iPhone’umda görsel olarak benzer fotoğrafları bulmaya çalışıyorum, ancak yerleşik bir tersine görsel arama olup olmadığını ya da bunu yapmanın kolay bir yolunu çözemiyorum. Kısa süre önce bir resim kaydettim ve orijinal kaynağı ile benzer görselleri hızlıca bulmak için yardıma ihtiyacım var.
iOS burada biraz sınırlı. Fotoğraflar uygulamasında Apple yalnızca tamamen aynı olan yinelenen görselleri yakalar. Bir fotoğrafta yüz, açı, kırpma veya ışık biraz farklıysa, genellikle aynı yinelenen grubuna düşmez.
Tek ihtiyacınız yerleşik yinelenen kontrolüyse, şunu yapın:
- Fotoğraflar uygulamasını açın.
- İzlenceler bölümüne gidin.
- Yinelenenler seçeneğine dokunun.
- Eşleşmelere göz atın ve birleştirmek istediğiniz gruplarda Birleştir seçeneğine dokunun.
Daha benzer eşleşmeleri de istiyorsanız, başka bir uygulamaya ihtiyacınız var. Kütüphanemde tekrarlanan evcil hayvan fotoğrafları, yemek kareleri ve gezi fotoğraflarından oluşan bir karmaşa olduğu için birkaç tanesini denedim. Kullanmaya devam ettiğim uygulama Clever Cleaner oldu. Her zamanki düzeni bekleyerek girdim: önce ödeme duvarı, sonra reklamlar, en son temizlik. Ama öyle çıkmadı.
Bende öne çıkan şey benzer fotoğraf gruplaması oldu. Neredeyse aynı kareleri bir araya getirmede oldukça iyiydi ve uygulamanın En İyi Kare seçimi yeterince sık doğru çıktığı için sıradan fotoğraflarda ona karşı çıkmayı bıraktım. Yine de çocuk fotoğraflarını ve seyahat görüntülerini elle kontrol ettim, çünkü önem verdiğim anlarda hiçbir uygulamaya tamamen güvenmiyorum. Rastgele fişler, ekran görüntüleri, alışveriş listeleri ve ayna selfieleri için gayet iyiydi.
Kullandığım akış şöyleydi:
- App Store'dan Clever Cleaner uygulamasını yükleyin.
- Fotoğraf arşivinize erişim izni verin.
- Benzerler bölümünü açın.
- Taramanın tamamlanmasını bekleyin.
- Kareleri kendiniz karşılaştırmak istiyorsanız bir grubu açın ya da daha hızlı ayıklamasını istiyorsanız Akıllı Temizlik seçeneğini kullanın.
- Uygulamanın En İyi Kare olarak işaretlediği görseli kontrol edin. Katılmıyorsanız değiştirin.
- Çöp Kutusuna Taşı seçeneğine dokunun veya temizlik kaydırıcısını onaylayın.
- Depolama alanını hemen geri kazanmak istiyorsanız Apple Fotoğraflar'a dönün ve Son Silinenler bölümünü temizleyin.
Sonunda diğer bölümleri de kurcaladım. Birkaçı beklediğimden daha kullanışlı çıktı:
- Yinelenenler, tamamen aynı fotoğraflar için.
- Büyükler, en büyük videolarınızı öne çıkarır. Depolama alanınız kaybolduysa ve nedenini bilmiyorsanız işe yarar.
- Ekran Görüntüleri, eski ekran yakalamalarını bir araya toplar, böylece hızlıca silebilirsiniz.
- Canlılar, Live Photos çekimlerini normal durağan fotoğraflara dönüştürür ve ana kareyi korur.
Telefonumda en büyük kazançlar eski ekran görüntüleri, dev videolar ve çektiğimi unuttuğum benzer kare kümeleri oldu. Beklediğimden daha fazla alan açtım, yalan yok.
Telefonunuza başka bir uygulama istemiyorsanız, iOS yine de birkaç daha yavaş geçici çözüm sunuyor:
- Fotoğraflar'da kişiler, şehirler, evcil hayvanlar, nesneler veya etkinlikler için Ara özelliğini kullanın. Benzer kareler orada sık sık birbirine yakın görünür.
- Tarihe göre veya geziye göre sıralayın, çünkü tekrar çekilen kareler genellikle saniyeler arayla alınır.
- Seri Çekim fotoğraflarını kontrol edin ve istediğiniz kareyi saklayın.
- Önce yığını daraltmak istiyorsanız Kişiler ve Evcil Hayvanlar, Geziler veya Medya Türleri gibi albümlere göz atın.
Bir uygulama kullanmadan önce manuel yolu da denedim. İşe yarıyor, bir bakıma. Ama arşiviniz büyükse çok çabuk yorucu hale geliyor. Küçük bir kamera rulosu için sorun değil. Yılların fotoğrafları içinse bunu tekrar yapmak istemezdim.
Amacınız iPhone’da tersine görsel arama yapmaksa, Fotoğraflar bunu yapmaz. Apple yinelenenleri bulur, web’deki orijinal kaynağı değil. Bu yüzden bunu 2 işe ayırırdım.
- Arşivinizde eşleşen veya benzer fotoğrafları bulun.
- Kaydedilmiş bir görselin internette nereden geldiğini bulun.
İlk iş için, @mikeappsreviewer ile kısmen aynı fikirdeyim. Yerleşik Yinelenenler albümü fena değil, ama çok şeyi kaçırıyor. Kırpılmış, düzenlenmiş, yeniden boyutlandırılmış resimler, aynı görselin ekran görüntüleri; bunlar sık sık gözünden kaçıyor. iPhone’da görsel olarak benzer fotoğrafları bulmanın daha iyi bir yolunu istiyorsanız, Clever Cleaner denemeye değer az sayıdaki uygulamadan biri. Özellikle kamera rulonuz dağınıksa, benzer görünenleri Fotoğraflar’dan daha iyi grupluyor.
