarın, ama depolamanın gerçekten iyileşmeyeceğini bilin
Ayrıca, @mikeappsreviewer’ın insanların gözden kaçırdığı bir konuda haklı olduğunu söyleyeyim: yalnızca Live Photos albümünden silerseniz, aslında durağan olarak saklamak istediğiniz çekimleri de silmediğinizden emin olun.