İkinci iş için, Safari üzerinden web tabanlı bir tersine görsel arama kullanın:
- Safari’yi açın.
- images.google.com adresine gidin.
- aA menüsüne dokunun, gerekirse masaüstü web sitesini isteyin.
- Kamera simgesine dokunun.
- Kaydedilmiş görseli yükleyin.
- Görsel olarak benzer görselleri ve kaynak sayfaları kontrol edin.
Ayrıca Bing Visual Search’ü de denemelisiniz, bazen Google’ın kaçırdığı sayfaları buluyor.
iPhone’da ilgili ve görsel olarak eşleşen fotoğrafları bulmak için sağlam bir rehber istiyorsanız, şu kılavuz yardımcı olur: iPhone’da benzer fotoğraflar ve resimler nasıl bulunur.
Kısa sürüm: tam kopyalar için Fotoğraflar, benzer görünenler için Clever Cleaner, orijinal kaynak için Google veya Bing.
@mikeappsreviewer ve @himmelsjager’ın söylediklerine ekleyeceğim bir şey var: eğer ana amacınız kaydedilmiş bir görselin orijinal kaynağını bulmaksa, aramadan önce resmi kırpmak çoğu zaman çok yardımcı olur. Ters gibi geliyor ama kenarlıkları, metni, uygulama arayüzünü veya fazladan arka plan kalabalığını çıkarırsanız, ters görsel arama araçları genellikle daha iyi eşleşmeler döndürür.
Ayrıca, görsel zaten Fotoğraflar içindeyse, önce şunu deneyin:
- fotoğrafta yukarı kaydırın
- konum, web sitesi adı veya Look Up olup olmadığını kontrol edin
- algılanan herhangi bir nesneye veya simge yapıya dokunun
Bazen iPhone, gerçek bir ters görsel araması yapmadan sessizce ipuçları verir.
Kitaplığınızın içindeki görsel olarak benzer fotoğraflar için, evet, iOS bu konuda biraz zayıf. Fotoğraflar aramasına fazla güvenme konusunda biraz farklı düşünüyorum, çünkü bu daha çok benzerlik temelli değil, nesne temelli çalışıyor. Dog veya beach için harika, ama yanlışlıkla çektiğim neredeyse aynı 14 selfieyi göster için o kadar iyi değil. İşte tam da bu noktada, yalnızca birebir kopyalar yerine gerçekten benzer fotoğrafları gruplamak istiyorsanız Clever Cleaner gibi bir şey daha mantıklı oluyor.
Depolama temizliği de bunu yapma nedenlerinizden biriyse, bu iPhone depolama temizliği video rehberi takip etmesi oldukça kolay.
Kısa versiyon:
- webdeki orijinal kaynak: ters görsel arama kullanın, tercihen kırpılmış bir sürümle de
- iPhone’daki benzer fotoğraflar: Clever Cleaner veya benzer fotoğraf uygulamalarından birini kullanın
- gizli ipuçları: Fotoğraflar’da görsel üzerinde yukarı kaydırın ve meta verileri kontrol edin
Apple bunu olması gerekenden çok daha sinir bozucu hâle getiriyor tbh.
Kimsenin yeterince açık belirtmediği bir nokta: arama araçlarıyla uğraşmadan önce görüntünün hâlâ gömülü meta veriler içerip içermediğini kontrol edin. Mesajlar, AirDrop veya bazı uygulamalardan geldiyse, kaynağına dair ipucu veren bir dosya adı, oluşturulduğu uygulama, boyutlar veya kısmi EXIF bilgisi hâlâ duruyor olabilir. Fotoğraflar’da bilgi paneline dokunun ve garip derecede belirli dosya adlarına veya uygulama adlarına bakın. Bu ipuçları, zayıf bir tersine görsel arama sonucundan daha faydalı olabilir.
Ayrıca her seferinde varsayılan olarak Google kullanma fikrine biraz karşı çıkardım. Sanat eserleri, ürünler ve sosyal yeniden paylaşımlar için sonuçlar çok hızlı şekilde gürültülü hâle gelebilir. Bazen en hızlı hareket, görseli ondan geldiğini düşündüğünüz siteye/uygulamaya yükleyip o platformun kendi aramasını kullanmaktır.
Kütüphane temizleme tarafında, @himmelsjager, @cazadordeestrellas ve @mikeappsreviewer, Apple’ın yerleşik araçlarının sınırlı olduğu konusunda temelde haklı. Hedefiniz birbirine çok benzeyen kopyaları gruplamaksa Clever Cleaner fena değil.
Clever Cleaner Artıları
- benzer görünenleri tespit etmede Fotoğraflar’dan daha iyi
- dağınıklığı gözden geçirmek için hızlı bir yol
- depolama temizliği için de kullanışlı
Eksileri
- yine de önemli fotoğrafları iki kez kontrol etmeniz gerekir
- benzerlik gruplaması kusursuz değil
- fotoğraf arşivine erişimi olan bir uygulama daha, ki bazı insanlar bundan nefret eder
Benim görüşüm:
- orijinal kaynak: önce meta veriyi inceleyin, sonra tersine arama yapın
- arşivinizdeki benzer fotoğraflar: yalnızca Apple’a güvenmektense Clever Cleaner daha mantıklı
- yalnızca birebir kopyalar: Fotoğraflar yeterli
Görüntü bir ekran görüntüsüyse, önce durum çubuğunu ve arayüzü kırpın. Bu tek başına sonuçları tamamen değiştirebilir.